FATİH AY İLE ÇOK ÇOK ÖZEL..!!

FATİH AY İLE ÇOK ÇOK ÖZEL..!!

İmplant ve Gülüş Tasarımı konularında Uzman Diş Hekimi Fatih Ay ile başta okuyucularımızdan gelen sorularımıza cevaplar olmak üzere birçok konuyu ele aldığımız, masaya yatırdığımız bilgilendirici detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.

***İmplant ve Gülüş Tasarımı konularında Uzman Diş Hekimi Fatih Ay ile röportajımız olacağını sosyal medyadan paylaşınca inanın halkımızın bu konuda ne kadar sıkıntılar yaşadığınında da tanığı olmuş olduk. Bu anlamda yüzlerce soru gelmiş durumda.Tabii Fatih Bey sorularımıza geçmeden kısaca sizi tanımak isteriz.

—Bizleri böylesine güzel bir fırsat tanımış olmanızdan dolayı ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. 1995 Bursa doğumluyum. Akdeniz Üniversitesi mezunuyum. Antalya ve Bursa’da çalıştıktan sonra 2020 yılında burada kliniğimizi açtım. Daha çok estetik gülüş tasarımı işlemleri, implant üzerine yoğunlaştım. Tabii ki diğer kanal tedavisi, dolgu v.s işlemleri de yapıyorum ,hatta kafa dağıtmak için çocuk hasta da bakıyorum hobi anlamında. Çocuk diş hekimleri de var ayrı olarak ama ben de çocuk hastalara bakıyorum.Benim iletişimim çok kuvvetli olduğu için onlara baktığım gibi ,bu durum bana da farklılık oluyor.

**** Fatih Hocam isterseniz yavaş yavaş da sorularımıza geçelim birçok okuyucumuz,kliniğiniz de ne gibi işlemleri ağırlıkla yaptığınızla ilgili sorular sormuş.

DİKİŞSİZ İMPLANTI İLK DUYANLAR ŞAŞIRIYOR..!!

—–Son bir buçuk iki yıldır Dikişsiz implant yapıyorum.Hastalarım duyduğunda sizin gibi gerçekten şaşırıyorlar.Ben teknolojiyi yeni gelişmeleri takip eden biriyim. İmplant üzerine eğilimim var dikişsiz implant tedavileri yapıyorum. Çünkü bu durum hastaların hoşuna gidiyor, dikkatini çekiyor.Gelişen teknoloji ile beraber dijital tarayıcılar var sizin dişinizi üç boyutlu olarak bir sisteme aktarabiliyoruz, bunun üzerine planlamalar yapıp bir rehber oluşturuyoruz. Yapacağımız implantları önceden biz bilgisayar ortamında planlıyoruz. Örneğin implantın boyunu, çapını, uzunluğunu, diğer dişlerle olan ilişkilerini, sinirlerle olan ilişkilerini ayarlayıp sisteme döküp bir rehber hazırlayıp, ameliyat günü hiç kesmeden neşterle vesaire orayı yarmadan, açmadan direk lokal olarak, bir hat var yine aynı mantık frezelerle delici aletlerle implantı yerleştiriyoruz.Mantık aynı ama bir rehberimiz var. Yüzük olduğu için o rehberden dışarı taşamıyorsun ve belli bir lokasyonda yapıyorsun, yerinde yapıyorsun. Böylelikle ne oluyor? Dokuyu rahatsız etmeden, komşu dişleri rahatsız etmeden, kesmeden, dikiş atmadan tık diye implantı yerleştiriyoruz. 5 dakikada gibi kısa zamanda.

**** Bu durum gerçekten çok güzel bir durum. Çünkü etraftan duyuyoruz.İmplant tedavilerinde birçok sıkıntı yaşadıklarını, yeme içme düzenlerinin değiştiğini ,bu sıkıntılı sürecin haftalarca, hatta aylarca sürebildiğini çevremizden çok duyduk.

KANAMA BİLE OLMUYOR..!!

