İzmirli İş Kadınlarından Dünya Kız Çocukları Günü’nde  Ayrımcılık ve Şiddete Karşı Anlamlı Mesaj

İzmirli İş Kadınlarından Dünya Kız Çocukları Günü’nde Ayrımcılık ve Şiddete Karşı Anlamlı Mesaj

Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği (USKD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayla Alkan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen Dünya Kız Çocukları Günü’ne özel bir mesaj yayımladı.

Alkan, tüm dünyada 11 Ekimde kutlanan Dünya Kız Çocukları Günü’nde kız çocuklarının çocuk haklarından eşit olarak yararlanmasına, yapılan her türlü ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Ayla Alkan, “BM tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesinde kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi başlıklı bildiride, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadınların ve kız çocuklarının toplumsal konumlarını güçlendirmek” başlığına yer verilerek bu konuya özel bir değer verilmesi gerekliliği vurgulanmıştır. Bu bildiriyle 2030 yılına kadar 17 ayrı sürdürülebilir kalkınma amacı belirlenmiş olup bunlardan 5’incisi kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın, kadın ticareti, cinsel ve her türlü istismarı da kapsayan şiddetin her türünün her anlamda ve her yerde sona erdirilmesini içermektedir” diye konuştu.

MİLYONLARCA KIZ ÇOCUĞU AYRIMCILIK YAŞIYOR

Dünyada her yıl milyonlarca kız çocuğunun ayrımcılık ve cinsiyete dayalı şiddete maruz kaldığını, eğitim, sağlık gibi birçok temel hakka erişemediğini vurgulayan Alkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kızlar erken yaşta zorla evlendiriliyor, çocuk yaşta doğuma zorlanıyor, çocuk işçiliğine maruz kalıyor, şiddete ve istismara uğruyor. Yasalarımız, Çocuk Koruma Kanunu’na göre 18 yaşını doldurmamış kişinin çocuk olduğunu kabul ediyor. Bunu baz aldığımızda 2001-2022 yılları arasında doğum yapan kız çocuğu sayısının 2 milyon 88 bin 925 olduğunu üzülerek görüyoruz. Çocuğa, özellikle kız çocuklarına yönelik yapılan istismarın her geçen yıl artarak devam ettiği gerçeğiyle karşı karşıya olmak bizleri derinden etkiliyor. Okulda olması gerekirken çalışan çocuklarımız var. Kız çocuklarının eğitime katılabilmeleri için önlerindeki bariyerlerin kaldırılması gerekiyor. Fırsatlar ancak tüm çocuklar için eşitlik ilkesi ortaya koyulduğunda değer kazanır” ifadelerini kullandı.

İNSANCA BİR YAŞAM AMAÇLIYORUZ

Ayla Alkan USKD olarak, Dünya Kız Çocukları Günü’nde, kız çocuklarının potansiyellerini gerçekleştirebildikleri, hayallerine ulaşabildikleri, haklarının farkında oldukları, şiddetten uzak insanca yaşam sürdürebildikleri bir dünya amaçladıklarını kaydetti.

Alkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm yetişkinler, eğitimciler, ebeveynler, sivil toplum kuruluşları, başta barolar ve tabip odaları olmak üzere meslek örgütleri; başta Millî Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere kamu kurumları ve yerel yönetimler, medya, hep birlikte el ele vererek kız çocuklarının hayatta olmak istedikleri kişilere dönüşmelerine ve gelişmelerine destek olabiliriz. Herkesin kız çocuklarının haklarına erişebilmesi için yapması gerekenler var. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının 17. Maddesini hatırlatarak buradan toplumumuzun tüm kesimlerine sesleniyorum. Kız çocuklarının eşit imkanlara, eşit fırsatlara, eşit gelecek sağlayabilme koşullarına kavuşabilmesi hepimiz için, geleceğimiz için, dünyamız için çok önemli. USKD olarak eşitsizliklerin olmadığı, her çocuğun haklarına erişebildiği bir dünya hayaliyle çalışmaya devam edeceğimizi belirterek, dünyadaki tüm kız çocuklarının Dünya Kız Çocukları Günü’nü kutluyoruz”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?