“Uludağ Milli Parkı ve çevresinde bulunan doğal su kaynaklarının, su firmaları tarafından sözleşmelere uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı, gerekli yetki belgesi, ruhsat ve sözleşmelerinin mevcudiyeti, farklı kaynaklardan su çekip çekmediklerinin tespiti ve gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı ile ilgili olarak 19/12/2018 tarihinde Meclis Araştırması açılması için TBMM’ye yazılı olarak vermiştik, neredeyse 3 yıla yakın zamandır gündeme alınmayan önergemiz maalesef rafa kaldırılmıştır.” isyanın adresi CHP’li bir isim. CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, 3 yıldır Uludağ sularından faydalanan firmaların disiplinsiz hareket ettiklerine dikkat çekerek; “Uludağ Milli Parkı ve Uludağ eteklerinde bulunan bir çok su firması, belirli sözleşmeler ile bölgede bulunan doğal su kaynaklarını kullanmaktadırlar. Firmaların bu doğal kaynak sularının doğanın ihtiyacından arta kalan kısmını kullanmaları gerekmektedir. Ancak yeterince denetleme yapılmadığı için bu suların kaderi tamamen firmalara bırakılmıştır.
Söz konusu firmaların bazılarının Uludağ ve eteklerinde yer alan derelerden borular vasıtası ile su çektikleri, Sivil Toplum Kuruluşları tarafından iddia edilmektedir. Bu durumda mevcut ekolojik denge bozulmakta, önümüzdeki yıllarda birçok bitki ve hayvan popülasyonunun yok olmasına neden olmaktadır. Son yıllarda yağışlarda meydana gelen azalma ve ortaya çıkan kuraklık neticesinde, tarımsal sulamada yer altı sularının da kullanılması ile içilebilir su kaynaklarımız ciddi tehlike altına girmiştir. Doğal kaynak sularının korunmaması durumunda, Bursa halkı çeşmeden su içemeyecek duruma gelecektir.
Uludağ Milli Parkı ve çevresinde yer alan su kaynaklarının, su firmaları tarafından sözleşmelere uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı, firmaların gerekli yetki belgesinin ve sözleşmelerinin mevcudiyeti, farklı kaynaklardan su çekip çekmediklerinin tespiti ve gerekli denetlemelerin yapılıp yapılmadığı ile ilgili olarak 19/12/2018 tarihinde Meclis Araştırması açılması için TBMM’ye yazılı olarak vermiş olduğumuz önerge, bugüne kadar karşılık bulmamıştır.
Uludağ Milli Park ve çevresinde faaliyet gösteren birçok su firması bulunmaktadır. Bu firmalar ile belirli anlaşmalar yapılarak bölgede bulunan kaynak sularının şişelenmesi yoluyla içme suyu elde etmelerine izin verilmektedir. Firmaların bu doğal kaynak sularının doğanın ihtiyacından arta kalan kısmını kullanmaları gerekmektedir. Ancak yeterince denetleme yapılmadığı için bu suların kaderi tamamen firmalara bırakılmıştır. Sivil Toplum Kuruluşları tarafından dile getirilen ve medyaya da yansıyan haberlere göre, söz konusu firmaların bazılarının Uludağ ve eteklerinde yer alan derelerden borular vasıtası ile su çektikleri iddia edilmektedir. Bu durumda mevcut ekolojik denge bozulmakta, önümüzdeki yıllarda birçok bitki ve hayvan popülasyonunun yok olmasına neden olmaktadır.
Son yıllarda yağışlarda meydana gelen azalma ve ortaya çıkan kuraklık neticesinde, tarımsal sulamada yer altı sularının da kullanılması ile içilebilir su kaynaklarımız ciddi tehlike altına girmiştir. Doğal kaynak sularının korunmaması durumunda, Bursa halkı çeşmeden su içemeyecek duruma gelecektir.
Bu noktadan hareketle;
1. Uludağ Milli Parkı ve Uludağ eteklerinde faaliyet gösteren firma sayısı kaçtır?
2. Faaliyette bulunan su firmalarından işletme ruhsatı olmayan ya da eksik belge ile çalışanlar var mıdır?
3. Su firmalarının günlük olarak kaynaklardan çektikleri su miktarı ne kadardır?
4. İddia edildiği gibi, kullandıkları kaynaklar haricinde, borular aracılığıyla işletmelere su taşındığı doğru mudur?
5. Firmalarının kullandıkları su miktarını denetleyen bir mekanizma var mıdır?
6. Son beş yıl içerisinde, Uludağ ve eteklerinde faaliyette bulunan su firmalarına herhangi bir usulsüzlük cezası kesilmiş midir? ” dedi.