Gençosman Ayakkabıcılar Çarşısı unutuldu mu?

Gençosman Ayakkabıcılar Çarşısı unutuldu mu?

Gençosman Ayakkabıcılar Çarşısı Bursa’nın en eski ve bilinen çarşılarından bir tanesi. Pandemi süreciyle birlikte bu çarşı artık eskisi kadar rağbet görmüyor. Çarşının rağbet görmemesinin bakımsızlıktan dolayı olduğunu söyleyen çarşı esnafı bu durumdan şikâyetçi. Esnaf, “Dükkânlarla ne belediye ne dernek ilgileniyor sadece adı ayakkabıcılar çarşısı. Çarşının yenilenmesini istiyoruz. Bakım olması lâzım ki müşteri gelsin” dedi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadbugun.com

Bursa‘da uzun yıllardır bulunan Gençosman Ayakkabıcılar Çarşısı artık eskisi kadar ilgi çekmiyor.

Esnaf da müşterilerin gelmemesinin nedenini çarşıdaki bakımsızlığa bağlıyor, bir an önce çarşının yenilenmesini istiyor.

ÇOK CAN ÇEKİŞİYORUZ

Çarşıda ayakkabı malzemecisi olan Muharrem Sanura, “Ayakkabı sektöründekiler olarak şu an Bursa’da çok can çekişiyoruz. Ham madde fiyatları euro ve dolardan kaynaklandığı için çok arttı. Ham madde kıtlığı var. Bunu ayakkabı fiyatlarına yansıtamıyoruz, çünkü birlik ve beraberlik olmadığından halka yansıtmaya imkânımız olmuyor. Stantlarımızda malzeme olarak taban, boya, çivi ve ilâç yapıştırıcısı bulunuyor. Fiyatlar konusunda net bir fiyat veremiyoruz, çünkü her gün fiyatlarımız değişiyor. Bursa’da vatandaşların gidecekleri başka bir yer yok sadece Gençosman Ayakkabıcılar Çarşısı var. Toptan malzeme alabilecekleri tek yer burası. Bursa’da ayakkabı sektörü bu çarşıda” dedi.

TAMİR FİYATLARI BÖLGE BÖLGE DEĞİŞİYOR

Esnaf Furkan Sanura ise, “Ayakkabıcılık sektörü şu an çok düşüşte.  Korona virüsün de verdiği etkenle düşüşe devam ediyor. Malzeme fiyatlarında yüklü bir miktarda fiyat artışı oldu. Tamir fiyatları bölge bölge değişiyor. Şu an bir taban değişimi 60 lira civarındayken boya düzenleme ve temizlemesi 20-30 lira civarına denk geliyor. Belki eski bir ayakkabıyı ilk haline getiremeyiz, ama elimizden geldiğince en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Müşteri memnuniyeti bizim için çok önemli” ifadelerine yer verdi.

TABAN DEĞİŞİMİ 60 LİRA

Uzun yıllardır ayakkabı tamirciliği yapan Kadir Yıldırım Güngören, “Parçalanmış bir ayakkabının tabanını yapmadan önce ilk olarak iç kısımlarını düzeltiyoruz. Daha sonra da tabanını monte edip, yenileyeceğiz ve bu şekilde tamiri tamamlanmış ayakkabıyı müşteriye teslim edeceğiz. Bir gün içerisinde teslim ediyoruz. Taban değişimi bizde 60 lira. Başkasını bilemiyoruz, çünkü herkes yaptığı işçiliğe göre fiyat çıkarıyor. Öncelikle söküyorsun ve temizliyorsun. Sonra tabanını bulup takıyorsun. Eğer içinde ve dışında parçalanmış bir nokta varsa tamiri yapılıyor. Sonra boyanıp teslime hazır oluyor. Ayakkabıcılık mesleği kimine göre zor kimine göre kolay. Kimsenin ellemek istemeyeceği ayakkabıya elimizi değdiriyoruz. Ayakkabı tamirciliği bu yüzden zor bir meslek” diye konuştu.

ÇARŞININ YENİLENMESİNİ İSTİYORUZ

Ayakkabıcılık sektörünü çarşıya baktığınızda görürsünüz. İşler durgun. Çarşıda bakım yok” diyen bir diğer esnaf ise, “Dükkânlarla ne belediye ne dernek ilgileniyor sadece adı ayakkabıcılar çarşısı. Çarşının yenilenmesini istiyoruz. Bakım olması lâzım ki müşteri gelsin. Fiyatlarımız indirimde. Çarşıda 250 liralık bir ürün bizde 100-120 lira. Bizde fiyatlar daha uygun. Genelde orta yaş grubu ürünlerimiz var” şeklinde konuştu.

BURSALI HEMŞEHRİLERİMİZ GELMİYOR

Hafta sonunun kapalı olmasıyla işlerin yavaş gittiğini söyleyen Yusuf Aydın, “Kış sezonu biraz geç başladı. Yaza henüz giremedik. Şu anda beklemedeyiz. Biz ürünleri alırken fiyatlarda o artışı yaşadık fakat işlerimize bunu yansıtmamaya çalışıyoruz. Gayet uygun bir fiyata satıyoruz. 80 liradan 250 liraya kadar ürünlerimiz mevcut. Bu fiyatlara hakikî bir deri ayakkabı alabilirler. Mağazalara göre daha uygun. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte yumuşak modeller tercih ediliyor. Artık klâsik ayakkabılar çok fazla kullanılmıyor. Gerçek ortopedi deri bir ayakkabı 200 lira. Kaliteye göre fiyatlar da değişiyor. Çarşı baya bir zayıf durumda. Burada biraz yalnız kaldık. Bursalı hemşehrilerimiz gelmiyor. Çarşıda biraz bakımsızlık da var. Biraz daha ilgi gösterirseler burası çok daha iyi olacak” dedi.

YURT İÇİNDE SATIŞLARIMIZ YOK

Çarşıda 50 yıldır esnaflık yapan İsmail Yırıkoğulları, “Yurt içindeki çoğu müşterilerimiz zor durumlar yaşıyor. İşlerin olmayışından dolayı çok zor durumdalar. Fiyatlarda ara ara mecburen bir artış oldu. Yurt içinde satışlarımız yok, ürünleri satamıyoruz. Kışlık mallarımızın çoğu elimizde kaldı. Esnafımız mecburen elindeki malları değerlendirdiler. Yaz sezonunda en çok triko modelleri gidiyor. Genelde bütün vatandaşımız bu modelleri giyiyor. Biz ürünlerimizi sadece toptan olarak ve en az sekizer çift olarak satıyoruz. Faturası ve dükkânı olan kişilere satış yapıyoruz. Takımı bozmuyoruz. Türkiye çapındaki bütün esnaflara hitap ediyoruz. Ayrıca ürünlerimizi İspanya, Polonya, Kosova, Karadağ ve Çek Cumhuriyeti gibi daha birçok yurt dışı ülkelerine gönderim sağlıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?