Türkiye’den Londra’ya Gelen Öğrenciler Şehrin Emlak Piyasasını Canlandırıyor

Türkiye’den Londra’ya Gelen Öğrenciler Şehrin Emlak Piyasasını Canlandırıyor

Stuart Leslie, Uluslararası Satış ve Pazarlama Direktörü, Barratt London

Yazın sona ermesiyle birlikte pek çok kişi, aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte tatilin son günlerinin tadını çıkarıyor olacak. Öğrenciler başta olmak üzere diğerleri ise, odak noktalarını artık önümüzdeki yıla çeviriyor ve eğitimlerine devam etmek hazırlıklarını hızlandırıyor.

Üniversiteler ve Kolejler Başvuru Hizmeti (The Universities and Colleges Admissions Service UCAS) verilerine göre, Türkiye’den İngiltere’de eğitim almak için başvuru yapan öğrenci sayısı ciddi bir artış gösterdi. Son verilere göre, İngiltere’deki Türk öğrenci sayısı 2019-2024 arasında %50’den fazla artış gösterdi ve sayıları 3.200’ü aştı. İngiltere’deki üniversiteler, Türkiye gibi ülkelerden gelen öğrenciler için popüler tercihler arasında. Londra başta olmak üzere büyük şehirlerde üniversitelere yakın konut talebi artarken, birçok aile çocukları için emlak yatırımı yapmayı tercih ediyor.1

Aralarında dünyaca ünlü Imperial College London, University College London (UCL), King’s College London ve The London School of Economics and Political Science’ın da bulunduğu bir dizi birinci sınıf eğitim kurumu ile Londra, öğrenciler için en popüler tercihler arasında yer alıyor.

Öğrencileri İngiltere’nin başkentine çeken sadece okulların ve üniversitelerin kalitesi değil; şehrin popülerliğine katkıda bulunan başka faktörler de bulunuyor.

Oldukça yüksek bir kültürel çeşitliliğe sahip olan Londra dünyanın en çok kültürlü şehirlerinden biridir. Şehir, son nüfus sayımı araştırmasına göre 287 etnik gruba ev sahipliği yapmakta ve bu açıdan birçok uluslararası öğrenci için sıcak bir ortam sunmaktadır. Londra aynı zamanda ünlü alışveriş bölgelerine, birinci sınıf yeme içme mekanlarına, en iyi ve en köklü toplu taşıma sistemlerinden birine, müzikseverler için 300’den fazla mekana, yaklaşık 200 müzeye ve dört UNESCO Dünya Mirası alanına sahiptir.

Son yıllarda Londra emlak piyasasında özellikle üniversitelere yakın bölgelerde öğrenci konaklama ve kiralık konutlara olan talebin gitgide arttığı görülüyor. Bu nedenle Londra’ya eğitim için gelen öğrencilerin ebeveynlerinin konutu uzun vadeli bir varlık olarak görmeleri ve satın alma yoluna gitmeleri oldukça mantıklı bir finansal öngörüye işaret ediyor.

Londra’da konut satın almak finansal açıdan gerçekten de mantıklıdır. Başkentte bir stüdyo dairenin kirası ayda 2.000 £’a kadar çıkabilir. Mevcut mortgage oranları ve %10 depozito ile oğlunuz ya da kızınız için bir daire satın alabilir ve ayda yalnızca 1.500 £* harcarken, zaman içinde değer kazanan bir varlığın tüm avantajlarından yararlanabilir ve dünyanın en heyecan verici şehirlerinden birini rahatlıkla keşfetmek için kendinize ait bir konuta sahip olabilirsiniz.

Mülk sahibi olmak aynı zamanda ebeveyn ziyaretlerini oldukça kolaylaştıracaktır. Bu her öğrencinin hoşuna gitmeyecek olsa da başka bir ülkede yaşayan ebeveynlerin çocuklarını daha düzenli ziyaret edebilmelerine olanak sağlayacaktır.

