Beton Bursa’dan tekrar Yeşil Bursa’ya! Bursa Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube arasında sağlıklı kentleşme, nitelikli peyzaj stratejilerinin geliştirilmesi, mevcut yapılan, yapılacak ‘Meydan, Park, Mesire Alanı Projelerinde Teknik İş Birliği’ protokolü imzalandı. Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü’nün 5 yıllık çabası imzalanan protokol ile ilk meyvesini verdi.
Bursa İl sınırları içinde sağlıklı kentleşme ve nitelikli bir yapılaşma ile halk sağılığı, tarih, kültür, doğa, çevre ve ekolojik değerlerin korunması faaliyeti için gerekli olan peyzaj mimarlığı içeren hizmetlerin; ilgili mevzuata, bilimsel teknik esaslara, mesleki ve teknik kurallara, kent kültürü ve kimliği ile kentin ana planlarına uygun olarak yerine getirilebilmesi yönünde, İlgili Meslek odası Temsilcileri, Bilim insanları ile oluşturacağı ekip ile Belediye arasında bilimsel teknik işbirliğini gerçekleştirmek, üretilen hizmetlerin daha verimli ve hızlı kılınmasını ve tarafların bu yöndeki ortak sorumluluklara sahip çıkarak karşılıklı dayanışma içerisinde yerine getirmelerinin kurallarını belirlemek, tüm bu çalışmaların kamu ve toplum yararı çerçevesinde yaşama geçirilmesini sağlamak için ilk adım atıldı. Taraflar bu protokol çerçevesinde ihtiyaç doğrultusunda yada yılda en az 4 defa bir araya gelerek ya da karşılıklı sunulan raporlarla hukuki düzenlemeler çerçevesinde kente ilişkin ihtiyaç duyulan peyzaj mimarlığı alanındaki konuları değerlendirmek ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmakla, halka daha nitelikli hizmet sunulabilmesi için ortak mesleki faaliyet çalışmaları ve teknik işbirliği yapmakla sorumlu tutuldu.
“17 İlçenin Doğa İle Barışık Olmasını Sağlayacağız”
Gazetemize Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü tarihi imzadan sonra özel açıklamalarda bulundu. Yörüklü; “4 yıllık bir işbirliği protokolü imzaladık. Emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Alinur Aktaş ve Bürokratlarına teşekkür ediyorum. Protokol maddeleri Kentsel Tasarım Standartları rehberi niteliğindedir. Bursa’nın tamamında Kentsel tasarım- Kentsel Dönüşüm peyzaj stratejileri, Kentsel Peyzaj Düzenleme stratejileri, Bursa’nın doğal Bitki Türleri ve Peyzaj alanlarında bitkilendirme esasları, Yeşil alt yapı stratejileri ve Yeşil Altyapı uygulama teknikleri, Açık ve yeşil alanlarda erişilebilirlik ve uygulama esasları rehberi, Kentsel alanlarda bitkisel budama teknikleri ve uygulama yöntemleri hakkında rehber, Peyzaj içerikli kalkınma projeleri ile ilgili ARGE çalışmalarının yapılarak kaynak araştırmalarının yapılması, Açık ve yeşil alanlar, meydanlar, millet bahçeleri, parklar, yol, cadde ve sokak üst yapı düzenlemelerinde fikir üretilmesi, Pandemi sonrası peyzaj alanlarındaki vizyonel yaklaşımların ve değerlendirmelerin yapılarak yeni düzenlemeler geliştirilmesi, Bitki alım ihaleleri teknik şartnamelerin geliştirilmesi özel pozların düzenlenmesi, Yarışmalar, peyzaj proje ihalelerinde dikkat edilecek esaslar, Bursa şehir peyzajına dair bilgi sisteminin oluşturulması, süs bitkileri üretim ve değiştirilmesine dair çalışma, Bursa il bütünü ekolojik koridorları ve kentsel açık yeşil alan sistemlerinin entegrasyonu, İklim duyarlı kent gelişimde peyzaj düzenlemeleri, Kent estetiğinin gelişiminde peyzaj uygulamaları ve katılımcılığin tesisi, Risk odaklı kentsel gelişim sağlanmasında peyzaj uygulamaları, Kırsal kalkinma için bütüncül peyzaj planlama çalışmaları, Çevre yönetiminde peyzaj uygulamaları, Belediye hizmetlerinin verimlilik artışında peyda yönetim yaklaşımları, Dogal ve kültürel kaynak koruma ve kullanım çalışmalarında peyzaj mimarlığı katkısı, Bursa makroformunun saglıklastırılmasında peyzaj duzenlemeleri konularını kapsamaktadır. Bursa’nın yemyeşil olması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” Dedi.
Mudanya Güzelyalı sahilinde akşam yürüyüşü sırasında yeni yapılan dalgakıranlar, maviye boyanan parke taşları dikkatimi çekti. Hiçbir estetik yoktu. Keşke dalgakıranların duvarlarının üstüne beyaz boyalı özgün formlu betondan saksılar yapılıp içlerine rüzgara dayanıklı renk renk sarkan çiçekler ekilseydi veya yine betondan balık, denizkızı, deniz yıldızları heykel illeri yapılsaydı diye düşündüm. Bizim ince zevkimiz olmayabilir ama, hiç olmazsa yabancı ülkelerde sahil şehirlerindeki dantel gibi güzel görünümler örnek alınamaz mı? Bu haberi duyduğumda gerçekten çok sevindim. Bursa peyzaj mimarları Odası Başkanı Necla Yörükler Özkasap hanımefendinin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş beyefendinin iyi bir ekip çalışma performansıyla mutlaka tüm Bursa’nın çehresini güzelleştireceğini inanıyor hemşehrilerimiz adına kutluyorum.