Bursa Afet Dayanışma Koordinasyonu oluşumu tamamlandı. Koordinasyon tarafından açıklama metni paylaşıldı.
Bursa Afet Dayanışma Koordinasyonu‘ndan yapılan açıklama şöyle; Maraş ili sınırları içerisinde meydana gelen 7,7 ve 7,6’lık iki büyük deprem sonucunda ne yazık ki 11 ilde resmi rakamlarla 50 bin 96 insanımız hayatını kaybetmiş, yüz binlercesi yaralanmış, milyonlarcası da barınma, gıda, giyecek, sağlık gibi temel ihtiyaçlardan mahrum kalmıştır. Aşağıda imzası olan kurumların en başından beri altını çizerek söylediği; devlet ve kamu kurumlarının bu devasa yıkıma zamanında ve yeterli müdahaleleri yapamadığı, eksik ve yetersiz kaldığı konusu bugün iktidar tarafından da kabul edilmiştir.
Meydana gelen depremlerde binaların çökmesinden müteahhitler ne kadar sorumlu ise bir o kadar da bu dayanıksız binaların yapılmasına izin veren ve üzerlerine düşen denetim görevini eksik yapan yerel yönetimler de kusurludur.
Önlem alınabilecek doğa olaylarına hep ‘kader‘ olarak bakan, ranta dayanan çevre ve imar politikalarıyla, imar barışı adı altında topladığı paralarla, yaşamı değil ölümü kucaklayan siyasal iktidarın daha fazla kazanç hırsı, AFAD‘ın acizliği ve Kızılay‘ın şirketleşmesiyle daha da görünür hale gelmiştir. Depremlerin yıkıcı etkilerini olağanüstü hale getiren bilimsellikten uzak, rant odaklı şehircilik uygulamaları afetlerin boyutlarını felakete dönüştürmüştür. Depremden kurtulabilen vatandaşlarımızı ise bir de üzerine yaşadıkları sel felaketiyle kaybetmiş ya da selin yarattığı tahribat nedeniyle vatandaşların var olan olumsuz koşulları daha da ağırlaşmıştır.
Rantın ve denetimsizliğin getirdiği yıkımlara karşı dayanışma ve seferberliğin yaşatacağı bilincinde; 6 Şubat gün itibariyle Bursa yerelinde yerel yönetimler başta olmak üzere birçok siyasi parti, kurum, oda, sendika, dernek ve sivil inisiyatifler, insani yardım ağları kurmuş ve acil sorunlara çözüm aramak için gerekli olan çabayı göstermiştir.
Ancak bu denli geniş bir alanı ve büyük bir nüfusu etkileyen yıkımın etkilerinin ve sonuçlarının çok uzun erimli olacağı açıktır.
Bizler için de koordinasyon ve organizasyon başta olmak üzere afet öncesi – afet – afet sonrası olmak üzere afet risk azaltma çalışmaları önümüze bir ödev olarak çıkmıştır. Bir yandan Bursa’da acil sorunlara yönelik çözüm üretirken, diğer yandan da uzun erimli dayanışma sürecini örgütleme, koordinasyonunu ve sürekliliğini sağlama konusunda bir araya gelme ihtiyacımıza, koordinasyonunun cevap olacağını umuyoruz.
Bursa’nın Sivil Güçleri olarak kapsayıcı ve katılımcı afet yönetim politikaları ve uygulamaları ile Bursa’yı afetlere karşı dirençli ve dayanıklı hale getirmeyi amaçlıyoruz. Afet yönetim sürecindeki tüm çalışmalar için; toplumun farklı kesimlerinin görüş, öneri ve değerlendirmelerini almak üzere, ilgili kurum ve kuruluşlar, siyasi parti, yerel yönetim, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan paydaşlarımızdan temsilciler belirleyerek bilimsel hazırlıklar yapacağımız, tartışabildiğimiz, dönüşümler için mücadele edebileceğimiz ve bir arada kentin ortak aklını ve vicdanını oluşturmayı hedeflediğimiz “Bursa Afet Dayanışma Koordinasyonu” oluşumunu tamamladık. Bursa Afet Dayanışma Koordinasyonu, sabit bir koordinasyon olarak kurulmamıştır.
Zaman içerisinde daha etkili bir platformu hep birlikte şekillendirebilir ve genişletebiliriz. Buradan Bursa kamuoyuna bir kez daha çağrı yapıyoruz. Dayanışmayı büyütecek tüm kişi ve kuruluşları, dayanışmaya ortak olmak ve katkı sağlamak adına bekliyoruz.
Geçmişte ve bugün yaşadıklarımızı bir daha yaşamamak için taleplerimizi daha yüksek sesle söylemek zorundayız. Olağanüstü bir dayanışma ve yardımlaşmaya tanık olurken bunu bir adım öteye götürebilmeye ve daha iyi bir hayatı kurmak için birlikte olmaya ihtiyacımız var.
Bu sesi yükseltmek için yan yana, omuz omuza!”
BURSA AFET DAYNANIŞMA KOORDİNASYONU İMZACI KURUM LİSTESİ
YÜRÜTME KURULU
1 NİLÜFER KENT KONSEYİ
2 MUDANYA KENT KONSEYİ
3 GEMLİK KENT KONSEYİ
4 KESK BURSA ŞUBELER PLATFORMU
5 SOSYALİST DAYANIŞMA PLATFORMU
6 BURSATABİP ODASI
7 BURSA MİMARLAR ODASI
8 İKADER
9 CUMHURİYET HALK PARTİSİ
10 DEVA PARTİSİ
11.2021 TÜM EMEKLİLER SENDİKASI MUDANYA ŞUBESİ
12.4.VARDİYA İŞÇİ DAYANIŞMASI
13.ASDER – ARTVİN SANAT KÜLTÜR DERNEĞİ
14.BADİS SENDİKASI
15.BİRLEŞİK DEVRİMCİ PARTİ
16.BURSA BAROSU
17.BURSA ECZASI ODASI
18.BURSA ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
19.BURSA İNSAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
20.TMMOB BURSA KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI
22.BURSA PEYZAJ MİMARLARI ODASI
23.BURSA SU KOLEKTİFİ
24.BURSA TÜM EMEKLİLERİN SENDİKASI
25.BURSA VETERİNER HEKİMLER ODASI
26.BURSA YAZIN DERNEĞİ
27.BURSA YENİKUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ
28.BURSA DERSİMLİLER KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
29.BURSA VAN DERNEKLERİ FEDERASYONU
30.BURSA ŞEHİR PLANCILARI ODASI
31.BURSA ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
32.ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ
33.ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ
34.DASKUT ARAMA KURTARMA DERNEĞİ
35.DİSK-EMEKLİ SEN
36.DİSK – GIDA İŞ SENDİKASI
37.EMEK PARTİSİ
38.EMEKLİ SEN
39.EZİLENLERİN SOSYALİST PARTİSİ
40.GEMLİK AFETLE MÜCADELE DERNEĞİ
41.GEMLİK DERSİMLİLER DERNEĞİ
42.HALKEVLERİ
43.HALKLARIN DEMOKRATİK KONGRESİ
44.HASTA VE YAKINLARININ DERNEĞİ
45.HDP HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ
46.MAKRO GAYRİMENKUL DEĞERLEME
47.MUDANYA 2021 EMEKLİ SEN
48.MUDANYA DEMOKRASİ PLATFORMU
49.NILÜFER ARAMA KURTARMA
50.NILÜFER MUHTARLAR DERNEĞİ
51TÜRKİYE ZİRAATÇİLER DERNEĞİ BURSA
52YEŞİL SOL PARTİ