Soğancı, Bursa Baro Başkanlığı’na aday

Soğancı, Bursa Baro Başkanlığı’na aday

Avukat Hakkı Savunur Soğancı, 19-20 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşecek olan Bursa Barosu Başkanlık Seçimleri için adaylığını duyurdu.

Hakkı Savunur Soğancı, Bursa Baro Başkanlığı'na adaylığını açıkladı

Bursa Barosu Başkanlık Seçimleri, 19-20 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Bu seçimle birlikte yeni Bursa Barosu Başkanı belirlenecek. Önce Meslek Grubu Başkan Adayı Avukat Hakkı Savunur SoğancıBurçman Otel‘de gerçekleştirdiği bir toplantıyla adaylığını duyurdu.

Avukat Hakkı Savunur Soğancı’nın yönetim kurulu listesinde Okan DursunM. Yavuz ArıcıoğluFiliz BozBurak GüneşAylin D. ArıYağız GündoğduTuğba UyanıkMerve BaşMehmet EYolcu ve Derya S. Sümer yer aldı.

“ÖNCE MESLEK EKİBİ, ŞEFFAF BİR EKİP HAREKETİDİR”

Önce Meslek Grubu Başkan Adayı Avukat Hakkı Savunur Soğancı, “20 Ekim 2024 tarihinde yapılacak Baro Seçimlerine,temellerini 2 sene önce attığımız Önce Meslek ekibi olarak adayız. Dikkat ederseniz ben Baro Başkanlığı’na adayım demiyorum, Önce Meslek ekibi olarak adayız ifadesini üzerine basa basa kullanıyorum. Zira Önce Meslek tek bir isme bağlı bir ekip değil, ekip olarak birlikte yönetimi benimsemiş, her üyesini yönetimin bir parçası olarak gören demokratik, şeffaf bir ekip hareketidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“MESLEKTAŞLARIMIZ ELİNDEKİ ALANLARI BİLE KAYBETME NOKTASINA GELMİŞTİR”

Soğancı, “Baromuz ve Barolar Birliği, yıllardır hep siyasi saik ile verilen oylarla oluşmuş, mesleki bir örgüt olmaktan çok, siyaset üreten bir kurum haline gelmiş, bunun doğal sonucu olarak da Meslektaşlar birbirine karşı, mesleğine karşı, Baro ve Barolar Birliğine karşı yabancılaşmışlar, ayrıştırılmışlardır. Halbuki Bursa Barosu ve Barolar Birliği en başta bir meslek örgütü ve hukuk örgütüdür. Hukukun siyasetini yapmalı, tüm meslektaşlarına eşit mesafe de olmalı, Mesleğin onuru yüceltme ve meslektaşlarımızın ekonomik, sosyal açısından kazanımlar elde etmesine hizmet etmelidir. Mesleğimizin önündeki her türlü engeli ortadan kaldırmalı, meslektaşlarımızın sorunlarını doğru tespit edip zamanında ve doğru çözümler bulmalıdır.Son yıllarda Bursa Barosu mevcut yönetimi meslektaşlarının sorunlarını tespit etmek ve bunları çözmek için hiçbir gayrete girmemiş, bir çok meslek odası meslekleri ile ilgili meslektaşlarına yeni alanlar kazanç kapıları açarken, yeni meslek alanı açmak şöyle dursun maalesef meslektaşlarımız elindeki alanları bile kaybetme noktasına getirmiştir” dedi.

