Dünya Paramedikler Günü 1.Hastane Öncesi Acil Bakım Sempozyumunda kutlandı

Dünya Paramedikler Günü 1.Hastane Öncesi Acil Bakım Sempozyumunda kutlandı

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından online düzenlenen 1.Hastane Öncesi Acil Bakım sempozyumu geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Sempozyumda 22 Aralık Dünya Paramedikler Günü kutlaması da yapıldı. 700 kişinin katılım gösterdiği sempozyumda alanında uzman konuşmacılar yer aldı.

Sempozyumun başkanlığını üstlenen aynı zamanda açılış konuşmasını da yapan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Ayşe TANŞU:“Pandemi sürecinin bu zorlu koşullarında eğitim ve öğretimin; uzaktan ve çevirim içi olarak yürütülmesi ve kesintisiz devam etmesinin öneminin farkındalığı ile İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak yolumuza devam ediyoruz. Özellikle uygulamalı derslerin nitelikli bir şekilde sürdürülmesi konusunda İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerimiz ile pandemi kuralları çerçevesinde uygulama takvimi oluşturarak yüz yüze eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Derse katılım oranının oldukça yüksek olması ve öğrencilerden aldığımız olumlu geri bildirimler planlarımızı bu doğrultuda geliştirmemize katkıda bulunuyor. Bununla birlikte yeni normal diye nitelendirdiğimiz bu şartlarda 22 Aralık Dünya Paramedikler Günü kapsamında bilimsel platformda birlikte olmak, bilgi paylaşımında bulunmak, güncel bilgileri konuşmak için sempozyumumuzu gerçekleştirme kararı verdik. Sempozyumumuzun duyurusunun paylaşılması ile kontenjanımızın dolması arasında geçen kısa süre, yoğun talep ve ilgi bizi mutlu etti, umutlandırdı“ dedi.

Üç oturum şeklinde gerçekleşen sempozyumun birinci oturumu Doç. Dr. Serpil YAYLACI başkanlığında gerçekleşti. Birinci oturumda Prm.Süleyman Kaba, Öğr.Gör.Temel Kılınçlı ve Prm. Eduard Andrei Ivancel sunum yaptılar. Paramedik mesleğinin yasal sorumluluklarını anlatan Öğr. Gör. Temel KILINÇLI “Acil hastaların tanı ve tedavisi hızlı ve doğru düşünmeyi gerektirdiği için diğer sağlık mesleklerine kıyasla acil tıp meslek mensuplarının hata yapma ihtimali daha yüksek olduğunu, tıbbi uygulamalara bağlı hastaların zarar görmesi durumunda ATT ve Paramedik mesleği mensuplarının yasal sorumluluklarını genel bir bakış açısı ile çerçevelendirmek, hastaların zarar görmesini engellemeye ve de sağlık emekçisinin hukuki yaptırımlar ile yüzleşmesini önlemeye yönelik farkındalık yaratmanın oldukça önemli olduğunu” belirtti.

Prm. Eduard Andrei Ivancel ise “Gelecekte mesleğimizde rütbe sistemi belki de üstün donanımlı ambulanslar gelecek ve her şey çok değişecek. Değişmeyecek olan tek şey mesleğimizin kutsallığı ve bu değerli mesleğin mensuplarının değeri olacaktır. Bununla birlikte günümüzde müdahale edilen vakaların gelecek dönemlerde gelişen teknoloji ile birlikte aynı vakalara farklı yaklaşım tarzlarının olacağını” vurguladı.