—- Dikişsiz implantı yaptıktan sonra hastam buradan kanama bile olmadan ayrılabiliyor.Bu çalışmalarımızı Instagram’da, Google’da vesaire bunları hep yayınlıyorum.Ağrı minimal tabii ki birazcık olacaktır hafiften, onların ilaçlarını ,antibiyotiğini, ağrı kesicisini veriyorsun, onda sıkıntı yok. Ama böyle bir teknoloji varken bunu kullanmak çok güzel. Dediğim gibi her şey dijital ilerlediği için her şey daha uyumlu. Hastada işte 5 dakikada, 6 dakikada bana implant yapıldı diyor, çevresini anlatıyor.Çevresi de sizler gibi şaşırıyor,ilgilerini çekiyor.

****Yine bir soruda bir bayan okuyucumuz, gülüş tasarımı anlamında uygulamalardan geçtiğini ama bunun pek kendisine yakışmadığı tam olmadığı ile ilgili çevremden birçok yorum alıyorum demiş ve bu durumun kendisini çok üzdüğünü eklemiş.

ÖNEMLİ OLAN KİŞİYE EN YAKIŞANI BULABİLMEK, YAPABİLMEK..!!

—– Bununla ilgili bana da hastalar geliyor. Ben mesela 5 yıl önce yaptırdım diyor ağrım sızım yok ama estetiğimden memnun değilim diyorlar.Ben iyi bulsam da çevremden pek iyi olmadığı ile ilgili yorumlar alıyorum diyebiliyorlar. Bazıları bu şikayetle gelebiliyorlar, bazıları ağrı, sızıyla gelebiliyorlar, bazısı eskidi diye gelebiliyor.Yani farklı kavramlarla gelebiliyorlar. Şimdi o hastada biz şunu yapıyoruz.En başta işlem yapacakken görüyorsunuz benim burada bir fotoğraf stüdyom var. Ben burada perdeyi indirip 5-6 fotoğrafla hastalarımızı mevcut haliyle çekiyorum. Başta anlattım dijital tarayıcım var,hastanın üç boyutlu dişlerinin modelini koyuyorum bütün planlamaları yapıyorum. Şimdi bizim laboratuvar kısmımız var bu dişleri yapan,onlar da bu fotoğrafları görüyor beraber hastayı değerlendiriyoruz. Hastanın istekleri, bizim isteklerimiz,hastanın estetiği, bizim estetiğimiz. Tüm bu kavramları birleştirip bir sentezle hastanın yüzüne yakışacak şekilde o gülüş tasarımını tasarlıyoruz. Hastalar genelde bu da çok önemli bir şey Instagram’da ,televizyonda gördüğü bir fotoğrafı, dişleri beğenip ben bunu istiyorum diyebiliyor. Bu bir yanılgı aslında.Kişinin sağ yüzü ile sol yüzü bir değilken,Ahmet’in veya Ayşe’nin dişlerini beğendim bunu istiyorum demeleri uygun kaçmıyor.

DEĞİŞİK FAKTÖRLER DEVREYE GİRİYOR..!!

Şimdi senin ağız yapın ona uygun olmayabilir, senin gülüşün, dudakların, burnun, gözün her şeyin çok farklı olduğu için burada onu sana uydurmak hata olabilir.Ya da senin çok farklı isteklerin vardır onları yapmak da bir hata olabilir. Beklentilerin farklıdır gülüş tasarımı dediğimiz mesele bu. Hastalar telefonla arıyorlar ben zirkonyum yaptırmak istiyorum diyor ne kadar diye soruyorlar gene hemen fiyattan başlıyorlar sormaya.Sanki bir manavdan limon alır gibi, her yerden aynı limonu alabilecekmiş gibi veya her yerden aynı deterjanı alabilecekmiş gibi fiyat soruyorlar. Halbuki bu bir hata.Hekimin tecrübesi var Hekim sana malzemeyi satmıyor. Çünkü onu işliyor. Ne yapıyoruz burada? Ben burada fotoğraf çeken bir hekimim. Ayrıca benim fotoğraf stüdyom var, fotoğraf eğitmenliğim var, fotoğraf eğitimi almışım, ben bunların analizini yapabiliyorum. Her şey dijital tasarlamamız, bakmamız, öyle ilerlememiz lazım. Ona göre bir sonuç çıkacak onun için gülüş tasarımı denen mesele Multi factorial bir şey. Çoklu yönde değerlendirilmesi lazım. Ona göre bir yola çıkacaksın, ona göre de sonucunu bitireceksin. Biz burada ne yapıyoruz? Dediğim gibi fotoğraflarını çekiyoruz güzel bir yüz analizi burada önemli.Gözler, burun, dudaklar, ağız yapısı, gülüş hattı, dişlerin konumu, alt çene önde, ön çene önde bütün her şeyi planlayıp kişiye yakışabilecek en güzel tasarımı, tabii ki burada hastanın isteği de çok önemli. Hasta orada diyor ki; Benim ön dişlerim uzun olsun, kısa olsun, köpek dişlerin belirgin olsun, şu renk olsun, bu renk olsun gibi şeylerden yola çıkarak hastanın burada istekleri çok önemli.Ona göre bir tasarım yapıyoruz zaten tamamen ortaklaşa kararlarla yapılan bir işlem bu.

