4 milyon metrekare orman yok oldu!

4 milyon metrekare orman yok oldu!

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Hayriye Köyü yakınlarındaki yaklaşık 4 milyon metrekarelik (405 hektar) orman alanı, son dört yıllık uydu verilerine göre sistematik olarak tıraşlanarak ağaçsızlaştırıldı.

Bursa’da doğa katliamı: 4 milyon metrekare orman yok oldu!

Uydu görüntüleri, her yıl hızla küçülen ormanlık alanın büyük bir çevresel felakete dönüştüğünü gösteriyor. 23 Ağustos 2023 tarihinde Yenişehir’de çıkan orman yangınında dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından yaklaşık 50 hektar alanın yangında zarar gördüğü açıklanmış olsa da uydu ölçümlerine göre yaklaşık 350 hektar orman alanının ticari amaçla kesilip satıldığı ya da tıraşlandığı tespit edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanan ormanın 7 katı kadar büyüklükte doğal ormanı kestiği belirtildi. Orman Kanunu’na göre ise tıraşlama yöntemiyle orman kesilmesi mümkün değil.

KANUNSUZ AĞAÇ KESİMİ DURDURULMALI

Uydu verilerini inceleyerek ormanlık alandaki ekokırımı saptayan Bursa Su Kolektifi’nden Caner Gökbayrak, “AKP hükümetinin ulusal kereste ihtiyacını yerel kaynaklardan karşılama politikası Orman Kanunu’na aykırı olduğu halde sürdürüldüğünü görüyoruz. Ormanda yerel türlerde fidan dikilerek ya da tohum atılarak ağaç sayısı arttırmak yerine doğal orman kesilerek plantasyon ormanına çevirmek büyük hatadır. Orman yalnızca ağaçlardan oluşmaz. Çalısı, fidanı ve bunlar arasında yaşayan binlerce hayvanla bütünlük oluşturur. Plantasyon bu büyük habitatı tümüyle yok eder. Bununla birlikte uzmanlar, yanan ormanlarda bile ağaçların kesilmemesi uyarısında bulunmaktadır.  2021 büyük Ege ve Akdeniz orman yangınlarında kesilmeden kalan orman alanlarında bu yıl ciddi boyutlarda yeşillenmeyi kendi gözlerimle gördüm. Ayrıca AKP hükümetinin kanunlara aykırı olarak yanan orman alanlarını otellere ya da daha pek çok ticarete açan yüzlerce uygulaması bilinmektedir. Ormanlarda kanunsuz tıraşlama ağaç kesimi derhal durdurulmalı orman ülke ekonomisini kurtaran bir araç olarak görmekten vazgeçilmelidir” dedi.

KESİMLER DEVAM EDİYOR

Yenişehir Çevre Platformu adına konuşan Erkan Erdem de “Ağaç kesimleri sadece bugünü değil, geleceğimizi de tehdit ediyor. Yenişehir’de kesilmiş orman alanını saptadığımızda şaşırdık. Kanuna aykırı olduğu halde daha önce de tıraşlanan ormanlar gördük ancak bu kadar büyüğü ile ilk kez karşılaştık. Köyde yaşayan vatandaşlar hala her gün kesimlere devam edildiğini, kesilen ağaçların kamyonlarla taşındığını söylüyor. Eğerce köyünde çiftçilik yapan İbrahim Kargın köylerinde iklimin değiştiğini artık eskisi gibi yağmur yağmadığını ifade etti.

Bunu da okuyabilirsiniz  ‘Gıda Dedektifi’ hesabının sahibi gözaltına alındı

Bir yıl önce Yenişehir’de orman yangını olduğunu biliyorduk. Yangın için yapılan açıklamaları araştırdığımızda orman yangının 50 hektar ormanda etkili olduğunu gördük. Oysa Ağustos ayı verilerine göre 405 hektar orman tıraşlanmış. Soruşturduğumuzda kalan bölümün plantasyon için kesildiği bilgisini edindik. Ayrıca Orman İşletmesinin yangını olduğundan daha büyük gösterme çabası var. Oysa köylüler de şahit ki asla bu kadar büyük alanda orman yangını olmadı.

Bölgeyi ziyaret ettiğimizde kesimlerin devam ettiğini ve kamyonlarla kütüklerin taşındığını gözlerimizle gördük. Mobilya sanayine hammadde sağlamak için ormanların talan edilmesi kabul edilemez. Doğal zenginliklerimize ve orman ekosistemlerine sahip çıkmak, zaten yok olma tehlikesi altındaki ormanlarımızı korumak zorundayız” diyerek, bölgedeki kesimlerin durdurulması ve yeniden ağaçlandırma çalışmalarına başlanması gerektiğine dikkat çekti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?