Bursa’da Uydukent Sesleri… 1977’den 2021’e….

Bursa’da Uydukent Sesleri… 1977’den 2021’e….

Sanayileşme ile birlikte yeşil alanlarını kaybeden, nüfusu gün geçtikçe artan Bursa’da çeşitli dönemlerde ortaya atılan fakat uygulanmayan ‘uydukent’ fikri, son zamanlarda yine gündemde…

1977'den 2021'e... Bursa'da yeniden uydukent sesleri!
Sanayileşme ile birlikte yeşil alanlarını kaybeden, nüfusu gün geçtikçe artan Bursa’da çeşitli dönemlerde ortaya atılan fakat uygulanmayan ‘uydukent’ fikri, son zamanlarda yine gündemde…

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü köşesinde Bursa’da uydukent serüveninin kısa bir tarıhçesini kaleme aldı.

Yılmaz’ın yazısı şu şekilde:

“Aralık 1977… Bursa Belediye Başkanlığı için dönemin siyasi partilerinin adayları yanında 2 bağımsız aday vardı. Onlardan biri Orman Mühendisi Ahmet Künksatan’dı.Bir gün…

Künksatan basın toplantısı yaptı. Gazete ve gazeteci sayısının az olduğu o dönemde toplantıyı izleyen 4 gazeteciden biri ve en çömez olanıydık.

“Bursa’ya uydukentler kuracağım” dediğinde, ilk kez duyulan bu kavramı; önündeki kağıda elips daire ve etrafına küçük daireler çizerek açıklamıştı:

“Büyük daire Bursa, etrafındakiler de uydukentler. Buralarda yaşayanlar ihtiyaçlarını şehre gelmeden karşılayacaklar. Banka bile olacak.”

O dönem…

Bursa kent merkezi küçüktü. Resmi kurumlar Valilik çevresindeydi. Kravat almak için de, sinemaya gitmek için de Heykel’e çıkılıyordu. Yalnızca Yalakçayır mevkiinde Bursa Organize Sanayi Bölgesi vardı.

Bugün…

Hem doğuya, hem batıya uzayan, kuzeyde ovaya doğru genişleyen bir kent merkezi var. Kentin boyunu uzatan büyüme doludizgin devam ediyor. OSB sayısı 19’a yükseldi, yeni sanayi bölgeleri de yolda.

Kuşku yok ki…

Sanayi bölgeleri çoğaldıkça istihdam artarken, kent üzerinde nüfus gibi, konut ihtiyacı kaynaklı yeni imar bölgeleri gibi baskılara yol açıyor.

Kentin boyu uzayıp imar sınırları genişledikçe ulaşım sorunu oluşuyor. İnsanların evlerine ya da işlerine ulaşmak için yollarda geçirdikleri süre artıyor.

Bunları…

Eski Bakan Faruk Çelik’in bir toplantıda, “TEKNOSAB çevresinde yeni sanayi bölgeleri oluşuyor. Oralarda çalışacakları şehirden taşıyamazsınız. Çevrelerinde uydukentler düşünülmeli” dediğini okuyunca yazdık.

Gerçekten de…

Yarınlarda yeni sorunlar ortaya çıkmadan sanayi-çalışan-yaşam alanı adımları atmak gerekiyor.

Formülü de…

44 yıl önce Orman Mühendisi Ahmet Künksatan’dan dinlediğimiz, Faruk Çelik’in milletvekili olduğu günden beri ısrarla önerdiği uydukent çözümünde.

Hem de…

Bu formülü kentin her yanında uygulamak gerekiyor.

Uydukentler… Özellikle sanayi bölgeleri çevresi için zaman zaman Bursa gündemine geliyor.

Örneğini de…

3.5 yıl önce Çin gezisi sırasında gördük.  Taizhou kentinde deniz doldurularak elde edilen 14 kilometrekarelik alanda teknoloji sanayi bölgesi kurulmuştu. Geely otomobil fabrikasının tam karşısında da çalışanlar için inşa edilen dev bloklar vardı.

Gerçi…

Emek biraz böyle gelişti, ama yaşanan değişim formül arayışları getirdi”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?