Progresiva ve HEI Arasında Giga Enerji Depolama Tesisi Anlaşması
Kontrolmatik grup şirketlerinden olan Progresiva Enerji Yatırımları Ticaret A.Ş., Türkiye’nin en büyük şebeke ölçekli enerji depolama projesini Tekirdağ’da hayata geçiriyor. Ülkemizin ilk GWh kapasitesine sahip enerji depolama tesisi olacak olan bu tesis ile birlikte yıllık 875 milyon kWh saat üretim kapasiteli bir Rüzgar Enerji Santrali de devreye alınacak.
Progresiva, OMG Capital Advisors danışmanlığında enerji depolama tesisinin inşası için 40 yıllık deneyimiyle öne çıkan Çinli Harbin Electric International Company (HEI) ile kapsamlı bir EPC anlaşması imzaladı. 21 Şubat’ta Ankara’da gerçekleştirilen imza törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin’in yanı sıra Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, Progresiva Enerji Yatırımları Genel Müdürü Sabahattin Karabakır, HEI Türkiye Temsilcisi Pan Sheng, HEI Türkiye Genel Müdürü Kaan Sümer ve OMG Capital Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gülkan katıldı. Projede Progresiva ‘Yatırımcı’, HEI ‘EPC Ana Yüklenicisi’, Pomega ‘Depolama Sistemleri Alt Yüklenicisi’ ve Kontrolmatik ‘Elektrik ve İnşaat Alt Yüklenicisi’ olarak görev alacak.
Bu proje için 300 milyon dolarlık finansman Çin’den HEI aracılığı ile sağlanırken, Kontrolmatik grup şirketi Pomega yerli depolama sistemlerini sağlayacak. Ayrıca Kontrolmatik elektrik ve inşaat işleri kapsamında altyüklenici olarak görev alacak. 2027 yılında geçici kabul aşamasına gelmesi beklenen projenin, 1 GWh’lik depolama tesisinin 2025 yılında devreye alınması planlanıyor. 250 MW’lık bir Rüzgar Enerji Santrali’nin de bünyesinde bulunacağı projenin özellikleri şöyle:
Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, böyle büyük çaplı bir projeyi hayata geçirecek olmaktan Türkiye adına mutluluk duyduklarını belirterek, Türkiye’nin enerji üretimi ve enerji ihracatı konularındaki büyük potansiyeline katkı sağladıklarını, aynı zamanda ulusal karbon emisyonu azaltma hedeflerine daha hızlı ulaşma konusunda da önemli bir adım attıklarını kaydetti. Projenin konumu itibarıyla enerjinin en yoğun olarak tüketildiği sanayi bölgelerine yakınlığına da dikkat çeken Sami Aslanhan, hem GWh ölçeğindeki ilk depolama tesisi hem de yüzde 40’lık yüksek kapasite faktörüne sahip Rüzgar Enerji Santrali’nden sağlanacak enerji üretimiyle kullanıcılara ulusal şebekeye emre amadeliği yüksek yeşil enerji sağlayacaklarını ve böylelikle Türkiye’nin enerji arz güvenliğini güçlendireceklerini vurguladı.
HEI adına konuşan Mr. Pang Sheng ise şunları kaydetti:
Harbin Electric Group Company (HE), 1950 yılında kurulmuştur. Merkezi hükümetin önemli omurga kuruluşlarından biridir. Çin’deki en ilk ve en büyük enerji üretim ekipmanı araştırma ve üretim üslerinden ve komple ekipman ihracat üslerinden biridir. HEI’nin uluslararası pazara açılan penceresi olan HEI, uluslararası ve yerel genel mühendislik müteahhitlik pazarına odaklanmaktadır. Temel olarak termik santraller, hidroelektrik santraller, kombine çevrim santralleri, enerji iletimi ve dönüşüm projelerinin yanı sıra rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, biyokütle ve enerji depolama projelerini de yürütmektedir. Harbin Electric International 64 adet uluslararası EPC genel müteahhitlik projesini tamamlamış olup toplam kurulum kapasitesi 50.000 megawatt’a yakındır.
Güçlü yatırım ve finansman kapasitemiz ile proje sahiplerine Türkiye ve diğer ülkelerdeki 20 proje için toplam 6,8 milyar ABD Doları tutarında finansman elde etmelerinde yardımcı olduk.
Türkiye’de birçok proje tamamladık. Ayrıca Avrupa’nın en büyük ve en gelişmiş kağıt fabrikasını Türkiye’de inşa ediyoruz. Yardımımız ve desteğimizle bu proje China Sinosure tarafından sigortalandı. Türk hükümeti yeni enerji sektörünün gelişimini teşvik ediyor ve tercihli politikalar uygulayarak büyük miktarda yatırım çekiyor. Yeni enerji ve enerji depolamaya yönelik pazar alanı çok büyük. Türkiye’de 15 yılı aşkın proje deneyimine sahip en büyük Çinli şirketlerden biri olarak, yerel Türk hükümetinin düzenlemelerine uyacağız, yerel ortaklarımızı destekleyeceğiz ve projeleri yüksek kalite ve verimlilikle yürüteceğiz. Bugün imzalanan enerji depolama projesinin Türkiye’nin enerji sistemini güçlendireceğine, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına yeni katkılar sağlayacağına ve Türkiye’nin 2053 sıfır karbon projesinde önemli rol oynayabileceğine inanıyorum.