DONAUESCHINGEN MÜZİK GÜNLERİ 100. YILINDA İSTANBUL’A UZANIYOR: 8-9 EKİM’DE ARTER’DE

DONAUESCHINGEN MÜZİK GÜNLERİ 100. YILINDA İSTANBUL’A UZANIYOR: 8-9 EKİM’DE ARTER’DE

Arter, 1921 yılından bu yana avangard müziğin kapsamlı bir temsilini sunarak yeni müziğin rotasını çizen Donaueschingen Festivali’nin 100. yıl kutlamaları bağlamında İstanbul’da düzenlenen bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapacak. Yeni müzik alanındaki çağdaş üretimleri ağırlayan en köklü ve prestijli festival kapsamında düzenlenecek etkinlikler, 8–9 Ekim tarihlerinde Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek. İlk kez farklı bir şehirde düzenlenen ve 100. yılını Tuna Nehri’nden İstanbul Boğazı’na uzanarak kutlayan Donaueschingen Müzik Günleri, Türkiye’nin festival tarihinde sahip olduğu önemli konumu da araştıracak.

Arnold Schönberg, Igor Stravinsky, Edgar Varèse ve John Cage’in de aralarında yer aldığı önemli bestecilerin katılımıyla 1921 yılından bu yana avangard müziğin kapsamlı bir temsilini sunarak yeni müziğin rotasını çizen Donaueschingen Festivali, bu alandaki çağdaş üretimleri ağırlayan en köklü ve prestijli festival olarak biliniyor.

Arter, bu yıl da Almanya’nın Donaueschingen kentinde performanslar, ses yerleştirmeleri, atölye çalışmaları ve seminerleri kapsayan bir program sunacak olan festivalin 100. yıl kutlamaları bağlamında 8–9 Ekim 2021 tarihlerinde İstanbul’da bir dizi etkinliğe evsahipliği yapacak. Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek Donaueschingen Müzik Günleri kapsamında izleyiciler iki konser, bir film gösterimi ve bir seminerde bir araya gelecek. Hezarfen Ensemble ve Omnibus Ensemble konserlerinin yanı sıra Donaueschingen Festivali Direktörü Björn Gottstein’in moderatörlüğünde Filiz Ali, Onur Dülger ve Zeynep Gedizlioğlu’nun katılımıyla bir panel düzenlenecek ve “Eduard Zuckmayer: Türkiye’de Bir Müzikçi” belgeselinin gösterimi gerçekleştirilecek.

Program, Türkiye’nin festivalin tarihi bakımından sahip olduğu önemli konumu, 1930’larda Almanya’dan sürgün edilmelerinin ardından Türkiye’de sıcak bir şekilde karşılanarak genç Türkiye Cumhuriyeti tarafından “modern” müzik anlayışını kurmakla görevlendirilen bestecilerin bıraktığı izleri ve bu önemli müzik etkinliğiyle Türkiye’deki çağdaş müzik pratikleri arasında yansımaları görülebilecek diğer süreklilikleri araştıracak.

Goethe-Institut ve Südwestrundfunk’un (SWR) mali desteği, Donaueschingen Festivali ve Arter işbirliğiyle düzenlenen etkinliklerin biletleri Arter’den temin edilebilir; 0212 708 58 01 numaralı telefondan veya biletler@arter.org.tr adresi üzerinden rezervasyon yaptırılabilir.

Arter Kurumsal Sponsoru Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

Arter’in güncel programına arter.org.tr adresinden; güvenli bir ziyaret için Arter’de alınan tüm sağlık tedbirleri, ziyaret ve ulaşımla ilgili güncel bilgilere ise arter.org.tr/ziyaret adresinden erişilebiliyor.

PROGRAMDA NELER VAR?

8 Ekim Cuma

Konser

19:30

Hezarfen Ensemble

Çağdaş müziğin en üretken topluluklarından Hezarfen Ensemble, Türkiye ve Almanya arasındaki müzikal bağların beş nesil bestecinin yapıtları aracılığıyla yorumlanacağı bir programla Arter’e konuk oluyor. Türkiye’de çağdaş müziğin şekillenmesinde önemli bir rol üstlenen Paul Hindemith’in öğrencisi İlhan Usmanbaş’ın Morton Feldman’a saygı niteliğindeki bir çalışmasıyla başlayacak konserde, ikinci nesil Türk bestecilerini temsilen Almanya’nın Darmstadt kentiyle yakın bağları bulunan Ali Doğan Sinangil’in Improvisation adlı eserine yer verilecek. Konserde ayrıca Hindemith’in izlerini, Usmanbaş’ın teknikleriyle üretimine taşıyan Özkan Manav ile Berlin Sanat Akademisi’nin müzik dalında verdiği Berlin Sanat Ödülü’nün 2019’daki sahibi Zeynep Gedizlioğlu ve Schleswig Holstein Festivali Hindemith ödüllü Mithatcan Öcal’ın iki ülke arasındaki kültürel ve toplumsal bağlar üzerinden kurguladıkları eserlerini içeren bir repertuvar icra edilecek.

