YÖS sınavı haksız rekabet mi?

YÖS sınavı haksız rekabet mi?

Köşe  yazarımız Çağla Şahin, milyonlarca öğrencinin hayal kırıklığına neden olan sistemi kaleme aldı. Şahin; ” Selam tüm okuyuculara, selam olsun dürüstlükten ödün vermeyen güzel yüreklere…
Bildiğimiz üzere geçen hafta üniversite sınavları vardı. Hem öğrencilerde hem velilerde heyecan ve tedirginlik doruktaydı her sınav zamanı olduğu gibi.
Kolay değil!
Bırakın bir yılı, liseye başladığından beri bu heyecanın, bu stresin, kimi zaman umutsuzluğun ve çokça ekonomik külfetin içinde cebelleşen milyonlarca genç ve milyonlarca ebeveyn…
Ve her yıl biraz daha zorlaşan, her yıl bir önceki yıl iş alanı için gözde bölümlerin, bir sonraki yıl gözden düşmesi sebebiyle çocukluk ideallerinin kaybolduğu son ana kadar bölüm tercihlerinde bile beyin fırtınası yaşanan zorlu bir sınav…
Ha birde, ha! deyince adamakıllı bir yeri kazanmakta deveye Hendek değil, karadeliği atlatmak gibi zor ve meşakkatli bir sınav…
Ama bazıları için çok daha kolay bir sınav.
Nasıl yani?
Şöyle ki; YÖS…
Yani Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı, Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girmek istedikleri üniversitelerde girdikleri bir sınav. Buraya kadar tabiki olağan bir süreç…
Fakat bu sınav Türk vatandaşı öğrencilerinin girdiği sınava göre katbekat çok daha kolay bir sınav.
Toplam 80 soru ve tek oturum. Sorular soyut düşünme becerilerini ölçmeye yönelik matematik ,Genel yetenek ve 3-4 geometri derslerinden sorulmakta. Bunun içinde YÖS, TYT-AYT göre daha avantajlı. Hem çok fazla üniversite tarafından yapılması hem de bir üniversiteden aldığınız YÖS puanı ile farklı üniversitelere başvurabildiğiniz için.
Sadece yurt dışından değil şu anda Türkiye’de mülteci olarak yaşayan insanlarda bundan faydalanıyor.
Fakat faydalanan bazı vatandaşlarımızda var.
Nasıl mı?
Türkiye’ye yıllar yıllar önce gelen çift vatandaşlığı olan bazı vatandaşlarımız sınavdan bir kaç ay önce TC vatandaşlığından çıkma talebinde bulunuyor. Oldukça kolay olan YÖS sınavına girip çıktıktan sonra tekrar TC vatandaşlığı talebinde bulunuyor. Ve çokça çabalamasına gerek kalmadan normalde kazanması çok zor olan yüksek puanlı fakültelere kolay şekilde mis gibi yerleşiyor.
Şimdi ne demeli bilemiyorum.
YÖS sınavının baştan beri gereksiz bir kolaylıkta olmasının anlamsızlığına mı?
Neden bizim gençlerimizle aynı sınava girmemelerine mi?
Vicdani olarak elimizden geleni yaptığımız mültecilere bu haktan yararlandırarak bir çok mühim üniversitede kolayca gençlerimizin önüne geçmelerine mi?
Yoksa hiç beklemediğimiz bazı çift vatandaşlığı olan vatandaşlarımızın da farklı ve beklenmeyen şekilde bu sistemden faydalanmayı doğal gördüklerine mi?
Yoksa çocuğunu tüm bunlardan habersiz veya çaresizce üniversite okutmak için varını yoğunu feda eden ebeveynlere mi?
Ve toplamda 6 saat yüzlerce soruyla ter döken ve her yıl farklı soru sistemleriyle ne yapacağını şaşıran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençlerimizin yaşadığı zorluğa mı?

Ne diyelim bilemiyorum…” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?