750 Bin İşsizi Göze Alıyorsanız Toptan Kapatın Bizi!

750 Bin İşsizi Göze Alıyorsanız Toptan Kapatın Bizi!

Pandemi sürecinde büyük zorluklar çeken sektörlerin başında işletmeciler ve hizmet sektörü çalışanları geliyor. Her pazartesi yetkililere seslerini duyurmak amacıyla toplanan grup, bu hafta da Nilüfer Arena AVM’nin önünde basın açıklaması yaptı.

Bursa‘da işletmeciler pazartesi günleri şehrin farklı lokasyonlarında toplanıp basın açıklaması yaparak yetkililere seslerini duyurmak için mücadele ediyor.

Her pazartesi basın açıklaması yapan sektör temsilcileri, bugün de Nilüfer Arena AVM’nin önünde bir basın toplantısı düzenledi.

Düzenlenen basın toplantısına CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ve CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu katıldı.

Basın açıklamasını Kebapçı İskender Turizm ve Gıda A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi İskender İskenderoğlu yaptı.

“ON BİNLERCE İŞLETME BU DESTEKLERDEN FAYDALANAMAMIŞTIR” 

Kebapçı İskender Turizm ve Gıda A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi İskender İskenderoğlu, “1 yıla yakın süredir dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan covid-19 salgını dolayısıyla birçok sektör zarar görmüş ve görmeye devam etmektedir. Özellikle yeme-içme sektörü bitme noktasına gelmiştir. Pandemi öncesi ekonomik krizde olan sektörümüz, salgın koşullarına hazırlıksız yakalamıştır.

Açıklanan destekler birçok işletmeyi kapsamadığı gibi kapsadığı işletmeler için de yetersiz olmuştur. Bugüne kadar açıklanan destekler, sadece Türkiye Esnaf Sanatkar Odasına kayıtlı esnaflara olup, 3 ayı kapsayan 1000 lira hibe, 500-750 lira kira desteği ve alınmış olan kredilerin 6 ay ötelenmesi dışında bir destek verilmemiştir.

Yeme-İçme sektörüne ait birçok işletme, sermaye şirketi vasfına sahip olup, Ticaret Odalarına kayıtlıdır. On binlerce işletme bu desteklerden faydalanamamıştır. Ticaret Odalarına kayıtlı bu işletmeler için ise sadece, bir önceki yıla göre yüzde 50 ciro kaybı şartı ile yüzde 3 destek verileceği açıklanmıştır” ifadelerini kullandı.

“YAKLAŞIK 750 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAKTIR” 

İskenderoğlu, “İşletmelerin bir önceki yıla göre girdi maliyetleri kat be kat artmış olup bazı işletmeler daha kısa süre açık olmalarına rağmen, geçen yılın cirolarına yaklaşmıştır. Bu koşulları sağlayacak işletme sayısı ise yüzde 5’i geçmeyecektir. Yetkililerden durumu daha iyi analiz etmeleri ve sektör temsilcilerine kulak vermelerini talep etmekteyiz. Aksi takdirde toplum yapısında geri dönülemez izler bırakacaktır. Ekonomik sıkıntılar yüzünden, hayatına son verenler her geçen gün artarken, aile bütünlüğü zarar görmeye ve boşanmalarla sonuçlanmaya başlamıştır. Bulunduğumuz noktadan bakıldığında sektörün aynı işletmelerle tekrar ayağa kalkması mümkün değildir. Sektörün yüzde 30’una yakın işletmesi, hiç açılamayacak duruma düşmüştür. Sektörümüz istihdam temelli olup, mevcut durumdan toplumun geniş tabanı etkilenecektir. İşletmelerin açılması ile birlikte, işten çıkarmaların da önünün açılacağı için sektörümüz de yaklaşık 750 bin kişi işsiz kalacaktır” şeklinde konuştu.

İskender İskenderoğlu kapanan ve kısıtlanan işletmelerin taleplerini şu şekilde sıraladı; 

– Salgın esnasında kapanan ve kısıtlanan işletmelerin maddi kayıplarını gidermek üzere, işletmelerin mali esasları dikkate alınarak hibe desteği verilmesini,

– Salgın sebebiyle iş yapamaz duruma gelmiş işletmelerin kira, vergi, sgk, tedarikçi borçları, için yasal takiplerinacilen durdurulmasını,

– İşletmelerin açılması için 1 yıl geri ödemesiz, sıfır faizli işe başlama kredi desteğinin sağlanması,

– Kapanan ve kısıtlanan işletmeler, yapılandırdığı borçlarını ödeyemeyeceği için, mevcut yapılandırmaların ilk  ödeme süresinin uzatılmasını,

– Pandemi süresi içinde alınan tüm kredi ödemelerinin 1 yıl süre ile ötelenmesini,

– Mevcut istihdamın korunması adına, işletmelerin ayakta kalabilmesi için 1 yıl boyunca SGK prim, vergi, stopaj, İşgali ve benzeri ödemelerin alınmamasını, 2 milyon aile ve ortalama 8 milyon kişi adına talep ediyoruz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?