İklim değişikliği, çevre bilinci ve toplumsal sorunlarla ilgili çocuklara yönelik kaleme aldığı kitaplarıyla çok sevilen Hazal Uzuner’in yeni kitabı Zeytin Çocuk, minik okurlarla buluştu! Dinozor Çocuk’tan çıkan Zeytin Çocuk, Soma-Yırca köyünde yok yere kesilen zeytin ağaçlarına karşı yürütülen mücadeleyi bir çocuğun gözünden anlatıyor. Eserlerinde çevre ve toplumla ilgili sorunları işleyen ve yine de umudu korumayı her zaman ön planda tutan Uzuner’in yeni kitabı, Zeytin’in dedesi, köydeki amcaları ve teyzelerinin çabaları sayesinde mutlu sonla bitiyor.
Hazal Uzuner, çocukların, çevre ve toplumla ilgili konularda bilinç ve duyarlılık kazanmaları amacıyla kaleme aldığı kitaplarında, bu tür konularda mücadelenin ve umudun önemine değiniyor. Uzuner, Ayrıntı Yayınları’nın çocuk kitapları markası Dinozor Çocuk’un okurlarla buluşturduğu yeni kitabı Zeytin Çocuk’ta da her şeye rağmen, yetişkinlerin çabası sayesinde umut ve mutluluk veren bir sonla biten bir hikâye anlatıyor. Zeytin Çocuk minik okurlara olduğu kadar, çevre ve toplumla ilgili meseleleri çocuklara nasıl aktaracağını öğrenmek isteyen büyüklere de hitap ediyor.
Mis gibi zeytin ağaçlarının kokusuyla, rengiyle, tozuyla toprağıyla bir yaz daha geçiriyordu Zeytin. Dedesinin köydeki evinde geçirdiği günler nasıl da şenlikli nasıl da eğlenceli oluyordu her yaz. O yaz da cümbür cemaat zeytin toplama işine girişmişlerdi. Her şey yolunda giderken Zeytin’in anlayamadığı bir şeyler olmaya başladı. Kime sorsa yanıt alamadı. Herkes biraz üzgün, biraz da öfkeliydi. Yoksa birileri bu güzelim zeytin ağaçlarına göz mü koymuştu? Ama neyse ki dedesi, köydeki amcaları ve teyzeleri her şeye rağmen umutlarını koruyup bütün yaraları sarmayı biliyordu. Zeytin ne şanslı bir çocuktu!
Gülşah Alçın Özek’in resimlediği Zeytin Çocuk, raflarda ve internet satış sitelerinde!
Bilgi için: ayrintiyayingrubu.com/dinozor-cocuk
HAZAL UZUNER HAKKINDA
1989 yılında Trabzon’da doğdu. İlkokul ikinci sınıfa kadar Trabzon’un küçük bir sahil kasabası olan Beşikdüzü’nde okudu ve öğretmen olan annesinin tayininin çıkmasıyla birlikte İstanbul’a taşındılar. Annesi ve babası ona sürekli kitap okuduğu için okumayı erken yaşlarda öğrendi. O zamandan beri en sevdiği şeylerin başında kitap okumak geliyor. Büyüyene kadar geceleri uyumadan önce son düşündüğü gezegenler ve uzay oldu. Özellikle Satürn gezegenini çok sevdi. Üniversiteye gidene kadar voleybol oynadı. Bu yüzden ilk tercihi de Marmara Üniversitesi Spor Akademisi oldu. Ama zaman geçtikçe asıl istediğinin bu olmadığını anladı. Bunun üzerine yazarlık ve edebiyat eğitimi almaya karar verdi ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi Yazarlık Bölümü’nde, ardından da Anadolu Üniversitesi’nde sosyoloji okudu. Şimdi ise yaratıcı drama eğitmenliği ve çocuklarla felsefe kolaylaştırıcılığının yanında, çocuk kitapları yazıyor ve öğretmenlik yapıyor. Hazal Uzuner’in Dünyamıza Ne Olmuş?, Küçük Adımlar, Arkadaşım Olur musun?, Kraker Kız ve Çınar’ın Festival Günlüğü isimli beş kitabı daha bulunuyor.
GÜLŞAH ALÇIN ÖZEK HAKKINDA
Güzel sanatlar lisesi ile başladığı resim eğitimini grafik tasarımda yüksek lisansa kadar devam ettirdi. Çocukların ve gençlerin hayallerine ulaşabilmek umuduyla; gündüz çeşitli ajanslarda çalışırken geceleri çizmek için fırsat yaratarak, birçok çocuk kitabı resimledi ve gençlik kitabı kapağı çizdi. Kızının hayatına girmesiyle zamanının bütününü kızına ve birçok çocuğa ulaşmasını umduğu çizimlerine ayırdı.
Özak, karakterler ve onların ifadeleriyle hayallere dalmayı; renklerle, boyalarla oynamayı, suluboya dokusunda kaybolmayı, pastel boyanın hassasiyetini çok seviyor.