“Mudanya 3. Kitap Fuarı; “Gençlik ve Gelecek” temasıyla 20 Ağustos Cuma günü kapılarını açıyor. 20-29 Ağustos tarihleri arasında Mütareke Meydanı ve İsmet İnönü Parkı’nda düzenlenecek olan kitap fuarı kapsamında 75 yayınevi ile akademisyen, gazeteci-yazar, müzisyen ve tiyatrocular Bursalı kitapseverlerle buluşacak.” Mudanya Belediyesi tarafından düzenlenen fuara Bursalı edebiyat insanından sitem! Bursa edebiyat dünyasının yakından tanıdığı Hilmi Haşal fuara tepki gösterdi.
Haşal; “Sayın Başkan, Sevgili edebiyat-sanat dostları, okurlar, konuk ve hemşeri şair-yazar kardeşlerim…
3. MUDANYA KİTAP FUARINI PROTESTO EDİYORUM!
Bursa’yı, Bursa’nın kültür sanat edebiyat geçmişini, birikim ve değerlerini dışlayan 3. Mudanya Kitap Fuarı’nı sıraladığım saptama ve sorular ile protesto ediyorum. Kültür, sanat, edebiyat bağlamında geçmişten günümüze Bursalı ve Mudanyalı isimleri kapsamına almamış bir etkinlik, eksiktir, entelektüel yoksunluktur, değerbilmezliktir! Hem Mudanyalılara hem de sanatçı konuklara karşı haksızlıktır!
İlk iki fuar etkinliğinde olduğu gibi 3. Fuar etkinliğinde de Bursa’da yaşayan, yazan ve yayınlayan kişiler, kuruluşlar yok sayılmıştır. Mudanya ve Bursa mahreçli eserler ve müellifleri tarih içindeki ilgisizlik gayyasına itilmiştir ne yazık ki! Evet, 3. kez Başkanın gazabına uğramıştır “kitap” konulu organizasyon! Bursa sınırlarında yaşayan, bu coğrafyanın sakini, yerel kültür-sanat-edebiyat insanları küçümsenmiş, adeta cezalandırılmıştır. Sonuçta, Bursa’nın tarihinde eserleriyle iz bırakmış isimler ve değerleri de Mudanya Belediyesi tarafından üçüncü kez silinmiştir. Ancak edebiyat-sanat eserleri politikacılar istemedi, imha etti diye yok olmaz!
İlk fuardan sonra dile getirilen sitem, uyarı ve talepler dikkate alınmamıştır. 1. ve 2. Kitap Fuarı, edebiyatı, sanatı ve kültürü, eğitimi geri plana iterek, siyaset-medya-şov ağırlıklı gerçekleştirilmiş idi… Bu 3. Kitap Fuarı da aynı nitelikte, siyaset, medya, popülizm karnavalına odaklı programlanmış, Mudanya’nın kitap kavramıyla ilintisi göz ardı edilmiştir. Etkinlikler dolayısıyla Mudanya’ya davet edilmiş ünlü şahsiyetler, siyaset ve medya temsilcileri yanında birkaç yazar-şair isimi de var… Tüm konukları saygıyla selamlıyorum, her Mudanyalının karşılayacağı gibi… Ancak yanıtlanamayan soru şu: Politik, medyatik etkinlik kapsamında Bursalı ve Mudanyalı saygın siyasetçi, eğitimci, gazeteci vb. tarihi portreler anılarak, minnet ve yâd ile gündeme taşınamaz mıydı? Bursa ve Mudanya’nın adı unutulmaya başlamış Belediye Başkanları, gazetecileri, eğitimcileri, şairleri, yazarları, ressamları, besteci ve müzisyenleri anma programına alınamaz mıydı? Birçok Mudanyalıyı inciten tavır ve tutum dolayısıyla ve tüm bu dışlayıcı, yok sayıcı anlayışsızlığı nedeniyle Mudanya Belediye Başkanı Sayın Hayri Türkyılmaz’a kırgınlığımı bildiriyorum. Güzelim ilçemizin kültür-sanat ve edebiyat potansiyelinin medya-siyaset-ticaret amacına kurban edildiğini not ediyor ve 3. Mudanya Kitap Fuarını protesto ediyorum. Bu durumun yarına aktarılabilmesi için aşağıdaki sorulara yanıt verilmesini istiyorum. Yanıt verilmezse sorular tarihe kalır!
1/ Mudanya, Bursa’nın dışında bir yer (ilçe) midir? Bursa’da şair-yazar-gazeteci-araştırmacı medya ve toplum temsilcisi bulunamadı mı? Çevirmen, tarihçi, televizyoncu, sinemacı, sosyal medya emekçisi de mi yok?
2/ Bursa’da, kültür, sanat ve edebiyat, eğitim odaklı üretim yapan yayıncı, kitapçı, dernek, birlik, vakıf, kooperatif, platform, okuma grupları yok mu?
3/ Mudanyalı gençlerin, öğrencilerin, okurların, ilgisini siyasete ve güncel medya, iletişim, ajitasyon yelpazesine yönlendirmek kimin kararıdır ve reva mıdır? Bursa’dan ve Mudanya’dan 3. Kitap Fuarına çağrılan halkın “Gençlik ve Gelecek” afişlerinin temsil ettiği etik-estetik ve politik anlayışa teşne olabileceği, başka seçenek aramayacağı, istemeyeceği kanaati kime aittir?
4/ Bu, 3. kez tekrarlanan gündelik siyaset buluşması mı yoksa Kitap Fuarı mı? Ya da siyasetçi, medyacı şöhretler resmigeçidi mi? Özetle, İçinde Mudanya ve Bursa ‘nüvesi’ bulunmayan ancak belli siyasi anlayışı, belki partilileri değil ama Başkanı mutlu edecek organizasyon, kimlerin iradesinin eseridir?
5/ Mudanya Belediyesi halka yönelik ve halkı önceleyen, Kent Konseyleri, yerel sivil toplum kuruluşları, dernekler ve vakıflarca destekli bir fuar kotaramaz mıydı? Ülkemizin, ulusal ve uluslararası yazar örgütlerinden dayanışma bağlantısı sağlanamaz mıydı? Mudanya Belediyesi kitapla okuru buluşturmak uğruna, kendi olanaklarını seferber edemez miydi? Kitabın arkasındaki yaratıcı bireyi ve emeğini onurlandıramaz mıydı?
6/ Mudanya’da düzenlenen etkinlik, Bursa ve çevresi ile Mudanya yurttaşlarını ilgilendirmez mi öncelikle? Kültür, sanat ve edebiyat adına, Mudanya Belediye Başkanı hiçbir umut vermiyor diye kaygılanmaya devam mı edecek Mudanyalılar?
7/ Mudanya için yanıt aramaktayım: Neden yok sayıldık?
BU METİN, BİR MUDANYALININ KİŞİSEL KIRGINLIK VE SİTEM BEYANIDIR. Geçen yıllarda yazılmış, itiraz ve sitem yazıları internetten görülebilir. Talepler ve proje önerileri sözlü ve yazılı olarak iletilmiş, yetkililerle konuşulmuştur.” dedi.