Sempozyumun ikinci oturumuna Doç Dr. Ali EKŞİ başkanlık yaptı. Oturumda Pr. Hasan Yurtseven, Prm. Özge İpekçelen ve İstanbul Rumeli Üniversitesi İlk ve acil Yardım Programı 2. Sınıf öğrencisi olan Gözde Tuzakçı sunumlarını gerçekleştirdiler. Zorlu pandemi sürecinde vakaları nasıl değerlendirdiklerini paylaşan Pr. Hasan YURTSEVEN vaka örnekleri paylaşırken, salgın sürecinde paramediklerin yaşadığı zorlukları anlatan Prm. Özge İPEKÇELEN ise bu zorlu pandemi sürecinde deneyimlerini paylaşarak COVID-19 salgınında sağlık çalışanlarının önemini vurguladı. Pandemi sürecinde eğitim- öğretimde yaşanan zorluklar ve çözüm önerileri üzerine sunum yapan Gözde Tuzakçı ise ‘’Uzaktan eğitimin daha etkili olması adına öğrenciler bu konuda daha çok bilinçlendirilmeli ve öğrencilerden geri bildirim alınarak eksiklikler düzletme yoluna gidilmelidir. Öğrencilere gereken konularda danışmanlık hizmeti

verilmelidir. Paramedik öğrencilerinin teorik dersleri uzaktan eğitim modeliyle yapılırken, yaşam kurtarma zincirinde önemi son derece yüksek olan paramediklerin uygulamalı dersleri gerekli önlemler alınarak sıkıştırılmış program şeklinde yüz yüze yapılmalı, hastane öncesi sağlık personelinin daha fazla bilgi birikimine ve deneyime ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır” dedi.

Sempozyumun üçüncü oturumu ise Dr. Öğr. Üyesi Kurtuluş Açıkrsarı’nın başkanlığında gerçekleşti. Oturum Kanada’dan katılan İleri Bakım Paramediği olan Gürkan ÖZEL’in sunumu ile başladı. Özel, 2020 yılında güncellenen algoritmalardaki değişikliklerden bahsederken bir diğer önemli konuşmacı Pediyatrik Yoğun Bakım Paramediği Jonathan Lee doğru bilinen yanlışlara değinerek özellikle pediatri hastaları müdahalede, yetişkin hastalara yaklaşımdan farklı olduğunu, en küçük detayların yaşama tutunma konusunda önemli olduğuna dikkat çekti.

Üçüncü oturum Prof. Dr. Nevzat Alkan’ın ‘’Paramediklerin adli vaka yönetimi’’ ve İlk ve Acil Yardım Programı 2. Sınıf öğrencisi Gamze Yılmaz’ın ‘’Paramedik Etik Kodları” sunumları ile sona erdi.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Ayşe TANŞU sempozyumun kapanış konuşmasında ise şunları söyledi: ’’Görev bilinci ve sorumluluğu ile hizmetlerinde insanların hayata tutunmasını sağlayan, büyük bir özveri ve fedakarlıkla görevlerini en iyi şekilde yerine getiren, insan hayatının kutsallığının farkında olarak sabır, gayret, sevgi ile çalışan, kaliteli, kolay ve hızlı bir şekilde 24 saat acil sağlık hizmeti sunmanın gayreti ile gece gündüz görev başında olan tüm Paramediklerin ve Paramedik adayı öğrencilerin 22 Aralık Paramedikler Gününü kutlarım” ifadelerini kullandı.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Hakkında:

İstanbul Rumeli Üniversitesi, 23 Nisan 2015 tarihinde İstanbul’da kurulan bir vakıf üniversitesidir. Çağdaş ve evrensel düşünce yapısına sahip olan, vatan sevgisi ve milli değerlerin kıymetini iyi bilen Rumeli Felsefesi doğrultusunda yetiştirdiği ve toplumun ihtiyacı olan bilim insanlarını ülkeye kazandırmak; bilgili, çağdaş, donanımlı, deneyimli, topluma yararlı, araştırmacı gençler yetiştirmeyi hedefleyen bir yüksek eğitim kurumu olmak amacını taşımaktadır. İstanbul Rumeli Üniversitesi 2020-2021 eğitim öğretim yılında Silivri, Haliç ve Bostancı Yerleşkelerinde 5 Fakültede 18 Bölüm, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı 16 Program, Meslek Yüksekokuluna bağlı 10 Program, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bağlı 10 bölümde eğitim vermektedir.  2021- 2022 eğitim öğretim yılında Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi’nin açılması planlanmaktadır.  

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?