Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasaklarının ve gıda fiyatlarındaki artışın semt pazarı esnafını nasıl etkilediğini, Bursa Şükraniye Salı Pazarı esnafı BursaMuhalif’e değerlendirdi.
Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından kaynaklı pazarların kurulamamasının büyük marketlere fırsat yarattığını söyleyen pazar esnafı, “Hafta sonu olunca, büyük marketlerde 3 lira olan domates otomatik olarak 5 liradan satılmaya başlıyor. Ben pazarcı olmama rağmen hafta sonu ihtiyacım olduğunda pahalıda olsa mecbur marketlerden alıyorum, başka seçenek olmuyor çünkü.” dedi.
55 yaşında ve emekli olmasına rağmen geçinmek için çalışmak zorunda söyleyen yumurtacı, “Mısırı, arpayı yurtdışından ithal edip, dolarla alıyoruz o nedenle yumurta fiyatları çok arttı. 16 lira maliyeti olan yumurtayı 18 liradan satmamıza rağmen hala çok pahalı. Sabahtan akşama kadar bir koli yumurta satıp ancak iki lira kar edebiliyorum.” şeklinde konuştu.
Yurttaşların alım gücünün ciddi oranda düştüğünü vurgulayan pazar esnafı, hafta sonu marketlerin açık olmasından dolayı insanların sırf sokağa çıkmak için bile olsa alışverişlerini marketten yaptıklarını, pazarcılar olarak sıkıntı çektiklerini bu nedenle de pazarların pek fazla tercih etmediğini, fiyatlarının çok cüzi olmasına rağmen sinek avladıklarını aktardı.
Pazarın kurulduğu bölgede hafta da bir pazarcılara çay dağıtımı yapan çay dükkanı işletmecisi, hükümetin bahsettiği esnaf desteğini vermediğini, faturasını ödeyemediği için elektriğinin, suyunun, doğalgazının kesildiğini söyleyerek geçen ay 300 lira gelen elektrik faturasının 150 lirasının vergi olduğunu belirtti. Faturasını ödeyemediği için elektrik saatini gelip söktüklerini aktarırken hafta bir karanlıkta çay yaparak geçimini sağlamaya çalıştığını ifade etti.
Yurttaşın da geçinmek için bir yerlerden kısmak zorunda kaldığını belirten Pazar esnafı, “Yakacağından, elektriğinden kısamayınca pazara yansıtıyor. Daha önce üç dört kilo aldığı domatesi artık bir kilo alıyor. Bir haftaya yetirmeye çalışıyor. İnsanlar alışveriş yaparken düşünmek zorunda kalıyor. Asgari ücrete zam yaptık diyorlar ama bununla beraber, elektrik, su, doğalgaza da zam yapıyorlar. Daha önce 200-250 lira gelen doğan faturası şimdi 400 liradan aşağı gelmiyor. Hal böyle olunca vatandaşın alım gücü ciddi oranda düştü.” dedi.
Birer kilo bile alsa dördüncü çeşide insanların parasının yetmediğini söyleyen esnaf, “Bir çok müşterimden ‘100 lirayla geliyorum hiçbir şey alamadan gidiyorum’ sözlerini duyorum. 100 liranın bir değeri kalmadı ki artık. Sanki pazarcılar bu fiyatları yükseltiyormuş gibi algı oluyor. Bunun derinliğine inmek lazım, suçlu bizmişiz gibi bir algı yaratıyor hükümet ama baktığımızda sadece pazar pahalı değil. Ayçiçeği yağını da mı pazarcılar satıyor? Daha bir ay öncesine 45 liraya aldığımız ayçiçeği yağı bugün 85 lira olmuş, bunu kimse belirtmiyor. Elektrikğin, doğalgazın yüksek geldiği faturaları kimse belirtmiyor. Ocak, şubat, mart aylarında her sene sorun yaşıyoruz.Üretimin azlığı, mahsulün çıkmaması, arada oluşan boşluk bu sorunların nedenleri.” dedi.
Hafta sonları izin günlerinde insanların alışveriş yapmayı tercih ettiğini, pandemi öncesi en çok satışı hafta sonları yaptıkları için hafta sonlarını dört gözle beklediklerini belirten esnaf, “Pazarcılar normalde dört gözle cumartesi pazarı bekler. Kimi kesimin sadece pazar günleri izin günüyken kimi kesimin cumartesi, pazar günleri izinleri var. İnsanlar ne yapıyor, sebze meyve alışverişlerini hafta sonu evde oldukları için mecburen marketten gidermeye çalışıyorlar. Hal böyle olunca pazara yöneleceğine yurttaş marketlere yöneliyor. Bizimde satışlarımız düşüyor. Bizde sattığımız ürünlerde kısıtlamaya, küçültmeye gidiyoruz. Satış az oluyor, ürünler az satılıyor. Mecburen bizde az ürün getiriyoruz.” şeklinde konuştu.
BursaMuhalif.com/Ezgi Bulut-İhsan Çelepkolu