SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ DOĞRU KULLANILMALI

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ DOĞRU KULLANILMALI

Tarım ürünleri yalnızca gıdada değil, hayati öneme sahip pek çok alanda hammadde olarak karşımıza çıkıyor. Pandemi süreci nedeniyle değerini bir kez daha anladığımız gıda konusunda global olarak yaşanan krizi aşmak için bitki koruma ürünlerinin önemi, yeniden gündeme geliyor. Koruma Klor Alkali Tarım Departmanı Teknik Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Gökhan Baştuğ, bitki koruma ürünlerinin doğru kullanımı ile birlikte verimde büyük kayıpların önüne geçildiğini ifade etti.

Pandemi ile yüzleştiğimiz gerçeklerden biri de üretimin ne kadar hayati olduğu oldu. Türkiye’nin en köklü bitki koruma ürünü üreticilerinden birisi olan Koruma Klor Alkali, sürdürülebilir tarım için paydaşlarını bilgilendirmeye devam ediyor.

Koruma Klor Alkali Tarım Departmanı Teknik Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Gökhan Baştuğ, dünyada süren gıda krizi problemini aşmak için tarımda maksimum verime ulaşılması gerektiğinin altını çizdi. Zararlı organizmalara karşı bitki koruma ürünü kullanılmaması durumunda verimin yüzde 70-80 oranında düşebileceğini kaydeden Baştuğ, tarımda tohum ve gübre kadar bitki koruma ürünlerinin de önemli olduğunu ve dünya gıda sektörüne ciddi bir hizmet vermekte olduklarını vurguladı.

TÜRKİYE’NİN İHRAÇ EDİLEN TARIM ÜRÜNLERİ NEDEN GERİ DÖNÜYOR?

İhraç edilen tarım ürünlerinin geri gönderilmesi hakkında konuşan Baştuğ; çiftçilerimizin bitki koruma ürünü kullanma konusunda eğitilmesi için sürdürülen çalışmaların genişletilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bitki koruma ürünlerinin doğru zamanda, doğru kalibrasyona sahip ekipmanlarla, doğru dozlarda kullanılması gerektiğini vurguladı.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNDE DOĞRU KULLANIM HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Türkiye’de bitki koruma ürünü kullanımında sistemde bazı problemler olduğunu söyleyen Baştuğ, “Bitki koruma ürünlerinin doğru kullanımını önemle vurgulamamız gerekiyor. Çiftçilerimize, bayilerimize ve toptancılarımıza bu süreci detaylı bir şekilde anlatmak için yoğun çaba harcıyoruz. Tarımda maksimum verimi almak için kaliteli bitki koruma ürünü kullanılmalı ve sahte ürünlerden uzak durulmalıdır. Çiftçimizin yaptığı en büyük yanlış olarak karşımıza doz aşımı çıkıyor. Aynı zamanda doz altında, yanlış su miktarı ile kullanım, zamanında kullanmama, kalıntı kontrolü ve son ilaçlama ile hasat süresi arasındaki zamana dikkat etmeme gibi birçok sorunumuz var” dedi.

EN BÜYÜK SORUMLULUK ÜRETİCİNİN

Baştuğ, “Tarladan sofraya güvenilir gıda, temiz çevre ve sağlıklı toplum oluşturma açısından en büyük sorumluluk tüm açıklamalarımızda belirttiğimiz üzere üreticimize düşüyor. Bizler tüm kaynaklarımızda doğru kullanım bilgilerine yer veriyor ve her noktada üreticimize ulaşıyoruz. Geçen yıl 24 bin üreticiye 5 milyon lira ilaç kalıntılı ürün ürettiği için ceza kesildi. Bu hem ciddi bir ekonomik kayıp hem de ülkemizin itibarını sarsan bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Sahte ürünlerle ilgili ciddi bir takibimiz var. Sahte ürünler ülkemize uluslararası arenada zarar veriyor ve gıda krizini tetikliyor. Sahte ürün takibi konusunda bakanlığımızda bize desteklerini sağlıyor” şeklinde konuştu.

24 MİLYON HEKTAR TARIM ALANINDA VERİM MAKSİMUM SEVİYEYE ÇIKARILMALI

Hollanda örneğine değinen Baştuğ, “41 bin kilometrekare yüz ölçümüne sahip Hollanda’nın tarımsal alanı Türkiye’den 20 kat küçük ancak ihracatta Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Hollanda’da bahçecilik sektöründe kurulan lojistik ağ sayesinde hasadı yapılan sebzeler aynı gün New York’ta satışa çıkarılabiliyor. Hollanda 908 bin hektarlık tarım alanında verimli üretim yaparak, 2021 yılındaki tarım ihracatını önceki yıla göre yüzde 9 daha büyüttü ve 183,3 Milyar Dolar seviyesine çıkararak rekora imza attı. Türkiye’nin 2021 tarım ihracatı ise 30 Milyar Dolar seviyesinde. 24 milyon hektar tarım alanına sahip olan ülkemizde tarımsal üretimi arttırmak için ve sürdürülebilir tarım için var gücümüzle çalışmaya, çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?