9 Ekim Cumartesi

Panel

14:00

Katılımcılar: Filiz Ali, Onur Dülger, Zeynep Gedizlioğlu

Moderatör: Björn Gottstein, Donaueschingen Festivali Direktörü

Björn Gottstein’in moderatörlüğünü üstleneceği panelde, piyanist ve müzikolog Filiz Ali ile besteciler Onur Dülger ve Zeynep Gedizlioğlu Türkiye ve Almanya arasındaki kültürel ve sosyal etkileşimlerin müzik alanındaki yansımalarını ele alacaklar.

Etkinlik dili Almanca ve Türkçedir. Simultane çeviri yapılacaktır. Katılım ücretsizdir ve kayıt gereklidir. Kayıt olmak için lütfen etkinlik@arter.org.tr adresine e-posta gönderiniz.

Belgesel Gösterimi

15:30

Eduard Zuckmayer: Türkiye’de Bir Müzikçi, 2015

87 dakika

Türkçe ve Almanca altyazıyla

1936 yılında Nazi Almanya’sından Türkiye’ye göç eden müzisyen ve besteci Eduard Zuckmayer, Atatürk’ün isteği üzerine Ankara’da bir müzik bölümü kurdu. Türkiye’de klasik Batı müziğine ilginin artırılması ve bu müzik türünün geniş kitlelere ulaştırılması konusunda değerli katkıları bulunan Zuckmayer, Almanya halk şarkılarını Türkçeye çevirmenin yanı sıra Türkçe parçaları da çok sesli olarak yeniden düzenledi.

Eduard Zuckmayer’in temellerini attığı geleneği sürdürmeyi amaçlayan müzik projeleri ve sanatçının Ankara Gazi Üniversitesi’ndeki çalışma ortamına yapılan ziyareti odağına alan belgesel, Zuckmayer’in ailesiyle beraber 1946’ya dek yaşadığı sürgün hayatı süresince bıraktığı izleri takip ederken bir yandan da halen Ankara’da yaşamakta olan eski öğrencilerinin gözünden müzisyenin başkentteki yaşamına dair kesitler sunuyor.

Katılım ücretsizdir ve kayıt gereklidir. Kayıt olmak için lütfen etkinlik@arter.org.tr adresine e-posta gönderiniz.

Konser

19:30

Omnibus Ensemble

Bir araştırma ve konser projesi olan Donaueschingen Global, Donaueschingen Festivali’nin 100. yıldönümü bağlamında Kulturstiftung des Bundes (Almanya Federal Kültür Vakfı) ve Donaueschinger Musiktage (Donaueschingen Müzik Günleri) işbirliğiyle hayata geçirildi. Projenin ön hazırlıkları kapsamında 2019 yılı boyunca dört araştırmacı Batı temelli çağdaş müzik icrasıyla doğrudan özdeşleştirilmeyen bir dizi ülkeye ziyaretler gerçekleştirdi. Ziyaretler sonucunda Kolombiya, Peru ve Özbekistan’dan müzik toplulukları ile Bahreyn, Tayland, Namibya ve Mısır gibi ülkelerden besteciler ve ses üzerine çalışan sanatçılar festivalin bu yılki edisyonuna davet edildi.

Bu topluluklar arasında yer alan Omnibus Ensemble, Donaueschingen Festivali kapsamında dört dünya prömiyeri icra edecek. Topluluğun müzik pratiği, verili notaları icra etmek yerine besteciyle birlikte yol alarak eseri, yaratım süreci boyunca bir dönüşüm ve gelişime tabi tutmaktan geçiyor. Omnibus Ensemble, kendilerine özgü avangard üslubu ile hem müzik profesyonelleri hem de dinleyiciler için ödül niteliğinde bir performans sunacak.

Donaueschingen Festivali için besteciler Onur Dülger (Türkiye), Hasan Hujairi (Bahreyn), Piyawat Louilarpprasert (Tayland) ve Qin Yi (Çin), Omnibus’un yaratım sürecine katılmak üzere davet edildi. 16 Ekim Cumartesi tarihinde Donaueschingen’de icra edilmesi planlanan, SWR tarafından sipariş edilmiş eserlerin dünya prömiyerleri 9 Ekim tarihinde Arter’de gerçekleştirilecek.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?