Nesnelerin interneti, bulut teknolojileri, akıllı kurumsal kaynak planlama, yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi yeni nesil teknolojilerin Türkiye’deki şirketler tarafından ne kadar kullanıldığına ilişkin detaylı bir araştırma yapıldı. Detaysoft tarafından yapılan Akıllı İşletme Analizi araştırmasına göre, her iki şirketten biri akıllı teknolojileri kullanarak iş süreçlerini iyileştirmeyi planlıyor.
Akıllı teknolojilerin etki alanı her geçen gün genişliyor. Nesnelerin interneti, bulut teknolojileri, yapay zeka, akıllı ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) ve makine öğrenmesi başta olmak üzere yeni teknolojiler, fabrikaların, hastanelerin, holdinglerin ve hatta şehirlerin yönetimini kolaylaştırıyor. Akıllı teknolojilere yapılan yatırımların yeterliliği, tüm sektörlerde sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşırken, veri ve teknolojiyi verimli kullanan şirketler ise akıllı işletme olarak adlandırılıyor.
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden SAP’nin %100 Türk sermayeli Global Platin iş ortağı Detaysoft, şirketlerin akıllı işletme yolculuğunun hangi aşamasında olduklarını saptamak amacıyla Akıllı İşletme Analizi başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmanın sonuçlarına göre, her 3 şirketten biri akıllı teknolojilerden yararlanmak için henüz bir yol haritası belirlemediğini ifade ediyor.
Bulut temelli teknolojiler ön planda
Araştırmaya göre bulut temelli teknolojiler, şirketlerin en çok yararlandığı akıllı teknolojiler arasında ilk sırada yer alıyor. Her 2 şirketten biri bulut temelli teknolojileri kullanırken onu analitikler, nesnelerin interneti (IoT), endüstriyel nesnelerin interneti (IIoT), robotik süreç otomasyonu, yapay zeka ve blockchain teknolojisi takip ediyor. Analize katılan her 5 şirketten 3’ü yeni nesil Akıllı Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımına henüz geçiş yapmadığını belirtiyor. Her 3 şirketten biri, IoT’den elde ettiği verileri inovasyon süreçlerinde kullandığını ifade ediyor.
Her 3 şirketten biri dijitalleşme yolunda plansız ilerliyor
Detaysoft’un Akıllı İşletme Analizi araştırmasına göre şirketlerin %44’ü akıllı teknolojilerden yararlanmak için bir yol haritası belirlemiş durumda. %21’inin planlama aşamasında olduğu görülürken, %36’lık bir kesimin ise bu alanda herhangi bir planı bulunmuyor.
Değişime hazır olduğunu belirten şirketlerin oranı %35
Detaysoft’un Akıllı İşletme Analizi araştırması, yeni teknolojilerin hayata geçirilmesi halinde meydana gelecek değişimin yönetimi konusunda da şirketlerin ne denli hazırlıklı olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, şirketlerin %35’i değişim yönetimini planlarken, %34’ü değişimi aktif olarak yönetmiyor. %30’luk bir kesim ise değişim yönetimi için süreçleri olduğunu belirtiyor.
“Dijital dönüşümün bir zorunluluk olduğu bilinci kazanılmalı”
Yaptıkları araştırmanın sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Detaysoft Genel Müdürü Alkin Aksoy, “Hızla değişen dünyada bir yandan içinde bulunduğumuz dönüşümü yönetirken bir yandan da değer yaratmayı sürdürebilmek için, akıllı teknolojilerin iş süreçlerine entegre edilmesi gerekiyor. Bu araştırma sonuçlarından da açıkça görülüyor ki, Türkiye’de şirketler önümüzdeki dönemde akıllı teknolojileri şimdikinden daha çok kullanır hale gelecekler. Dünyada da bu durum böyle. 20’den fazla ülkede projeler gerçekleştiriyoruz. SAP çözüm ortakları topluluğu UnitedVARs’ın ülkemizdeki tek üyesi olarak globalde de benzer eğilimleri görüyoruz. Özellikle Akıllı Kurumsal Kaynak Planlama’ya geçiş ve IoT ile analitiklerin kullanımı tarafında önümüzdeki dönem hem dünyada hem de Türkiye’de bir artış bekliyoruz. Türkiye’nin gelişimi için büyük önem taşıyan teknolojiyi, iş hedefleriyle buluşturarak ülkemizi daha iyi yarınlara hep birlikte taşıyabileceğimize inanıyoruz.” dedi.