Zeki Baştürk yazdı; KADINLAR, YÖNETİMDE PARMAK ISIRTIYOR.

Zeki Baştürk yazdı; KADINLAR, YÖNETİMDE PARMAK ISIRTIYOR.

Köşe yazarımız Zeki Baştürk makalesinde;

Yerel seçimler öncesi. Yıldırım ilçesinin en geri kalmış mahallelerinden birinde bir kadın aday sorunların üstesinden geleceğine inaniyor. Kendine güveniyor. Mahalle muhtarlığına aday oluyor. Bu, azimli, kararlı ve istekli muhtar adayının adı Nurdem Aydemir .

Mart’ta yapılacak yerel seçimlerden önce, bir Şubat günü gazeteci arkadaşım Boybeyi ÇELİK ile kendisini ziyaret ettik. Projelerini kendisinden duymak, çalışmalarını yerinde görmek ve bir kadın adaya destek olmaktı amacımız.  O ziyaret sonucu kendisiyle ilgili bir yazı yazmıştım. 22 Şubat’ta yayınlanan yazımı paylaştım okurlarla ve seçmenlerle.

KADINLAR, YEREL YÖNETİMLERDE SÖZ SAHİBİ OLMAKTA KARARLI

“Yıldırım ilçesinin en ilginç mahallelerinden biri . Adı 75. Yıl mahallesi. Sırtını Uludağ’a dayamış, ayaklarını ovaya uzatmış. Depreme en dayanıklı yerlerden biri. Bu açıdan bakıldığında insanlar güvende.

Seçimden seçime anımsanan , her yönden göz ardı edilmiş bir yerleşim alanı. Sorunlar birikmiş , yığılmış dağ gibi . İlgililer  ve yetkililer duyarsız .  Sorunlara çözüm arayan , çabalayan bir yetkili, bir sorumlu yok.

Kadınlar, işsiz. Kadınlarda okuma yazma oranı çok düşük. Kadınların buluşacağı, sosyalleşeceği bir yer, bir alan yok.

14- 22 yaş arası gençler, eğitim ve öğretimin uzağında kalmış. Gençler işsiz.Bu nedenle gençler, madde bağımlısı olmuş.

Kalabalık bir mahalle. Yaklaşık 8.500 seçmeni var.
Bu büyük , bu kalabalık semtte sadece iki tane ilkokul var. Sınıflar kalabalık. Dersliklerde 50- 60 kişi öğrenim görüyor . Bu ortamda öğretmenin ders anlatması çok zor. Öğrenciler nefes alsa bile gürültü oluşuyor.

Ortaokul yok. Lisesi yok. İlkokulu bitirenler, ya sistem dışına çıkıyor, uyuşturucu batağına saplanıyor ya da çok uzak yerlerdeki okullara gitmek zorunda kalıyor.

Seçime sayılı günler kala bu mahallede dört muhtar adayı var. Duyumlara göre adaylardan üçü partili. Aynı siyasal partinin görüşlerini yansıtan adaylar. Bir tek bağımsız aday var. Siyasal görüşe hizmet etmeyi değil halka hizmet götürmek amacıyla yanıp tutuşan bir mahtar adayı: Nurdem AYDEMİR.

Nurdem AYDEMİR , yüksek okul mezunu. Guleryuzlu. Halka yakın bir insan. Sivil Toplum Kuruluşları’nda gönüllü çalışmalar yapan çalışkan ve özverili bir aday. Mahallesinin sorunlarını bilen,  onları çözebilecek birikime ve donanıma sahip bir aday.

Kadınları üretici konumuna getirip onları ekonomik yönden güçlendirecek projeleri var. Her kademede öğrenim gören öğrencilere eğitim desteği sağlayacak. Halkın ulaşım sorununu çözecek, terminale doğrudan gidecek otobüsler için gerekli girişimleri yapacak. Mahalleye ortaokul ve lise kazandırmak için her türlü girişimi yapacak. Okuma yazma kursları, biçki dikiş ile el sanatları kursları açılmasına öncülük edecek.