*** Yine diş teli kullananlarla ilgili sıkıntı büyük.Diş teli takmak istemiyorum ama onu öneriyorlar diye gerçekten bir çok soru gelmiş.Yine soruların yanında birbirinden güzel ve de özel uygulamalarınızla şifa bulmuş hastalarınızdan hatırı sayılır sayıda teşekkür mesajı gelmiş.

MİNİMAL DOKUNARAK NELER YAPABİLİRİZ..!!

—- Şimdi tel tedavisi başkadır,bizim yaptığımız işlemler başka işlemler. Tel tedavisini öneriyoruz hastalarda eğer düzelebilecekse ama hastaların genelde istememe sebebi şu oluyor.1,5 yıl- 2 yıl -3 yıl ben bu kadar süre tedavi görmek istemiyorum diyorlar. Ama dişleri de yamuk, çapraşık şunu da düşünüyor hasta bazen, ben dişlerimden de memnun değilim, tel tedavisi benim dişlerimi düzeltmeyecek işte burada biraz devreye gülüş tasarımı ,lamineler, yaprak porselen dediğimiz işlemler giriyor. Minimal dokunarak biz ne yapabiliriz hastaya?. Ama çok kötü durumdaysa öncelikle tel tedavisini öneriyoruz. Tel tedavisi olmazsa, şeffaf plak tedavisi var teller takılmadan. Bu da bir konsepttir. Bununla da düzelebiliyor. Bunların hepsine tel tedavisine şeffaf plak tedavisine ortodontik tedavi deniliyor, onun branşı ayrı bir branş. Bu tedavi konseptini hasta istemez ise devreye burada biz giriyoruz. İşte gülüş tasarımı, yaprak porselenler dediğim gibi az önce bahsettiğim işlemleri yapıyoruz. Şart mı? Değil. Hastanın isteklerine bağlı bir durum. Az önce bahsettiğim gibi hasta bunları bir iki ayda hazırlanmasını olmasını istiyorsa tabii ki biz bu işlemlere giriyoruz. Ama derse ki ben bir buçuk yıl, iki yıl tedavi görürüm düzeltilmesini öyle istiyorum derse tel tedavisi ,ya da şeffaf plakla bunlar çözülebiliyor.

**** Sağlıklı bir ağız yapısı ile ilgili neler yapılabilir ve yine diş ipi ile ilgili ve implantın gerekli olduğu durumlarla da ilgili birçok soru gelmiş, bunlarla da ilgili kısa kısa bilgiler verirseniz sevinirim hocam?

ÇOK KLASİK BİLGİLER AMA ÇOK ÇOK ÖNEMLİ..!!

—– Çok klasik bilgiler olacak.Genetik faktör diye de bir durum var aslında. herkesin dişi çok sağlam olacak diye bir durum yok. Genetikten anneden, babadan,dedelerden gelen bir diş sağlığı diye bir durum var. Bunlar yatsınamaz gerçekler. Ama biz diş fırçalamaya, diş ipi kullanmaya ,ağız gargaralarına dikkat edeceğiz. Günde 2 defa en az, 2 dakika olacak şekilde dişlerimizi fırçalıyoruz. Yatmadan önce bir diş ipi uygulaması yapmamız gerekiyor. Çünkü diş fırçası her yeri tam temizlemiyor mutlaka diş ipi uygulaması gerekiyor. Başta alışkanlık olarak zor ama zamanla diş ipine alışılıyor. Diş ipi uygulanmasını yavaş bir şekilde yapmamız gerekiyor, sert yaparsak kanamalar olabilir. Bu anlamda ben ayrıca ağız duşunu öneriyorum.Çok tavsiye ederim çok yararlı bir cihazdır ne yapar o cihaz? Suyu tazyikli bir şekilde basınçlı olarak gönderir bir ucu vardır. Bununla beraber yatmadan önce günde bir defa uygulanırsa çok sağlıklıdır tavsiye ederim. Diş ipinin bile yapamayacağı temizliği bu ağız duşu yapabilir. Diş eti kanaması olan hastalarda diş fırçası kullandığında, diş ipi kullandığında çok fazla kanaması varsa bir Diş hekimine görünmesi lazım.Zaten 6 ayda bir diş taşı temizliğini de öneriyoruz.