İngiltere’deki emlak yatırım uzmanı Baron & Cabott‘a göre, Londra’da günlük ortalama 184 £ ve aylık ortalama 2.615 £ olan Airbnb fiyatları ile uzun tatillerde mükemmel kira getirisi oranlarından yararlanmak için ortada büyük bir fırsat bulunuyor. Kısa dönemli kira piyasası, Londra’nın küresel bir şehir olması ve çok sayıda turist çekmesi sayesinde sürekli büyüme gösteriyor ve uzun vadeli yatırım potansiyeli fırsatı sunuyor.

Özellikle Türkiye’de yaşayan İngiliz vatandaşları için aşinalık da oldukça önemli bir faktördür. Birçok ebeveyn, çocuklarını eğitim için İngiltere’ye göndermeye ve emlak piyasasına yatırım yapmaya odaklanmış durumdadır çünkü kendileri Londra’da eğitim görmüşlerdir ve Londra’da bir konut sahibi olmanın avantajlarını yakınen bilmektedirler.

Londra, öğrenciler için şehrin en iyi üniversitelerine kolay erişim imkanı sunmaktadır. Barratt London’ın birçok projesi, bütçeye bağlı olarak stüdyo dairelerden üç yatak odalı dairelere kadar çeşitli konutları kapsamaktadır. Spor salonları, yoga stüdyoları, ortak bahçeler, kapıcılar, çatı terasları, bisiklet park yerleri, parklara ve sahile kolay erişim gibi olanakların hepsi birinci sınıftır.

Daha da önemlisi, Londra’nın toplu taşıma araçlarında son dönemde yapılan çeşitli iyileştirmeler başkentte bir yerden bir yere gitmeyi daha da kolay ve hızlı bir hale getirmiştir.

Son olarak, birçok öğrenci üniversiteden mezun olduktan sonra İngiltere’de iş aramayı tercih etmektedir. Halihazırda yaşanacak bir eve sahip olmak, İngiltere’de üniversite sonrası yaşam için harika bir avantajı da beraberinde getirir. Bununla birlikte, İngiltere’den ayrılmaya ve konutu kiraya vermeye karar verenler için de pozitif yatırım fırsatı bulunmaktadır. Projelerimiz genellikle kendi bölgelerindeki ortalama kira getirisini aşmakta, bazı projeler neredeyse %6 oranında bir getiri sağlamaktadır.

*Örnek olarak Barratt London’ın 325.950 £ değerindeki tek yatak odalı bir dairesi ve 25 yıllık mortgage vadesi boyunca ortalama %4 faiz oranı baz alınmıştır.

Kaynakça

1 İngiltere’de üniversite eğitimi, Merve Kara Kaska, BBC Turkish

Barratt London Hakkında (Uluslararası)

Barratt London 40 yılı aşkın bir süredir İngiltere’nin başkentinde yüksek kaliteli konutlar inşa etmektedir. İngiltere’nin en büyük konut üreticisi Barratt Developments’ın bir bölümü olan Barratt London, şehirde 50.000’den fazla konutu tamamlamış ve son üç yılda 137 milyon £ yatırım yapmıştır.

Londra genelinde geniş bir konut yelpazesine sahip olan şirket, sürdürülebilir projeler inşa edebileceği, Transport for London ile ortak alanlar da dahil olmak üzere, yüksek kira getirisi ve mükemmel ulaşım bağlantıları olan yenileme alanları bulma konusunda uzmanlaşmıştır. Çok sayıda ödül kazanan Barratt London’ın memnuniyet oranı %90’ın üzerindedir ve bu oran İngiltere’deki diğer tüm büyük konut üreticilerinden daha yüksektir.

Barratt Developments Hakkında

Son 60 yılda İngiltere genelinde yarım milyondan fazla konut tamamlamış olan Barratt Developments, İngiltere’nin en büyük konut üreticisidir. Bir FTSE 100 şirketi olan Barratt, HBF Yeni Evler Müşteri Memnuniyeti Anketi’nde rekor kırarak 15 yıl üst üste beş yıldız alan ve 20 yıldır üst üste diğer tüm ev üreticilerinden daha fazla NHBC Pride in the Job Quality ödülü kazanan kaliteli yapılarıyla tanınmaktadır.

Daha fazla bilgi için visit www.barrattdevelopments.co.uk adresini ziyaret edebilir veya Barratt Developments’ı LinkedIn’den takip edebilirsiniz. – https://www.linkedin.com/company/barratt-developments-plc/

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?