Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi 2025 Yılından İtibaren Uygulanacak

Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi 2025 Yılından İtibaren Uygulanacak

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Emre Özerçen, Asgari Kurumlar Vergisi’nin 2025 takvim yılından itibaren yürürlüğe gireceğini belirterek, bu uygulamanın Türkiye’nin vergi sisteminde önemli bir değişim sinyali olduğunu vurguladı.

Özerçen, “Mükellefler; kurumlar vergisi hesaplanırken ikili bir hesaplama yapacaklar ve mevcut hükümler uyarınca kurumlar vergisi hesaplanırken ayrıca asgari kurumlar vergisi de hesaplanacaktır. Bu tutarlardan yüksek olanı ise hesaplanan kurumlar vergisi olarak beyannamede dikkate alınacak. Tabi asgari kurumlar vergisinin hesaplanabilmesi için, mükelleflerin vergi matrahı oluşmalı” diye konuştu.

Özerçen, ayrıca ikili kıyaslama yapılırken hesaplanan asgari kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazanç tutarının yüzde 10’undan aşağı olamayacağını da sözlerine ekledi.

Bazı İndirim ve İstisnalar Hesaplamaya Dahil Edilmeyecek

Hesaplamalar konusunda mükelleflerin dikkatli olması gerektiğine de dikkat çeken Emre Özerçen, “Asgari kurumlar vergisi hesaplanırken, bazı indirim ve istisnaların vergi matrahından düşülemeyeceğini belirterek, bu düzenleme ile birlikte beyan edilen kazanç üzerinden, indirim ve istisnalar nedeniyle ödenen kurumlar vergisinin düşük kalabileceği durumlarda, kazanç ile vergi matrahı arasında bir bağ kurularak, vergi gelirlerinin artırılması hedeflenmektedir” dedi.

Vergi Planlamasının Önemi

Mükelleflerin vergi planlamasında dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Özerçen, “Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi, 2025 yılından itibaren mükelleflerin vergi yükümlülüklerinde önemli bir değişikliğe yol açacaktır. Hesaplamaların daha karmaşık hale gelmesi ve belirli istisna ve indirimlerin kapsam dışı tutulması, mükelleflerin vergi planlamasında daha dikkatli ve titiz olmalarını gerektirecek” ifadelerini kullandı.

İlk Defa İşe Başlayan Mükellefler İçin Özel Düzenleme

Mali Müşavir Emre Özerçen son olarak şunları söyledi: “İlk defa işe başlayan mükellefler için özel bir düzenleme. İlk kez faaliyete başlayan mükellefler, iş başlangıcından itibaren üç hesap dönemi boyunca bu madde kapsamı dışında tutulacaktır. Bu sayede, yeni yatırım yapmaya başlayan mükelleflerin asgari kurumlar vergisinden etkilenmemesi sağlanmaktadır”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?