Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa’nın dağ yöresinde kurulan yeni oluşumu bugünkü köşesine taşıdı…
Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Aslında… Kronik bir sorunu var dağ yöresinin. Yıllar geçse de, sorun kalırken, sıralamalar yer değiştiriyor ve yaşam böyle devam edip gidiyor.
O sorunu…
Bursa’nın Güneydoğusu olarak da kabul edilen Uludağ’ın arkasındaki 4 ilçenin gelişmişlik sıralamasındaki yerleri gösteriyor: Çok gerideler.
Örneğin…
İlçelerin gelişmişlik listesinin 747. sırasında Büyükorhan var. 564. sırada Keles yer alırken, Harmancık 473. sırada, Orhaneli ise 424. sırada yer alıyor.
Bu da…
Bugüne kadar gerekli desteği bulamayan dağ ilçelerinin kendi göbeklerini kendilerinin kesmeleri gerektiği anlamına geliyor.
Nitekim…
Dağın sosyal organizasyonu adına kurulmuş sivil toplum örgütleri var. Dağ-Der, DAĞSİAD, Dağbirlik Kooperatifi gibi yapılar bu görevi yerine getirmeye çalışıyorlar.
İşte…
O yapılara çatı özelliğinde yenisi eklendi: DEKAV.
Üstelik…
Kurucu başkanlığını, Dağ-Der’i kent gündemine sokan isim olan Prof. Dr. Ali Kaya’nın yaptığı Dağ Yöresi Eğitim Araştırma ve Kalkınma Vakfı hızlı bir başlangıç yaptı.
DEKAV Başkanı Prof. Dr. Ali Kaya ve Mütevelli Heyeti’nden Prof. Dr. Adem Apak, Yunus Emre Coşan, Mustafa Şahin’i konuk ettiğimizde, neler yapacaklarını da konuştuk.
Vakfın felsefesini Ali Hoca şöyle açıkladı:
“Dağ yöresini temsilen kurulan dernekler bir bütün parçaları olarak çalışıp birbirlerine destek verecekler. Dernekler kendi alanında faaliyet yaparken DEKAV da eğitim, kalkınma ve araştırma alanlarında çalışacak.”
Yola çıkarken…
“Dağ Yöresi Eğitimle Kalkınıyor” sloganıyla bir dizi hazırlık yapan DEKAV şu an 150 öğrenciye burs veriyor. Başvuruları Dağ-Der’e yapılan bursları üstlenen DEKAV ayrıca, 300 öğrenciye de uzaktan eğitim ihtiyacı tablet bilgisayar dağıttı.
Prof. Dr. Kaya daha güçlü yapı olan vakıf yoluyla yöreye hizmet anlayışını anlatırken, “Asırlar boyu yaşayacak eserleri kazandırmak istiyoruz” dedi.
Çalışma gruplarıyla ‘dağ kadını’ güçlendirilecek
DEKAV Kurucu Başkanı Prof. Dr. Ali Kaya vakfın kuruluş amaçlarını anlatırken, nasıl çalışacağına yönelik yol haritasını da açıkladı.
Örneğin…
Vakıf bünyesinde eğitim, araştırma, kalkınma, danışma, sanayi, tarım gibi çalışma grupları yer alacak. Bu gruplar, yöreye hizmet etmek isteyenlere zemin sağlayıp çalışma alanı sunacaklar.
Öncelikli hedef ise, dağ yöresi kadınının güçlendirilmesi olacak.