‘Milli Görüş’ün temsilcileri olarak engellilerimizin maddi ve manevi sıkıntılarını ortadan kaldırmak için tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz’ diyen Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, nüfusun %12.5’ini engelli vatandaşların oluşturmasına rağmen, kamu ve özel sektörde engelli istihdam zorunluluğu sadece %3 seviyesinde kaldığını, Yeniden Refah iktidarında engelli istihdam zorunluluğunun en azından %5’e çıkaracağı müjdesini verdi. Engelli maaşlarındaki adaletsizliğe de dikkat çekti.
Genel Başkan Fatih Erbakan, engelli vatandaşlara yönelik partisince verilen sözleri şöyle sıraladı:
“Engelli vatandaşlara engelli aylığı kapsamında ödenen tutar Ekim 2024 itibariyle “(3.240)” katsayı ile % 40-69 arası engeli olanlara 2.797,80 TL, “(4.860)” katsayı ile % 70 ve üzeri engeli olanlara 4.196,70 TL ödenmektedir. Bu rakamlar açlık sınırının Ekim 2024 itibariye 20.432,00 TL olduğu gerçeği düşünüldüğünde engelli aylıklan açlık sınırının beşte birine tekabül etmektedir. Engelli maaşlarının şu an geçerli olan aylık ile günlük hayatlarını idame ettirecek durumda olmamaları nedeniyle aylıklarının oranının güncellenmesi gerekmektedir. Pozitif ayrımcılık ve sosyal devlet olma anlayışı kapsamında aylıklarının güncellenerek yaşam standartlarının güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Her vatandaş gibi engelli vatandaşlarında günlük ihtiyaçlarını başkasına ihtiyaç duymadan karşılamaları için ekonomik açıdan yeterli olmaları gerekmektedir. İlgili kanunun 65 yaşını doldurmuş muhtaçlar konu alan 1. Maddesi 11.05.2018 tarihinde değiştirilerek yaklaşık 2 katına yükseltilmiştir. Ancak engellileri konu alan maddelerde değişiklik yapılmaması kat sayılarının düşük kalmasına neden olmuştur. Yapılacak bu değişiklik ile ekonomik olarak yeterli konuma gelen engelli vatandaşlarımız sosyalleşecek ve topluma kazandırılmış olacaktır. Engelliler açısından sosyalleşmek, iş bulma ve kendi ayaklarının üstünde durma kabiliyetlerini geliştirip istihdama da katkıda bulunmak demektir. Dolayısıyla orta ve uzun vade de iş gücüne katılan engelliler sistemden düşecek ve ülke ekonomisine katkı sağlar hale gelecektir.
MADDE 1 – 01.07.1976 tarih 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’un 2. Maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “(4.860)” ibaresi “(14.580)” şeklinde, aynı fıkranın(b) bendinde yer alan “(3.240)” ibaresi “(9.720)” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Kanun bu şekli ile güncellenirse ancak engellilere yaşama fırsatı verebiliriz.
İşyeri kurmak isteyen engellilere hibe desteği ve vergiden muafiyet
Çalışamayan engellilerimizin Elektrik, Doğalgaz ve Su giderini devlet karşılayacak
Engellilerimize TOKİ’den daha fazla pay ayrılacak
Ülkemizde engellilerin toplam nüfusa oranı %12.5 olduğu halde, engellilerimize TOKİ’den %2 veya %3 pay ayrılmasının adil bir uygulama olmadığını vurgulayan Erbakan, “Bu nedenle TOKİ’nin toplu konut projelerinde engellilere ayrılan daire sayısı yükseltilip, engelli vatandaşlarımızın devlet tarafından ev sahibi olması sağlanacak.” vaadinde bulundu.
Engellilere uygun olmayan binalara iskân verilmeyecek