DİŞ YAPISI DEĞİŞMEDEN YAPILMALI..!!

Diş çekildiğinde boşluk oluşuyor oraya 3-4 ay içerisinde implant yapmamız gerekiyor. Neden? Çünkü kemik erimesi kemikte azalma incelme bunlar zamanla oluyor.Tabii 6 ay sonra farklı, bir yıl sonra farklı dişler oraya doğru evriliyorlar. Dişler kayma hareketi yapmaz güzel bir şekilde kaysalar implanta gerek kalmaz. Diş oraya devriliyor üstteki diş o boşluğa doğru sarkabiliyor, dil oraya doğru meyil edebiliyor. Kadınlarda daha çok karşılaşıyoruz zamanla orada göçük oluşabiliyor. Bunlar hepsi birbirine bağlı şeyler ilk 4 ay içerisinde o implantı yaptırmamız gerekiyor.Ama şöyle oluyor genelde dişi çektiriyorlar ağrısı ortadan kalktı mı kalktı estetik olarak gözükmüyor arka bölgede olduğundan konuşmasını etkilemiyor, diğer tarafla yiyebiliyor alışıyor buna, çok da önemsemiyor, implant yaptırmıyor.Halbuki bütün diş yapısını değiştiren bir durum var orada. İmplant olsa her iki tarafla da yiyebilecek, dişleri birbirine kaymayacak,hiçbir şey birbirini etkilemeyecek. Bu da çok önemli bunun da bu şekilde düşünülmesi gerekmekte.

**** Yine hamilelikte diş tedavileri ile ilgili birçok soru gelmiş hocam.Bu konu ile ilgili neler söylersiniz?

HAMİLELİKTE DİŞ HEKİMİNE GİDİLMEZ DİYE BİR ŞEY YOK..!!

—– Çok güzel bir soru.Hastalarımızda eğer planlıysa hamilelikten önce diş tedavilerini yaptırmalarını bir hekime gözükmelerini istiyoruz bu önemli. Planlı bir hamilelik söz konusuysa 3 ay öncesinden 4 ay öncesinden hekime gidip tedavi yaptırmalarında büyük fayda var. Ama oldu ki hamilelik esnasında çok şiddetli bir ağrısı oldu duramayacak derecede bu onu etkiliyor. Bir böbrek ağrısı, bir diş ağrısı, Doğum sancısı gerçekten büyük ağrılar.Olaki büyük ağrı olduğu takdirde, Tabii ki Diş Hekimi bir tedavi problemi çözme şeklinde ilerleyecektir. Allah korusun bu ağrılardan kaynaklı düşük dahi olabilir. Burada minimal yaklaşımla nasıl çözebiliriz gerekirse diş de çekilir ama hastalarda 1.- 2.- 3. trimester dediğimiz periyotlar, zamanlar var. ilk 3 ay- 3 ila 6 ay- 6 ila 9 ay hamilelik periyotları.. 3 ila 6 ay arasındaki periyotta tedavileri o zamana erteliyoruz yapacaksak o zaman yapıyoruz.Altını çiziyorum hamilelikte diş hekimine gelinmez diye bir şey yok. Gelinebilir,gelinmesi gerekir. Benim tedavi ettiğim hastalar var. Biz hep hastalarımızla iletişim halindeyiz, hamilelik periyotlarında geliyorlar ben hastalarıma diyorum ki bana ilk başta bir gelin 4.- 5. ayda da ben bir göreyim Diş taşınızı temizleyelim. Çünkü hamilelik sürecinde hormonlar değişiyor ,ağız yapısı değişiyor, fırçalama düzenimiz değişiyor ,her şeyimiz değiştiği için en önemlisi hormonlar, bizim diş etlerimizde kanamalar artıyor, dişlerde çürük durumu artabiliyor. Çevrenizden zaten duymuşsunuzdur hamilelik döneminde dişlerimi çok kaybetmişimdir diye. Halbuki gelseler basit bir diş taşı temizliği hamilelik döneminde yapılabilir.Onları yormadan 3 ay 6 ay civarında yapılabilir.En azından kontrol altında olur, problem büyümeden, hamilelik dönemi atlatılabilir.

