Köşe yazarımız Ali Yazır makalesinde; Süper kupa maçının yankıları hala devam ediyor. Daha önce de Almanya’da oynanmış olan Süper kupa maçında Atatürk fotoğrafları posterleri açılmıştı ve yasak değildi! Peki neden Suudi Arabistan Atatürk resimlerini engellemek istedi?
Bunu iyi anlayabilmek için şunları iyi hatırlamamız lazım. Önceki yıllarda Suudi kraliyet ailesinden birisi Türkiye Cumhuriyeti’ni ziyaret etmeye geldiğinde Ankara’ya gelmezdi. İstanbul’a gelirdi. Neden?
Çünkü resmi ziyaretlerde Ankara’ya gelen yabancı devlet görevlileri devlet protokolüne göre önce Anıtkabire gider, oraya çelenk koyar ve görüşmelere başlar. Suudi yetkililer ise Anıtkabire gitmemek, Atatürk’e saygı duruşunda bulunmamak için İstanbul’a gelirler. Ve orada resmi görüşmelerini yaparlardı. Arapların Atatürk’e karşı olumsuz tavırları var ve bunu devletimiz de yıllardan beri bilmektedir. Suudilerin Atatürk’e karşı tavırlarının nedenlerinden Şerif Hüseyin’in Osmanlı’ya bize ihaneti olayı sadece sebeplerden bir tanesidir.
Ancak Cumhuriyet kurulduktan 60 – 70 yıl sürekli Suudi Arabistan’da Arap halkına, “Türk halkı kafirdir” diye Vahabi Şeyhler tarafından Suudi devletinin bilgisinde Arap halkına işlenerek Araplar Türklere karşı provoke edildi. Bu algı 60 70 yıl sürekli Araplara işlendi. Yetmedi Cumhuriyet sonrası Cumhuriyeti kuran Atatürk’ün her ilde, ilçede, okulda Atatürk heykellerinin olması nedeniyle Türk halkı için “Atatürk heykeline tapıyorlar” diye de propagandası yapıldı. İşte Suudi devletinin Atatürk karşıtlığı buradan geliyor. Yani Atatürk düşmanlığı yeni değil tarihi nedenleri var ve hala körüklenmekte. Suudi’ler Atatürk’ü sevmek bir yana ismine bile tahammül etmezler.
Ülkemiz içinde de Araplardan farksız olarak Atatürk maalesef bir kesim tarafından dinsiz sayılırken, Atatürk’ü çok sevdiğini söyleyenlerin bazı insanlar ise Atatürk figürü olduğu rakı bardaklarını kaldırarak içkiyi Atatürk sevgisi ile bütünleştirmeleri tam bir komedidir. Atatürk niçin içki ile anılır, bütünleştirilir? Yaptıklarıyla hatırlanmaz, anılmaz?
İnsanımız Atatürk konusunda bu kadar ayrışmış ki; Atatürk’ü sevmeyen bir kısım insanımız, “yeni Fatihler Yavuzlar yetiştirmeliyiz” derken bu isimlerin yanına Atatürk’ü koymazlar. Diğer tarafta “ yeni Atatürk’ler “ yetişsin diyenlerimiz ise söylemlerinin yanına Fatih’i, Yavuz Sultan Selim’i koymazlar. Neden?
Aslında dijitalleşen bilgi çağına göre insan tipi nasıl yetiştiririz, yetiştirmeliyiz? diye düşünmemiz lazım. Geçmişteki faydalı görevler yapan devlet büyüklerimizi hata ve kusurlarını aramadan saygıyla her zaman anmalıyız, ayırım yapmaksızın hepsi bizimdir, değerlidir, özeldir. Kendi zamanlarına göre yaptıkları bize yol göstermektedirler. Atatürk’de bizimdir Abdülhamit’de bizimdir.
Fatih Sultan Mehmet’de Yavuz Selim’de bizimdir.
Tarihi gerçeklerimize;
Hoşgörü illaki hoşgörü