Bursa’da eğitim camiasında ses getiren bir projeye imza atıldı. 9 öğretmen ve 55 öğrenci ile kurulan Sanal Okul Projesi ile eğitimin sadece dört duvar içinde sınırlı kalmayacağı, uygulamalı olarak gözler önüne serildi.
Kuruculuğunu Tuğba Düz ve Burçin Baydaş‘ın yaptığı Whitedu: A Virtual School eTwinning adlı projeye Bursa‘dan 7 okul katıldı. Bilgi ve İletişim Teknolojileri kullanımıyla okullar için destek, araç ve hizmetler sağlayarak Avrupa’daki okullar arası iş birliğini teşvik eden projeye ilgi, yoğun oldu.
BURSA’DAN 7 EĞİTİM KURUMU KATILDI
Nuri Erbak Ortaokulu’ndan Şükran Çapkın, Zübeyde Hanım Ortaokulu’ndan Çiğdem Tariktaroğlu, Vakıf Ortaokulu’ndan AdemToksari ve Sinem Erol, Adnan Menderes İmam Hatip Ortaokulu’ndan Tuğba Düz, Şehit Pi̇yade Er Nezi̇r Akgül Ortaokulu’ndan SevgülKicir ve Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulu’ndan Nilgün Turşucular projenin katılımcıları oldu. Samsun’da İngilizce öğretmeni olarak görev yapan ve projenin kurucusu olan Burçin Baydaş, öğrencileriyle birlikte şehir dışından katıldı. Romanya’dan Raluca Hınca da öğrencileri ile birlikte projenin Avrupa ortağı oldu.
HEM ÖĞRENDİLER, HEM EĞLENDİLER
Sanal Okul Projesi‘nin pandeminin ilan edilmesiyle ortaya çıkan bir fikir olduğunu belirten Şehit Pi̇yade Er Nezi̇r Akgül Ortaokulu Müdür Yardımcısı SevgülKiçir, “Salgın sebebi ile ülkemizde eğitime ara verildiği dönemde ‘Eğitim, neden sanal ortamda devam etmesin ki’ sorusu akıllara geldi. Biz de Sanal Okul Projesi kapsamında bunu deneyimleme fırsatı bulduk. Öğrencilerimiz, karma sınıflarda bir anket vasıtasıyla kendi belirledikleri konularda çalışmalar yaptı. Sanal okulda İngilizce dersinin yanı sıra müzik, sanat ve bilişim dersleri de var. İngilizceyi eğlenerek öğreniyor, müzik dersinde öğrendikleri bilgileri müzikal çalışmalar yaparak pekiştiriyorlar. Sanat dersinde de bilişim araçlarını kullanarak, resim yaparak ve yeni bir ürün ortaya çıkararak başarmanın mutluluğunu yaşıyorlar. ‘Web 2.0’ araçlarını kullanmayı öğrendikleri bilişim, en çok dikkatlerini çeken ders oldu. Öğrenciler güvenli internet kullanımını öğrenirken bulmacalar ve yap-boz gibi kendi sanal oyunlarını yaratıyorlar. Hem öğreniyor, hem de eğleniyorlar” diye konuştu.
Kicir, 19 Aralık 2020’de başlayıp bitirdikleri proje ile ne amaçladıklarını da şu sözlerle özetledi. “Web2.0 araçlarını kullanarak öğrencilerin bilişim teknolojileri becerilerini geliştirmek. Öğrencilere teknoloji temelli bir ortam oluşturarak bilişim becerilerini geliştirmek. Güvenli genel ağ kullanımı ile ilgili farkındalığı artırmak. Yeni kültürler öğretmek ve kendi kültürünü tanıtmak. İletişim becerilerini geliştirmek.”