“HUKUK FAKÜLTELERİ’NDE KONTROLSÜZ ŞEKİLDE KONTENJANLAR ARTIRILDI”

Türkiye çapında 190.000 civarında avukatın hizmet verdiğini ve Hukuk Fakülteleri‘nin kontrolsüzce kontenjanının arttığını belirten Soğancı, “Avukat sayısı 2013 yılından bu yana iki katına çıkmıştır. Bursa da yaklaşık 5800 avukat mevcut olup ilimizde avukat başına ancak 586 kişi düşmektedir. Çevresinde oğlukızıkardeşiakrabası avukat olmayan kimse neredeyse kalmamıştır. Bu şartlar altında avukat arkadaşlarımız büro açamaz, açtıkları büroları yürütemez, bağlı olarak başka bürolarda hak ettikleri ücretler ile çalışamaz hale getirilmiştir. Ve bu duruma şimdiye kadar Barolar Birliği ve Bursa Barosu yönetimleri sadece seyirci kalmıştır. Her geçen gün yeni fakülte açılmış, yabancı üniversitelere denklik verilmiş, kontenjanlar artırılmış Bursa Barosu sadece seyretmiştir. İhtiyaç doğrultusunda mezun verecek kaliteli eğitim veren Hukuk Fakülteleri ile ilgili hiçbir itirazı ve bunu engellemek için hiçbir çabası olmamıştır” ifadelerini kullandı.

“MEVCUT YÖNETİM HALKTAN KOPUK MESLEKTAŞTAN UZAK RUTİNİNİ DEVAM ETTİRMEKTE”

Soğancı, “2008 yılında avukatların sosyal güvenlik statüsü 4A (eski SSK )’dan 4B (eski bağkur)’ye çevrilmiş, bu değişiklik ile avukatlar daha geç yaşta ve daha fazla primle emekli olmak zorunda bırakılmış ve emekli olduğunda daha az emekli aylığına layık görülmüştür. Bu olurken de Baromuzdan ve Barolar Birliğinden yine bir ses çıkmamıştır” açıklamalarıyla bu durumun avukatlara mağduriyet yarattığını dile getirdi. Ardından Soğancı, “Bursa Barosu yönetimi son yıllar ve özellikle son 4 yıla bakıldığında rutin işler dışında, neredeyse meslek adına,meslektaş yarına hiçbir proje üretmemiş, avukatların hayatlarını kolaylaştıracak en basit işleri bile yapmaktan imtina etmiştir. Mevcut yönetim Başkanlık makamından yapılan basın açıklamaları ile, halktan kopuk, meslektaştan uzak rutini devam ettirmek üzerine kurulu bir sistemle baroyu yönetmeye çalışmıştır. Ancak her geçen gün meslektaşlarımız daha zor duruma düşmüştür. Bursa Barosu sürekli herkese herşeye itiraz etmekten, meslektaş ve meslek lehine talepte bulunmayı unutmuştur. Sadece seçim zamanı bizlerin ortaya koyduğu sorunlar ve çözüm yöntemleri ile ilgili projelerimize benzer projeleri gerçekleştireceklerini vaat etmiş ve neredeyse hiçbirini yerine getirmemiştir” şeklinde eleştirilerde bulundu.

“ÖNCE MESLEK EKİBİ, BURSA BAROSU YÖNETİMİNİ DEVRALMAYA HAZIR”

Önce Meslek ekibi hakkında konuşan Soğancı,  “Bu ekip bir iyilik hareketidir. Önce Meslek kişisel egolara yer olmayan bir olma, bütün olmanın adresidir. Amacımız adaletin sağlanması, hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi için mücadele vermek, mesleği ve meslektaşı hak ettiği çok çok iyi yerlere getirmek için mücadele etmek,sorunlarımızı sahada eş zamanlı tespit ederek, bu sorunlara eş zamanlı hızlı çözümler getirmek üzere kurulmuştur. Önce Meslek gençleri dinler, onlara danışır ve tüm karar alma mekanizmalarına dahil eder. Bunun için Baro Meclisini yeniden açıp burada büyük oranda temsil edilmelerini amaçlar. Onları sadece seçim zamanlarında hatırlamak, resim çektirmek, , özel günlerde birlikte pasta kesmek, sonra bir daha ki seçim zamanına kadar unutmak yerine Baro Meclisi aracılığı ile onların fikirlerinin alınacak kararlara ışık tutmasını sağlar. Önce Meslek ekibi Bursa Barosu yönetimini devralmaya hazır” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?