Körfez’ime Dokuma…

Körfez’ime Dokuma…

Bursa Büyükşehir Meclisi’nde tişörtlü protesto Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Aralık ayı 2. birleşiminde hareketli dakikalar yaşandı. CHP grubundan tişörtlü protesto geldi.
Gemlik Körfezi’ne kimyasal madde üretimi için kurulması planlanan Derin Deniz Deşarj Ünitesi, tartışmalara neden oldu.
 
CHP Grup Sözcüsü Osman Ayradilli ve Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan dahil olmak üzere CHP’li meclis üyeleri, meclis toplantısına ‘Körfezime Dokunma’ yazılı tişörtlerle geldi.
 
KÖRFEZDE KİMYASAL TARTIŞMASI
 
MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi A.Ş. Gemlik Şubesi tarafından kimyasal madde üretiminde kapasite artışı ile Formik Asit, Sodyum Hidrosülfit, Sodyum Sülfit, Sodyum Metabisülfit, Sodyum Sülfat, Sülfürik Asit Üretimi Denizden Su Alma, Derin Deniz Deşarjı gerçekleştirilmesi planlanıyor.
 
Proje, Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin ÇED itirazına rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından 26 Eylül 2019 tarihinde onaylandı.
 
ODA TV’nin haberine göre, proje kapsamında denizden alınacak saatte 5 bin 500 metreküp deniz suyu, soğutma amaçlı kullanılacak. Deniz suyunda yaşanacak 10 santigrat derece sıcaklık artışı, soğutma kulelerinde soğutulduktan sonra denize deşarj edilecek. -26 metre derinlikten alınan soğuk deniz suyu, su alma odasından pompalar yardımıyla ısı eşanjörlerine ulaşacak, burada eşanjörler vasıtasıyla sistemdeki atık ısı deniz suyuna aktarılacak ve sıcaklığı artmış olan deniz suyu deşarj boruları ve difüzörler vasıtası ile denize deşarj edilecek. Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin itiraz gerekçelerinden biri de soğutma kulelerinde kullanılacak kimyasalların denize salınması, mevcut deniz kirliliği ile kule şartlandırıcı kimyasallarının Gemlik Körfezi’ndeki kümülatif ekolojik etkilerinin değerlendirilmemesi.
 
GEMLİK BELEDİYE MECLİSİ ONAY VERMEMİŞTİ
 
Proje Gemlik Belediye Meclisi’nden onay alamadı. Firmanın Derin Deniz Deşarj Ünitesi kurması hakkındaki 1/ bin ve 1/ 5 binlik planlar reddedildi.
 
İddiaya göre mevcut işletilmekte olan tesiste yılda 506 bin 571 ton kimyasal üretilirken, kapasite artışı planlanan tesiste yılda 567 bin 702 ton kimyasal üretilerek, ihraç edilecek.
 
CHP VE İYİ PARTİ KARŞI ÇIKTI
 
Tartışmalara neden olan konu Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı 2. birleşiminde de gündeme geldi.
 
İmar ve Bayındırık Komisyonu’nun Bursa ili, Gemlik ilçesi,Hisar mahallesi,Çömlektepe mevkiinde “Denizden Su Alma ve Deniz Derin Deşarj Boru Hattı” amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ile ilgili madde görüşülürken CHP grubu tişörtlerle projeye tepki gösterdi.
 
Gemlik Körfezi’nde faaliyet gösteren Marmara Kimya Sanayi tarafından tesisatı soğutmak için çekilen suyun tekrar denize dökülmesine CHP ve IYI Parti karşı çıktı.
 
CHP Grup Sözcüsü Osman Ayradilli ile İYİ Parti Grup Sözcüsü Mehmet Temirtaş ve Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, projenin ekolojik dengeyi bozacağını ve canlıların yaşayamayacağını savundu.
 
Konu hakkında araştırma yaptıracaklarını belirten Başkan Aktaş, “Gerek yöre halkı, çevreye duyarlı insanlar, gerek meclis üyelerinin tereddütleri var. Dolayısıyla konunun hassasiyetinin farkındayız. Üniversiteden teknik detay talep edelim. Rapora da endişelerin yazılarak bakanlık tarafından incelenmesi noktasında bir madde düşelim” dedi.
 
CHP grubu Aktaş’ın önerisine uzun süre nasıl cevap vereceğini kendi arasında tartıştı.
 
Yapılan oylamada CHP ve İYİ Parti grubu öneriye red oyu verdi. MHP çekimser kalırken Aktaş’ın üniversitelerden çekincelere dayalı rapor alınarak önergenin kabul edilmesi önerisi AK Parti grubunun oyları ile kabul edildi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?