Yargı Düşünürken Maden’e Elektrik Veriliyor!

Yargı Düşünürken Maden’e Elektrik Veriliyor!

Kirazlıyayla Köyü’nde madencilik firmasının çinko-kurşun-bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajı yapımı projesine karşı hukuki mücadele sürerken, tesis inşaatına elektrik taşımak için köyün yakınlarına elektrik direkleri dikilmeye başlandı.

Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Köyü’nde Meyra Madencilik’in çinko-kurşun-bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajı yapımı projesine karşı 2019’dan beri hukuki mücadele ve direniş köy halkı ve çevre savunucuları tarafından sürdürüyor.

ÇED raporunda belirtilen gerekli izinler alınmadan faaliyete başlamayacağı sözünü veren şirket, tesisin kurumu için çalışmalara başlamıştı. Firmaya DSİ tarafından daha önce İznik Gölü’nden 200 bin metre küp su tahsisi verilmişti. Şimdi de şantiye inşaatının bulunduğu alanda kullanılması için elektrik izni verildi ve köye doğru elektrik direkleri dikilmeye başlandı.

Derbent tarafından, köyün içini yarıp altyapıyı mahvederek şantiyeye elektrik hattı çekilmeye çalışıldığını dile getiren Kirazlıyayla Dernek Sekreteri Ali Osman Sakız, şantiyeye elektrik taşınmaması için her türlü hukuki başvuruyu yaptıklarını, sonuna kadar bununla mücadele edeceklerini ve şantiyeye elektrik götürmelerine asla izin vermeyeceklerini söyledi.

Hukuki süreç devam ederken firma için izinlerin çok kolay alınabiliyor olduğunu söyleyen Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem, daha önce DSİ tarafından firmaya İznik Gölünden 200 bin metre küp su tahsisi verildiğini ve su izini çıkarıldığını aktardı.

Şimdi de Lübnanlı firmanın elektrik izni aldığını belirten Erdem, elektrik direklerinin dikilmeye başlandığını ve köye doğru yaklaştıklarını söyledi.

İtiraz süreci devam ederken, firmaya elektrik hizmeti veriliyor

Hem Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne hem de Yenişehir Belediyesi’ne şantiyeye elektrik hizmeti verilmesine karşı dilekçe verildiğini ifade eden Erdem, ÇED izninin iptaliyle ilgili itiraz süreci ve davalar hala devam ederken firmanın sanki süreç sonlanmış gibi tüm diğer işlemleri yapmaya devam ettiğini belirtti.

Köyün tarım arazileri ve suları yok ediliyor

Kirazlıyayla köyünde geçimlik tarım yapıldığını, köy halkının enginar, bezelye ve çeşitli sebze üretimiyle geçimini sağladığını vurgulayan Erdem, “Burası su sıkıntısı olan tepe bir köy. Enginar, bezelye ekecekler neyle sulayacaklar? Buğdayları zaten biçememişlerdi. Yeşile biçtiler ya da buğdayları döküldü. Ama bundan sonra tarımda hayvancılıkta yapamayacak köy halkı. Köylerine 200 metre mesafede atık barajı yapılıyor. Bu insanların tarım arazileri suları yok ediliyor.” dedi.

Tarım alanlarının sonuna gelindiğini, artık tarıma açılacak daha fazla alan kalmadığını ve her sene milyonlarca hektar tarım alanının yok edildiğini belirten Erdem, artık tarım alanlarının korunması gerektiğinin ancak hala yanlış sulamalar, yanlış tarımsal faaliyetlerle, bu tür tarım dışına çıkartmalarla tarım alanlarının kaybedildiğini söyledi.

BursaMuhalif.com/Ezgi Bulut

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?