Bursa’da hurdacılık sektöründe son durum ne? Sanayi sitesi istiyorlar

Bursa’da hurdacılık sektöründe son durum ne? Sanayi sitesi istiyorlar

Plâstik, metal, kâğıt gibi geri dönüştürülebilir malzemeler ayrıştırılarak tekrar geri kazandırılıyor. Bu işi resmi olarak yapan da var, kaçak olarak yapan da. Hurdacılığı merdiven altı yapan kişilerden şikâyetçi olduğunu söyleyen Bursa Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası Başkanı Kerim Özcan, “Bine yakın odamıza kayıtlı olmayan merdiven altı yani kaçak olarak bu işi yapanlar var. Belediyeler bunları yasaklasın” dedi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Hurdalar her ne kadar atık olarak gözükse de aslında ülke ekonomisine geri dönüşüm olarak önemli bir kazanç sağlıyor.

Bursa’da geri dönüşümler şehrin 4 farklı bölgesinde hurdacılar tarafından toplanarak ülke ekonomisine katkıda bulunuluyor.

Toplanan bu malzemelerle sadece Bursa’da 450-500 bin ton atık çıkıyor.

HURDACILAR HIRSIZ DURUMUNA DÜŞÜYOR

Hurdacılık, Türkiye’deki en güzel sektörlerden bir tanesi” diyen Bursa Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası Başkanı Kerim Özcan, “Sadece Bursa’da 450-500 bin ton atık çıkıyor. Bu sektörün Türkiye ve Bursa için çok önemi var. Ülkeye geri dönüşüm kazandırmak devlete çok büyük kazanç sağlar.  Biz olmasak yurt dışından getirecekler. Yaklaşık 400-500 tane üyemiz var. Hepsi iş adamı. Devletimize para kazandırmaya çalışıyoruz. Bursa’da hırsızlık olaylarında suç hurdacıların oluyor. 10 yıldan beri oda başkanıyım, ama hiç şikâyet gelmedi. Olayları takip ediyoruz. Bine yakın odamıza kayıtlı olmayan merdiven altı yani kaçak olarak bu işi yapanlar var. Belediyeler bunları yasaklasın. Örneğin bir firma atıklar için sokaklara konteynır koyuyor. Bu konteynırları da çalıyorlar. Ondan sonra hurdacılar hırsız durumuna düşüyor. Bu konudan çok rahatsızız ve çözüm bulunması lâzım. En büyük sanayi sektörü Bursa’da var. Geçit, Çalı, Vakıf ve Hipodrom olmak üzere 4 bölgede toplanıyor. Büyüklerimiz elimizden tutup, iş yerlerimizi yaparsa Bursa’da kirlilik kalmayacak. Bursa halkına sesleniyorum. Şehir içinde bir tane geri dönüşümcü kalmayacak. Organize sanayi gibi 5 metre duvarla çevrili site yapmaya hazırız. Belediye başkanımız bu işleri hızlandırsın. Bir an önce yapalım ki şehrimizi temizleyelim. Bursa Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası başkanı olarak bunu bütün Bursa halkına söz veriyorum. Şehir içinde bir tane hurdacı bırakmayacağım” şeklinde konuştu.

RESMİ SANAYİ SİTEMİZ YOK

Bursa Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası Başkan Vekili Ertan Çoğul ise “Bursa’da hurdacılar ve geri dönüşümcüler olarak çok zorluklar yaşıyoruz. 1999 yılından bu yana bazı kooperatifler kurduk. Bazı yer alımları yapıldı. Bu yer alımlarında belediyelerden destek bulamadık. Resmi sanayi sitemiz oluşmadı. 81 ilde bu sanayi sitesi var. Bursa’da resmiyette böyle bir site yapamadık. Belediye, kurum ve kuruluşlardan tam bir destek almak istiyoruz. Artık lisansı ve belgesi olmayan esnafa mal verilmiyor ve biz de rekabet edemiyoruz. Şu an en büyük sıkıntımız sanayi sitesi. İki bölgede bir çalışmamız var. Kurumlardan ve belediyelerden desteklerini bekliyoruz ve önümüzü kesmesinler. Diğer illerde olup, Bursa’da yoksa bu bizim eksikliğimiz değil. Biz kendi paralarımızla sanayi sitemizi yapmak istiyoruz. Bu konuda üyelerimize destek olmalarını temenni ediyoruz” dedi.

