Kurban Bayramı yaklaşırken normalleşmenin başlaması et piyasasını da hareketlendirdi. Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, “Beyaz et kırmızı etle rekabet ediyor ama kırmızı etteki vitamin oranıyla beyaz et bir değil. Piknik sezonu yeni açılıyor. Bu süreçte vatandaş beyaz ete daha fazla yüklenecek. Beyaz et gerçekten pahalı” dedi.
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com
Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, Kurban Bayramı öncesinde et piyasasındaki son durumu değerlendirdi.
BEYAZ ETE BÜYÜK ZAM GELDİ!
Yıldız, “Türkiye’de şu an et sıkıntısı yok. Hayvan varlığımız yeterli. Et ve süt kurumu et sıkıntımız olduğunda zaman zaman destekleme yapıyor. Bu yüzden pek fazla sıkıntımız söz konusu değil. Genelde Kurban Bayramı gelirken et fiyatlarında illa kıpırdanmalar olurdu. Bu yıl herhangi bir hareketlilik yok. Et fiyatları pandemi nedeniyle durdu. Pandemi döneminde biz hep açıktık. Bu süreçte kasaplar bu dönemi güzel geçirdiler. Geçtiğimiz yıllarda her Ramazan ayında mutlaka bir fiyat artışı olurdu, fakat bu yıl herhangi bir artış olmadı. Kurban Bayramı’nda da artış olmayacak. Beyaz et geçmişe göre yüksek zam aldı. Beyaz et, kırmızı etle rekabet ediyor, ama kırmızı etteki vitamin oranıyla beyaz et bir değil. Piknik sezonu yeni açılıyor. Bu süreçte vatandaş ise beyaz ete daha fazla yüklenecek. Beyaz et gerçekten pahalı. Kırmızı ete hemen hemen yakın fiyatlarda seyrediyor. Kırmızı et her yerde kullanılabilir, ama beyaz eti her yerde kullanamazsın. Vatandaşın bu alanda bir ayrım yapması lazım. Kırmızı etteki vitamin hiçbir et türünde yok. Kırmızı et her zaman varlığını ve yerini korur. Vatandaşın da ihtiyacını karşılar. Et ile ilgili tek sıkıntımız var. Yem fiyatları çok büyük bir artışa geçti. Et fiyatlarını tetikleyen yemdir. Yemin geçen yılki fiyatı 80 liraydı. Bu yıl ise torbası 140 liraya yükseldi. Yem yüzde 70 oranında bir zam alırken et ise yüzde 10 zam aldı. Hayvancılar çok zor durumda. Yem oranları çok yüksek. Tarımla çalışan bir ülkenin yem ve saman fiyatlarının bu şekilde olmaması lazım. Devletin ve hükümetin yemle ilgili mutlaka tedbir alması gerekiyor. Yem fiyatları düşerse et fiyatları da düşer. Kesinlikle yükselmez. Yem fiyatları geçen yılki fiyatlara çekilirse et fiyatları da düşer. Bu yüzden artış söz konusu değil. Önceliğimiz yemdir” şeklinde konuştu.
“ET FİYATLARI BİRAZ YÜKSELİŞE GEÇTİ”
Kasap Tamer sönmez ise “Bu zamana kadar et konusunda hiç tedarik sıkıntısı yaşamadık. Biz her zaman ürünlerimizi stok yapıyoruz. Bu yüzden böyle bir sorunla karşı karşıya kalmadık. Et fiyatları biraz yükselişe geçti. Piyasa yükselişte olduğu için et fiyatları yerinde sabit kalmıyor. Kurban Bayramı geldiğinde et fiyatları biraz daha artar. Sucuk ve kıymanın kilosu 70 lira, tavuk fiyatları 30-35 lira civarında seyrediyor. Kuzu etleri de 110-120 lira arasında değişiyor. Beyaz etin alımı biraz daha zorlaştı. Kırmızı ete göre tedarik sorunları yaşanıyor. Beyaz et ister istemez değerleniyor. İnciğin et oranı biraz fazla olduğu için daha lezzetli. Kanada göre fiyatı daha düşük. Ekonomik olması açısından daha çok tercihler arasında yer alıyor. Genel olarak incik et türü her kesime hitap ediyor” dedi.
“KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ ET FİYATLARI FIRLADI”
30 yıldır kasap olan Yunus Polat da “Etlerde tedarik sıkıntısı yaşamıyoruz. Biz kendi malımızı kesiyoruz. Bu yüzden bu konuda rahatız. Fiyatlarımız piyasanın altında olduğu için çok yoğunluk oluyor. Özellikle hafta sonu çok yoğunluğumuz oluyor. Talebi karşılamakta zorlanıyoruz. Kurban Bayramı öncesi et fiyatları fırladı. Her yıl bu yükselmeler oluyor. Et fiyatlarındaki yükselmenin tek sebebi, üretimin az oluşu ve talebin fazla oluşundan kaynaklanıyor. Ülke olarak yeteri kadar üretim yok. Kıyma 50 lira, kuşbaşı sarmanın kilosu ise 56 lira. Bunlar piyasanın çok altında. Beyaz ette ihracat olayı başladığı için fiyatlarda biraz yükselme var” ifadelerini kullandı.
“MANGAL YAPACAKLAR GENELDE KUZU PİRZOLA VEYA KUZU KÜLBASTI TERCİH EDİYOR”
Bir diğer kasap da, “Tedarikte ciddi sıkıntımız yok. Bursa çevresindeki ilçe veya köylerden bir şekilde mallarımızı getiriyoruz. Her yıl olduğu gibi kurban fiyatları piyasanın bir tık üzerinde oluyor. Bizim kasap fiyatlarımız şu an üç aşağı beş yukarı aynı seyrediyor. Biz genelde yerli kuzu eti kullanıyoruz ve fiyatlarımız gayet normal. Semt kasabı olarak müşterilerimize hizmet veriyoruz. Mangal yapacaklar genelde kuzu pirzola veya kuzu külbastı tercih ediyor. Kuzu pirzola ve külbastı 140 lira, sucuk 85 lira, kasap köfteyi 70 lira civarında satıyoruz. Fiyatlar bu akışta devam ediyor” ifadelerine yer verdi.