Türkiye kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya! Peki, Bursa ne durumda?

Türkiye kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya! Peki, Bursa ne durumda?

Küresel ısınma nedeniyle yaşanılan kuraklık, Türkiye’nin birçok yerinde tarımı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Bursa ise şu an için kuraklıkla ilgili bir sıkıntı yaşamıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Erkan Yaslıoğlu, “Kuraklık hayatımızın her döneminde vardı ve bununla mücadele etmek için yapılması gerekenler belli. Son yıllarda hayvan gübresi kullanımını azalttık, onun yerine suni gübrelerle gübreleme yapıyoruz. Suni gübre kullanmamız aslında iyi değil çünkü toprağın suyu tutma kapasitesini azaltıyor. Toprakta organik madde içeriği ne kadar yüksekse toprağın su tutma kapasitesi de o kadar iyi oluyor. Suni gübre yerine hayvan gübresi kullanmamız gerekiyor. Türkiye’nin bazı bölgelerinde vahşi sulama dediğimiz sulama yöntemi yapılıyor. Bunun yerine basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gerekiyor” dedi.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN                                                                bursadabugun.com

Değişen iklim, artan kuraklık Türkiye’de bazı bölgelerde tehlikeli boyutlara ulaştı.

Yağışların yetersiz olması İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Hayvan gübresi yerine suni gübrenin tercih edilmesi ve yanlış sulamanın yapılması kuraklığın artmasına neden olan etkenler arasında yer alıyor.

“TOPRAKTA ORGANİK MADDE İÇERİĞİ NE KADAR YÜKSEKSE TOPRAĞIN SU TUTMA KAPASİTESİ DE O KADAR İYİ OLUYOR”

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Erkan Yaslıoğlu, “Türkiye’de belli bölgelerle ilgili sıkıntı olduğunu zaten her gün basından öğreniyoruz. Özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kuraklık hakim. Konya, Mardin ve Diyarbakır gibi bölgelerde. Üreticiler ne yazık ki bu durumdan olumsuz etkilendi. Bursa’da şu an için kuraklıkla ilgili bir sıkıntımız yok çok şükür. Barajlarımız da dolu ve üreticilerden de bize olumsuz yansıyan bir şey yok. Genel olarak baktığımızda kuraklık ülke gündemini sık sık meşgul ediyor. Küresel ısınmaya bağlı ve küresel iklim değişikliğinin getirdiği bir sonuç olarak algılanıyor. Kuraklık hayatımızın her döneminde vardı ve bununla mücadele etmek için yapılması gerekenler belli. Son yıllarda hayvan gübresi kullanımını azalttık, onun yerine suni gübrelerle gübreleme yapıyoruz. Suni gübre kullanmamız aslında iyi değil çünkü toprağın suyu tutma kapasitesini azaltıyor. Toprakta organik madde içeriği ne kadar yüksekse toprağın su tutma kapasitesi de o kadar iyi oluyor. Suni gübre yerine hayvan gübresi kullanmamız gerekiyor. Türkiye’nin bazı bölgelerinde vahşi sulama dediğimiz sulama yöntemi yapılıyor. Bunun yerine basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Buharlaşmayla olan su kayıplarını azaltıp suyu daha etkin kullanabileceğimiz yöntemleri tercih etmemiz gerekiyor. Bunları yaparsak bu sorunun üstesinden gelebiliriz” şeklinde konuştu.

“MEVCUT KAYNAKLARI KİRLETMEMEMİZ GEREKİYOR”

Yaslıoğlu, “İklime müdahale etmemiz mümkün değil ama iklimin getirdiği sonuçlarla başa çıkmanın yollarını bulabiliriz. Kıt kaynaktan nasıl daha etkin sonuç alabiliriz buna bakmamız gerekiyor ki bu da şu anki teknolojiyle mümkün. Bugün sulama sistemlerini uzaktan kumandayla kontrol etmeniz, kamera sistemiyle izlemeniz mümkün. Sulama konusunda belki de çiftçilerin eğitilmesi gerekiyor. Eğitim çok önemli. Suyu sınırsız bir kaynakmış gibi kullanmalarının yerine suyun sınırlı bir kaynak olduğunu ve daha tasarruflu bir şekilde kullanmalarını sağlamamız gerekiyor. Su kaynaklarımız zaten kıt. Bu yüzden mevcut kaynakları kirletmememiz gerekiyor. Bu kaynakları temiz tutmanın yollarını bulmalıyız. Son dönemlerde çevre katliamları oluyor, hepimiz duyuyoruz. İkizdere şu an gündemde. Bunların hepsi iklimi olumsuz yönde etkiliyor. O bölgenin ekolojik yapısı bozuluyor. Bunları yaparken her şeyin çok ama çok iyi düşünülmesi gerekiyor. Ormanları da çok iyi korumamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?