HURDACI İSMİ AĞIR GELİYOR

1999 yılından beri esnaflık yaptığını söyleyen Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Barak, “Kendi yapmış olduğumuz işlerle ilgili esnaf olarak sıkıntılarımız var. En büyük sorunumuz, yerlerimizin olmaması. Bize hurdacı gözüyle bakılıyor, ama içimizde çalışan çevre mühendisleri ve makine mühendisleri var. Ekmek verdiğimiz çok kişi var. Biz de bu ülkenin vatandaşı ve esnafıyız. Yapılan müracaatlarda netice alamıyoruz. Hasanağa tarafında alınan yerin hiçbir alt yapısı yok, yeri yurdu belli değil. Şahsî yerlerimizin olmaması çevre kirliliğine neden oluyor. Bursa’da 6 bölgede hurdacılar var. Bunların harici mahalle aralarında da hurdacılık yapan kişiler var. Bir yangın çıksa bunun suçlusu hurdacılar oluyor. Hurdacı ismi ağır geliyor. Biz artık geri dönüşüm grubuna girdik. Lisanslarımızı alalım, kimseye çevre kirliliği görüntüsü vermeyelim. Bunlar büyüklerimizin elinde” ifadelerine yer verdi.

“HURDALAR 3 AŞAMADAN GEÇİYOR”

35 yıldır hurda sektörüyle uğraştığını söyleyen Adem Özcan, “Geri dönüşüm, atıkların fabrikalardan toplanıp tekrar ilgili yerlere gönderilmesidir. Biz büyük fabrikalardan topladığımız atıkları işleyip geri dönüşüme kazandırıyoruz. Hurdalar 3 aşamadan geçiyor. Kâğıt, demir ve bakır atıkları olmak üzere ayrıştırılıyor ve işlenip araçlara yüklenerek teslimata çıkıyor. Karabük, Biga, Gebze ve Orhangazi’deki demir çelik fabrikalarına gidiyor. İşlenen demir, kütük, çubuk demir ve lama gibi malzemeler tekrar geri dönüşüme katkı sağlanarak inşaatlarda kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

“GERİ DÖNÜŞÜME DEĞER VERİLMİYOR”

Piyasaların çok yüksek olduğunu söyleyen Bilal Özcan, “Bakır ve hurda fiyatlarımız yükseldi. Rağbet çok, ama durumlar iç açıcı değil. Geri dönüşüme değer verilmiyor. Geri dönüşümü değerlendirmek isteriz, fakat insanlar değer vermiyor. Kabloların plâstikleri soyulduktan sonra kabuklarını kırma malzemeleriyle kırıyoruz. Sonra bakır halini alıyor. Bilgisayar malzemelerin içinden elektronik kart, krom ve bazen de altın çıkıyor. Bunlar değerli malzemelerdir. Hurda plâstikleri öncelikle ilâçlı yıkamadan ve hemen sonra da tazyikli makineden geçerek temizleniyor. Kapakları takıldıktan sonra da temiz bir şekilde kimya firmalarına teslim ediliyor. Su tanklarının fiyatı şu an 400-450 lira, ama bunların sıfır fiyatları ise bin 110 dolar gibi fiyatlardadır” dedi.

“HEPSİNİ GERİ KAZANDIRIYORUZ”

Bir geri dönüşüm firmasında 4 yıldır çevre mühendisi olarak çalışan Vasfiye Şentürk Tüfekçi ise, “Tehlikeli atıklar firmalardan toplandıktan sonra tesisimize kabulü yapılıyor. Malzemeler ilk olarak ayırma işleminden geçiyor. Plâstik atıklar önce kırma makinesinden geçiyor. İşlemi biten plâstikler daha sonra çapak haline gelerek sevkiyata gönderiliyor. Elektronik atık ve kablo gibi ürünleri de kabul ediyoruz. Hepsi öncelikle tehlikelerinden ayrılıyor. Daha sonra ilgili yerlere gönderimi sağlanıyor. Hepsini geri kazandırıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?