Pazar esnafı, kısıtlama döneminde istediği satışı elde edemeyince malların çoğunun elde kalmasından şikayetçi. Kazanmak şöyle dursun, çoğu esnaf kendi cebimizden yiyoruz diyor. Vatandaş da yüksek fiyatlardan şikayetçi. Özetlemek gerekirse ne alan memnun ne de satan! Bir esnafın şu sözleri ise oldukça çarpıcı: “Yarım kilo meyve alamayan oluyor. Akşam üzeri bazı insanlarımız yere düşenleri almak için gelebiliyor. Bu gibi durumlar bizi de çok üzüyor.”
ŞULENUR SARIKAYA/ BURSADA BUGÜN bursadabugum.com
Vatandaşın tezgahlara çekinerek yaklaştığını söyleyen esnaf, “Kısıtlama dönemi pazarın kurulmaması marketlere yaradı, oradaki fiyatlar ikiye katlandı” dedi.
Pazara gelen vatandaşsa alışverişini cebine göre yaptığını söyledi.
“DEVLETİN, ESNAFA DAHA FAZLA DESTEK OLMASINI BEKLİYORUZ”
Semt pazarına tezgah açan bir esnaf, “Kısıtlamadan çok kötü etkilendik. Esnafın vergisi, Bağ-Kur’u var masraflar çok büyük on yedi gün içeride kaldık. Marketler her zaman açıktı ve kısıtlamadan neredeyse hiç etkilenmedi. Devletin esnafa daha fazla destek olmasını bekliyoruz. Pazarcı esnafı çok büyük yara aldı, tezgah çalışanları, aileleri hepsi bu durumdan etkilendi. Fiyatlaraysa zam gelmedi. Marketlere nazaran pazarlar her zaman avantajlıdır. Her şey ucuz. Burada kiraz 10 lira, marketlerdeyse 15-20 lira. Ayrıca böyle tazesini ve güvenlisini bulamazsınız. Pazarlar on yedi günlük kapanmada kurulmadığından haliyle marketlere gün doğdu. Onlar da bunu fırsat bilip fiyatları iki katına çıkarttılar. Pazarlarda ürün daha bol ve çok çeşitli oluyor. Burası her zaman avantajlı” diye konuştu.
“Herkesin işi iyi olsun ki hepimiz mutlu olalım” diyen esnaf Murat Karasu, “Geçen yıl, pazara girişler yoğunluktan dolayı sırayla yapılırken, şimdi görüldüğü gibi pazar çok sakin. Tezgahlarımızda meyve fiyatları bayağı yüksek ama sebze fiyatları normal. Çünkü meyvenin hasadı bir seferlik fakat sebzeler birkaç kez toplanıyor. Bu da maliyet farklı oluşturuyor. Her şeyin düzelmesini temenni ediyoruz. Yarım kilo meyve alamayan oluyor. Akşam üzeri bazı insanlarımız yere düşenleri almak için gelebiliyor. Bu gibi durumlar bizi de çok üzüyor” dedi.
“VATANDAŞTA ALIM GÜCÜ YOK”
Pazarda yumurta satan bir esnaf, “Yaz sezonu bizim için piyasanın durulduğu bir sezon. Yumurta sektöründe fiyat değişikliği yok. Hatta ucuz bile diyebiliriz. Kış sezonuna doğru yumurtalarda fiyat hareketliliği oluyor. Satışlarda yüzde 30 düşüş var. İnsanların alım gücü yok. Çoğu kesim pandemi dönemi borçlandı, cepten yedi. Önceden otuz tane yumurta alan şimdi on tane almaya başladı” diye belirtti.
Pandemide ücretsiz izne çıkartılan fabrika işçisi Hakan İn, “Yasaklarla beraber fiyatlarda artış oldu. İnsanlar tezgaha çekinerek geliyor, mağdur insan çok. Ben normalde fabrika işçisiyim ama ücretsiz izne çıkarıldığım için pazarda arkadaşıma yardımcı oluyorum. Hem de harçlığımı çıkarıyorum. Esnafın bayağı zararı var biraz esnafı korumalarını bekliyoruz. Ayrıca işçileri de desteklemeliler” dedi.
Meyve tezgahı sahibi Irmak Çetin, “Rakamlar bize göre de müşteriye de yüksek. Biz pazarcılar da halden alırken malımızı az almak durumunda kalıyoruz. Meyvelerimizden en ucuzu kiraz o da 10 lira. Dağ yöresi kirazının dönemi gelince rakamlar biraz daha düşebilir. Bu sene hiç erik satamadık. Halden 18 liraya aldığımız eriği burada 20 liradan verebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Peki, balık tezgahları ne durumda?
Balıkçı Yüksel Sevinç, “Balık fiyatları arttı. Ortalama her birine üç lira zam geldi. Balık pek çıkmıyor bunun yanında müsilaj probleminden dolayı da satışlar duraksadı. 40 lira olacak olan uskumru 30 lira, 30 lira olacak olan sardalya 20 lira. İnsanların alım gücü de olmadığından durum böyle. İnsanlara balıklarda sorun olmadığının açıkça anlatılması gerekir” dedi.
“MASRAFLAR AĞIR, GELEN PARA GİDENİ KARŞILAMIYOR”
Turşu sezonunun kapandığını söyleyen esnaf, “Kendi tezgahım için konuşmak gerekirse, ramazan ayında turşu talebi yoğun olurdu. Yılın telafi ayı gibiydi fakat bu yılki ramazan ayında gerçekleşen kapanma bizi olumsuz etkiledi. Elimizde malımız kaldı ve kalanları kullanamadığımız için ziyan oldu. Şu anda fiyat artışı da yapamıyoruz. Özellikle ambalaja ve poşete çok zam geldi. Bunun yanında mazot, elektrik, kira ve belediye masrafı da var. Dayanabildiğimiz yere kadar dayanmaya çalışıyoruz. Vergi indirimi ve desteklerde artış olsa çok iyi olur. Masraflar ağır olduğu için gelen para gideni karşılamıyor” ifadelerine de yer verdi.
“Her şey ilk çıktığı zaman daha pahalıdır, müşteriyi korkutmaya gerek yok” diyen esnaf Hayrettin Görmüş, “Fiyatları etkileyen şey bolluk ve kıtlık. Enginar bol olduğunda tabii ki daha ucuz oluyor ama kıtlaştığında fiyatlar da yükseliyor. Ürünleri mevsiminde alırsanız pahalılık olmaz. Fakat kışın fasulye alırsan, yazın kışlık sebze alırsan daha pahalı gelir. Enginara bu sene talep daha fazla. Sağlıklı olduğu öğrenildikçe satışlar artıyor. Bazen siparişlere yetişemiyoruz ve akşamdan temizliyoruz. Enginar 1 ay sonra bulunamayacak bir sebze olduğundan insanlar bütçesini ayırıyor. Fiyatı da 4, 5 ve 6 lira arası değişiyor” açıklamasını yaptı.
Vatandaşların çoğu ise fiyatların yüksekliğinden yakındı.
Hayat pahalılılığından ötürü diledikleri gibi alışveriş yapamamaktan şikayetçi olan yurttaşlar “Enflasyon mağduruyuruz” yorumu yaptı.