Köşe yazarımız Zeki Baştürk yazdığı makalesinde;
Sokakların dili var mıdır? Sokaklar konuşur mu? Sokaklar canlı mıdır? Beni düşündüren, bu soruları sorduran, yanıtlarını aramamı sağlayan ” Şu Bizim Tek Sokak ” adlı kitap oldu.
Eğitimci yazar, yayınevi sahibi, çağdaş ve aydın bir insan Fehmi ENGİNALP’in kitabından söz ediyorum. İlk kez düşündüm sokağın canlı olabileceğini. İlk kez sorguladım sokağın dili olabileceğini, konuşabileceğini.
Kitabının bir yerinde şöyle diyor yazar:
” Tarihimizin iyi bilinmesi ve geçmişimizin sağlıklı değerlendirilmesi, geleceğimize ışık tutar, yolumuzu aydınlatır.”
İşte bu kitap da Bursa’mızın bir dönemine tanıklık ediyor. Kent kültürüne, yazın evrenine, örgütlenme çabalarına, ayna tutuyor. Geçmişi anarken geleceğe ışık saçıyor, yolumuzu aydınlatıyor.
Halk arasında sıkça kullanılan bir söz vardır: “Şu sokağın ağzı dili olsa da bir konuşsa, kimbilir neler söyler ?” deriz. İşte bu “TEK SOKAK ” dile gelmiş, içinde ne varsa dökmüş birer birer. TEK Sokağın konuştuklarını Fehmi Enginalp yazıyla anlatmış olanı biteni.
Neler yok ki bu kitapta? Yazarlar, ozanlar, dergiler, dernekler, ödüller, kitaplar, kitaplar…. Yeni yazar ve ozanları özendirme çabaları, kitap tanıtımları, dergilerde öne çıkan önemli özellikler.
Yazar, bir değerbilirlik örneği göstermiş. Yapılanları anımsamak, yitirilen değerleri tarihe not düşmek adına hepsini anmış birer birer.
İhsan ÜREN, Metin GÜVEN, Şevket İRKETİ, Yılmaz AKKILIÇ, Nadir GEZER, Şükrü BİLGİÇ , Harun CİCİ gibi değerleri ölümsüzleştirmiştir.
Çağdaş insan örgütlü insandır. Buna inanan Bursa’lı aydınlar, örgütlenme çabalarına önem vermişler ve her alanda örgütlenmişler. Bursa’da değişik alanlarda oluşan topluluk ya da kurumlara da yer vermiştir. İçinde bulunduğu oluşum, dernek ya da kurumlara yer vermiştir yapıtında.
İlk birliktelik dergiler buluşmasıdır. Çinikitap, Eliz Edebiyat ve Sarmal Çevrim dergileri bir araya gelerek BUDEP ( Bursa Dergiler Platformu,) adıyla birliktelik oluşturmuşlardır. Bunun dışında BUYAZ( Bursa Yazın ve Sanat Derneği), YKKED( Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği), Dil Derneği Bursa Temsilciliği , ÇEK ( Çağdaş Eğitim Kooperatifi), Bursa İli Eğitim Hizmetlerine Yardım ve Eğitimi Geliştirme Derneği ile NKK( Nilüfer Kent Konseyi) gibi oluşumlara yer vermiş, çalışmalarından söz etmiştir. Melih ELAL Okuma grubunu da anmadan geçmeyelim.
Sokağa can veren, sokağı renklendiren insanlar da unutulmamış bu yapıtta. Bir değerbilirlik örneği olarak halktan insanlara değinilmiş. Adları , yaşamları ile renklendirmişler bu sokağı. Boyacı Neco, Piyangocu Neriman, Emlakçı Naci, Pavyon kadını Suna, Nijeryalı Ömer, Çakmakçı Kemo, Çorapçı Remziye, Varyemez Yusuf Efendi ve Bursa’nın simgesi Deli Ayten bu sokağın renkli kişileri. Gerçekten ne denli renkli değil mi?
Salt bir sokak değil burası. Yaşayan bir tarih. Salt bir kitap değil Tek Sokak. Bir kitaptan ötesi. Bir anılar demeti. Bursa kentinin belleği, arşivi. Bir değerbilirlik örneği. Sanata, kültüre, emeğe gösterilen bir saygı kitabı.
Kalemine , yüreğine sağlık Fehmi Enginalp. Sanata, kültüre ,emeğe verdiğin değer için teşekkürler. Bursa kültürüne katkı sunduğun için teşekkürler. Yazın evrenine emek verenleri ölümsüzleştirdiğin , yenileri gün yüzüne çıkarttığın için teşekkürler.