Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Tarihi Hanlar Bölgesi projesine yeni bir bakış açısı getirip, Merkez Bankası binasıyla ilgili verilecek kararı Bursalılar’a bırakılmasını önerdi…
Fotoğrafı önceki gün bir çay içimi çıktığımız Tophane yamaçlarından çektik.
Tophane’den, Saat Kulesi’ne yakın bölgeden kente, Çarşı’ya doğru baktığımızda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kısa süre önce tarihi hanları ortaya çıkram amaçlı başlattığı projenin bir parçası olarak yıkılan Kızılay ve Merkez Bankası binalarının bulunduğu boş alan dikkatimizi çekti.
İki binanın yıkılmasıyla bile tarihin bu boş arsadan soluklandığını, nefes aldığını görüyorsunuz.
Yıkım sonrası ortaya çıkan tablo öyle etkileyici ki, artık Cemal Nadir Caddesi önündeki binaların yıkılmaya başlamasıyla birlikte arkadaki altı asırlık tarihin bir imar f aciası ile nasıl saklandığını fark ediyorsunuz.
Düşünün, açılan bu boş arsalardan birine yarın yıkılmış Merkez Bankası binası yeniden yapılacak.
Cumhuriyet dönemi eseri diye Anıtlar Kurulu’nca tescil edilen 55 yıllık o yıkık yapının yeniden dikilmesiyle birlikte bütün güzel çalışmaların perdelenme riski söz konusu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarihi gün yüzüne çıkarmak için çabalarken, bunun bir tartışmalı yapıyla gölgelenmesi an meselesi. Çünkü; açılan proje yarışmasında dereceye giren eserde o yapı aynen korunmuştu.
Bunu Tophane yamaçlarına çıktığınızda daha iyi fark edebiliyorsunuz.
Yasal bir zorunluluk diyerek kimi çevreler açılan alanın yeniden beton kütle ile doldurulmasında ısrar ederken, biz ise gerideki 600 yıllık tarihe takılı kaldık.
Bunca asırdır ecdadın o şaheserlerini nasıl perdeledik, gizledik, arkaya sakladık?
Şimdi Bursa’nın önünde iki seçenek var.
Biri, ne pahasına olursa olsun 600 yıllık tarihe sahip çıkmak diğeri yasayla koruma altında bulunan ve dayanıksız olduğu için yıkılan 55 yıllık eski Merkez Bankası binasını tekrar oraya dikmek.
Hoş, artık Merkez Bankası’nın şehirde böyle bir yapıya ihtiyacı yok. Çünkü Santral Garaj’daki yeni binasına taşındı. Fakat kimi çevreler, o binayı yeniden aynı arsaya diktirmeyi bir ideolojik inada dönüştürmek istiyor.
AK Partili yerel yönetimler buna fırsat verir mi?
Zaman gösterecek.
Zira, şehirde bu konuda bir referandum yapılsa o binayı yeniden oraya dikmeye Bursalıların büyük bölümünün sıcak bakacağını sanmıyoruz.
Bizimkisi bir tahmin. Bunu bölgeye konacak bir anket masasıyla ölçmek de hiç de zor değil.
Tarihi hanları, Ulucami’yi açığa çıkarmak için proje yarışması açan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı bir anketle o malum binanın durumunu hemşerilerine de sormalı diye düşünüyoruz.