Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde yapılan maden çalışması yüzünden tarım alanlarına can veren göl kurudu.
enbursa.com
Yapılacak tesis yüzünden göllerinin kuruduğunu belirten Kirazlıyayla halkı tarım alanlarının yakında kullanılamaz hale geleceği vurgusunu yaptı.
Doğma büyüme Kirazlıyaylalı Hasan Güler, konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Şuan da soğan dikim yapıyoruz. Fidanların bakım zamanı ilaçlamalar yapılacak. Enginar çapası var. 2. Çapası var. Buğdaylar ekildi ilk gübresi atıldı. İkinci gübre atılacak ama insanlar alamadı gübresini. Anca kredi ile sağdan soldan borç alarak yapmaya çalışıyoruz.”
“KÖYÜMÜZÜN EN BÜYÜK SORUNU SUSUZLUK”
Maden şirketi yüzünden tarım alanlarında susuzluk yaşadığını belirten Güler, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bizim köyümüzün en büyük sorunu susuzluk. 2 tane göletimiz vardı maden şirketi sularımızı yok etti. Mahkemeye verdik ama takipsizlik kararı aldı. Gelip yerinde incelemeden öyle bir şey yok dediler. Gölümüz şuan tıkır tıkır kuru. Bizim burada kuşlara bile su yok. Kamışlı gölünü bize gölet yapacaklardı. O göle de sondaj yaptılar. O suyumuzu da yok ettiler. Onun için mahkemeye verdik 70 kişi. Takipsizlik kararı aldı. İşte Türkiye’nin adaleti bu. Böyle mi oluyor adalet? Hani köylü milletin efendisiydi. Köylü devletin kölesi oldu.”
“KÜÇÜK ÇİFTÇİYE KREDİ YOK”
Susuzluğun yanı sıra küçük çiftçilerin devletten destek alamadıklarını söyleyen Güler, şunları kaydetti:
“Eskiden devletten kredi alabiliyorduk. Onlar bitti artık. Büyük çiftçiler kredi alabiliyor. Bir gübre bile alırken eskiden 10 kişi gidiyorduk alıyorduk. Şimdi anca ferdi kredi alabiliyoruz. Çifti kredisi diye bir şey yok.
Borcumuz Allah’a çok şükür üst üste yığılıyor. Emekli maaşımızdan kademe kademe kesiliyor. Bekleyeceğiz de enginar olacak satacağız borçları kapatacağız. Buğday olursa satacağız diyeceğim ama Buğdan para etmiyor. Bizden 1 liraya alıyorlar buğday’ı. Yurt dışından 2 buçuk liraya alıyorlar.
Bankalarda krediler ötelenmiyor. Bankaların önünden geçemiyoruz. Biz bankayla program yapamıyoruz. Kredi vermiyor. Biz küçük çiftçiyiz bizi kaideye almıyorlar.”
“HER ŞEY ATEŞ PAHASI”
Çocuklarına yardım etmek için ekim yaptığını belirten Vesile Obuz ise, “Her şey ateş pahası” demekle yetindi.
Obuz, konuşmasına şöyle devam etti:
“Geldim doğan dikmeye ama her şey ateş pahası. 10 liraya aldım soğanın kilosunu. Çoluk çocuğa yardım edeyim diyorum ama olmuyor. Anca kendimize kadar alıp dikebiliyorum. Bankalardan destek filan yok.”
“NASIL ÇİFTÇİLİK YAPACAĞIZ?”
Bir başka Kirazlıyayla vatandaşı ise gübre ve mazot fiyatlarına değindi. Çiftçilik yapmak istediğini vurgulayan Kirazlıyayla vatandaşı şöyle konuştu:
“Çiftçililik yapacağız ama nasıl yapacağız. 150 lira bir torba gübre. Gübreyi alıp atamıyoruz. Aldığımız mahsul karşılamıyor. Mazot 7 lira olmuş. Nasıl çiftçilik yapacağız?”