**** Birçok merak edilen , insanımızı bilgilendirici sorular sormaya çalıştık. Okuyucularımızdan gelen sorulara yanıtlar aldık,gerçekten bu yanıtlar çok güzel yanıtlardı. Aynı zamanda röportajımızın sonuna da yaklaştık.Son olarak sizin eklemek istediklerinizi almak isteriz?

PROBLEM DAHA KÜÇÜKKEN ÖNÜNE GEÇMEK ÇOK ÖNEMLİ..!!

—–Diş işlemleri çok önemli ,diş tedavileri hepimiz açısından önemli. Türkiye’de dünyada da böyledir hastalar diş hekiminden korkarlar dişçiye gelmekten çekinirler. Kuaföre,berbere gitmek gibi bir şey değil.Tabii ki belli ki birazcık canınız acıyacak, en mahrem bölgenizde çaresiz kaldığınız bir durum ama diş sağlığı çok çok önemli.Hekimlerde genel olarak bunun için uğraşırlar, sizin canınızı az acıtaraktan tedavinizi yapmaya çalışırlar.Genel prensip budur diye düşünüyorum,en azından kendi adıma. Diş kontrolleri önemli problemler çok büyümeden daha küçükken üzerine basaraktan, problemi çözerekten imha ederekten yaklaşmak her zaman için faydalı.Problem büyüdükçe hem maliyet olarak artıyor hem tedaviler uzayabiliyor. Onun için düzenli kontrolleri 6 ayda bir, 9 ayda bir, en kötü yılda bir temizlik yapılarak diş sağlığına dikkat etmek gerekir. Hastalara bu bilinci aşılamaya çalışıyoruz. İllaki gece beklenmedik ağrı ile sızıyla uyanmayın bununla karşılaşmayın daha önceden gelin daha küçükken çözelim varsa problem, üzerine eğilelim rahatlatalım.

BENİM EN BÜYÜK MOTTOM BU..!!

En azından gelin küçük tedaviler yapalım,bu diş koltuğundaki problemlerinizi başta çözelim. Büyük problemlerle karşılaşmaktansa küçük problemlerle burada daha az vakit geçirerek belki o korkuları tamamen değil ama bir miktar azaltabiliriz diye düşünüyorum.Teknolojiyi kullanmak çok önemli sadece hastalar değil burada Hekim arkadaşlar da okur, görür, bakar. Teknoloji bir gerçek, çağımızın gerçeği. Gerek Yapay Zeka gerek cihazlar olsun “alet işler el övünür”. Ben çok seviyorum atasözlerini kullanmayı sizin gibi. Şimdi ben bir yere kadar bilgiliyimdir bir yere kadar yetenekliyimdir,ama bir alet var bu alet başarı şansımı arttırır bu aleti kullanmayı becerebilen bir hekimsem teknolojiyi seven bir hekimsem çok daha güzel faydalı işler yaparım. Çok daha güzel sonuçlar alırım çok daha kısa zamanda bu sıkıntıları hallederiz. Bu anlamda yurt dışı Eğitimleri ,kursları,seminerler çok çok önemli bunları sıkı takip etmek gerekir. Günümüz çağında Teknoloji ilerliyor bunu takipte olan hekimler başarılı olan hekimlerdir, güzel tedaviler yapabilen hekimlerdir. Benim en büyük mottom bu. Bilgi güç, bu bilgiyi kullanmak da ayrıca bir güç, onun yanında teknoloji ile bu bilgiyi kuvvetlendirmek de apayrı bir güç.

Ben son olarak buradan tüm Bursa’da yaşayan İnsanlarımıza,yurt genelinde yaşayan 86 Milyon tüm halkımıza , herkese Bursa’dan,Kliniğimizden sevgilerimi ,selamlarımı gönderiyorum ,esenlikler diliyorum.Diyerek sözlerini tamamladı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?