İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, atama bekleyen 2.500 engelli öğretmenin sorununu TBMM’ye taşıdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın cevaplandırması talebiyle Meclis’e konu ile ilgili 7 maddelik soru önergesi veren Türkoğlu, “3 Aralık Engelliler Günü’nde de beklentileri karşılanmayınca hüsrana uğrayan engelli öğretmenlerimize verdiğiniz sözü ne zaman yerine getireceksiniz?” diye sordu.
Yeterli istihdamın sağlanamaması nedeniyle engelli öğretmenlerin büyük çoğunluğunun özel sektörün insafına terk edildiğini ve zorlu bir hayat mücadelesi verdiklerini vurgulayan Türkoğlu’nun TBMM Başkanlığı’na sunduğu ilgili sor önergesi şöyle:
“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Sn. Yusuf Tekin tarafından Anayasanın 98 ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ’nün 96 ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını için gereğini saygılarımla arz ederim:
Tek talepleri bir an önce okullarına ve öğrencilerine kavuşmak ve mesleklerini icra etmek olan engelli öğretmenler, sık sık atama engeline takılmanın sancısını yaşıyor.
Yeterli istihdamın sağlanamaması nedeniyle yine hayal kırıklığına uğrayan ve bu nedenle de çoğunlukla özel sektörün insafına terk edilen engelli öğretmenler, atanabilinceye kadar çok zorlu bir hayat mücadelesi vermek zorunda kalıyorlar.
Ülkemizde bir an önce mesleğine kavuşmak üzere atanmayı bekleyen 2 bin 500 civarında engelli öğretmenimiz var ve bu insanlarımız, haklı olarak eğitim dünyamızın ve toplumumuzun gönüllerini kazanma fırsatı bekliyorlar.
Buradan hareketle;
SORU 1- Yaklaşık 19 aydır atama bekleyen ve 3 Aralık Engelliler Günü’nde de beklentileri karşılanmayan engelli öğretmenlerin atamalarıyla ilgili bir takvim belirlenmiş midir?
SORU 2- Bakanlığınızın; sayıları 2.500 civarı olduğu belirtilen ve halen daha kendilerine verilen atama sözlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle haklı olarak hayal kırıklığı yaşayan engelli öğretmenlerimizle ilgili başka bir planlaması mevcut mudur?
SORU 3- Bakanlık olarak uhdenizde bulunan kurumlarda, kota fazlası engelliyi çalıştırmanıza mani bir durum var mıdır veya bu konuda herhangi bir mevzuat kısıtlaması söz konusu mudur?
SORU 4- Bakanlığınız bünyesindeki okullarımızda görev yapabilecek engelli öğretmenlerimizin istihdamı için bugünkü tarih itibarı ile boş kadro var mıdır, varsa ne kadardır?
SORU 5- Bakanlığınızın sorumluluğundaki okullarımızda halen aktif olarak görevde bulunan memur statüsündeki engelli öğretmenlerimizin sayısı kaçtır?
SORU 6- Yine Bakanlığınızın sorumluluğundaki okullarımızda halen aktif olarak görevde bulunan sözleşmeli statüsündeki engelli öğretmenlerimizin sayısı nedir?
SORU 7- Ülkemiz genelinde istihdam altındaki engelli memur sayısı kaçtır? Bu toplam rakamın yüzde kaçı Bakanlığınız bünyesindeki engelli öğretmen memurlarımızı oluşturmaktadır?”