Türkiye’yi enerji yatırımları konusunda bölgenin en önemli ihracatçısı konumuna getirmek için faaliyetlerini sürdüren Yanmar Turkey, bu amaçla KKTC’de önemli bir projeye imza attı. KKTC’de ilk bölümü 2013 yılında devreye alınan, daha sonra artan nüfusun ihtiyaçlarına cevap vermek ve tarım topraklarındaki tuzlanma sorununu gidermek için ikinci bölümü 2023’te tamamlanan Güzelyurt/Morphou Atıksu Arıtma Tesisi’nde Yanmar Turkey’in ürettiği mikrojenerasyon enerji sistemleri kullanıldı. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından finanse edilen Güzelyurt/Morphou Atıksu Arıtma Tesisi, biyolojik arıtma, çamur arıtma ve su dezenfeksiyonu ile koku ünitesi gibi bölümlerden oluşan, son teknolojinin imkanlarını kullanarak günde 2700 metreküp atık suyu temizliyor. Böylece Güzelyurt bölgesinin atık yönetimi gerçekleşirken, arıtılmamış su kaynaklı tarım topraklarının aşırı tuzlanmasına bağlı verim kaybının da önüne geçiliyor. Bu amaçla ek yatırımlarla kullanım kapasitesi 11 binden 21.500 kişiye yükselen arıtma tesisinin ihtiyacı olan enerji sistemi Yanmar Turkey tarafından oluşturuldu.
Mikrokojenerasyon sistemi uygulandı
Güzelyurt/Morphou Atıksu Arıtma Tesisi’nde de Yanmar Turkey’in 4 adet Yanmar CP25WE-TM model biyogaz ile çalışan mikrokojenerasyon sistemi uygulandı ve test aşamaları da başarıyla tamamlandı. Böylece KKTC için büyük çevresel fayda sağlayan tesiste yine çevreci bir enerji sistemi kullanılmış oldu.
Yüksek verimlilikte etkin rol üstleniyor
Yanmar’ın kurulumunu sağladığı CP25WE-TM model biyogaz ile çalışan mikrokojenerasyon sistemi, elektrik ve sıcak su üretimini atık su tesisindeki gazı yakıta dönüştürerek çalışma prensibine sahip. Bu sayede Yanmar WE serisi CP mikro kojenerasyon sistemleri Güzelyurt Morphou Atıksu Arıtma Tesisi gibi çok üniteli bir tesiste biyogaz’dan elektrik ve sıcak su üretimi gerçekleştirerek, karbon-nötr enerji üretimi ve değişken biyogaz miktarlarında bile yüksek verimlilik sağlamada etkin rol üstlenecek.
Yakıttan tasarruf sağlayan teknoloji
KKTC’de kullanılan atık suların işlenmesi sonucunda oluşan biyogaz, Yanmar CP25WE-TM model biyogaz motorlarının yakıtını oluşturarak, tesise gerekli elektrik enerjisinin oluşturulmasında ve sıcak su tedariğinde kullanılıyor. Bu yöntemle her biri 25 kW enerji üreten 4 ünitenin de çalışması durumunda, aynı üretimin dizel jeneratör ile yapılması durumunda 100 kW elektrik üretmek için gereken saatlik 27.6 litre motorinden tasarruf edilmiş olup aynı zamanda motordan üretilen sıcak su için de tesisin harcayacağı yakıttan tasarruf sağlayabilecektir. Biyogaz kullanımı sayesinde dizel yakıtın çevresel etkileri de en aza indirilecek. Şu anda Güzelyurt/Morphou Atıksu Arıtma Tesisi’nin gereksinimi için kullanılan biyogazdan elektrik üretimi, atık su miktarının artışına paralel olarak artacak gaz miktarıyla birlikte KKTC’nin elektrik ihtiyacı için de kullanılabilecek.
Dünya Yanmar’ı tercih ediyor
110 yıllık üretim tecrübesi ve dünyada halihazırda 6.000 ısı ve güç kojenerasyon ünitesi bulunan Japon markası Yanmar, doğalgaz, LPG ve biyogaz yakıt seçeneklerine sahip enerji sistemleriyle hastane, kampus ve üretim tesislerinin başlıca enerji sistemleri sağlayıcısı durumunda. |