Özetle , mahallenin sosyalleşmesi ve her yönden aydınlanması için gerekli enerjiye ve kadroya sahip bir muhtar adayı. Genç ve dinamik ekibi ile her türlü sorunun üstesinden gelebilecek bir aday. Bir de kadın duyarlılığını eklerseniz adaylık için biçilmiş kaftan.

75. Yıl mahallesi sakinlerine önemli bir çağrı. Sizler için en uygun olan bu adayı seçerseniz, kolay ulaşabileceğiniz bir muhtara sahip olacaksınız. Çözüm sizin ellerinizde. ”

Aradan dokuz ay geçti. Bir kaç gün önce yine gazeteci dostum Boybeyi ÇELİK ile ziyaret ettik . Verdiği sözleri tutmuş muydu? Projelerini yaşama geçiriyor muydu? Mahalleli ile iletişimi nasıldı?

İlk izlenimimiz çok olumluydu. Muhtarlık binası, elden geçirilmiş, bakımı ve onarımı ile  badana ve boyası yapılmış, görülmeye ve içinde oturulmaya değer bir çalışma binası yaratılmış. Bir kadın elinin değdiği hemen ilk bakışta görülüyor ve anlaşılıyor.

Bizi çok içten ve çok sıcak karşıladı. Kendi demlediği çayı kendi elleriyle sundu bizlere. Tavşan kanı, sıcak çaylarımızı yudumlarken anlatmaya başladı yaptıklarını. Odanın ve çayın sıcaklığına dostluğun sıcaklığı da eklenince sımsıcak bir söyleşi oldu.

Çevre düzenlemesi ile başlamış ilkin  işe. Temiz ve pırıl pırıl olmuş her yer. Ardından en büyük sorunlardan biri olan iletişim sorununa el atmış. Telefonla konuşulamayan, internetin çekmediği bir yer olan mahallesi için uygun yerler bulmuş, ilgili kurumlarla görüşmüş ve bu sorunu çözmüş.

Söyleşimiz sırasında muhtarlığa gelen pek çok insan oldu. Her birini tüm içtenliği ile ve çok sıcak karşıladı. Her birinin derdini dinledi. Tümünün sorununa çözüm buldu. İlgilenilmeyen, sorunu çözümlenmeyen bir kişi bile olmadı. Hepsi teşekkür ederek ayrıldı oradan.

Muhtar, kadın olur da kadınlar unutulur mu hiç ? Halk Eğitim Müdürlüğü ile iletişime geçerek kadınlar için biçki dikiş kursu açılmasını sağlamış. Bursa tekstil kenti olduğu için makas tutmasını, dikiş dikmesini, makine kullanmasını bilenlere gereksinim varmış. O nedenle önceliği biçki dikiş kursuna vermiş. Ayrıca kadınlar ekonomik yönden özgürleşsin, kimseye muhtaç olmasın diye düşünmüş.

Şimdi de kadınlar için okuma yazma kursu açacakmış. Çünkü çok sayıda okuma yazma bilmeyen kadın varmış. Gençler ve çocuklar için de yapacaklarını sıraladı.

Yaptıklarını anlatırken öylesine coşkulu, öylesine sevinçli ve öylesine mutluydu ki. Başarılı olacağına olan inancı ve kendisine güveni öylesine yüksekti ki biz de kendimizi bu coşku seline kaptırdık. Zamanin nasıl geçtiğini anlayamadık. “Biz, yine geliriz” diyerek  vedalaştık ve oradan ayrıldık.

Bir kez daha şuna inandık. Bir yerde  kadınlar görev ve sorumluluk alırsa, kadın eli değerse  orada her şey güzel olur. Orası yaşanılır bir yer olur.

Yaptıklarınızdan dolayı sizinle gurur duyduk Nurdem Aydemir. Anlattıklarınızla mutlu olduk ve gelecek için umutlandık. Yolunuz açık ve aydınlık olsun.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?