“Özel Okullar Pandemide Altın Çağını Yaşıyor” Corona nedeniyle ara veren eğitimde Özel okulların durumu yeni tartışma konusu oldu. Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona gelinen son durumu sert ifadeler ile eleştirdi. Rona; “Şüphesiz ki pandemi nedeniyle uygulanan genel yasaklar birçok sektörü ekonomik olarak olumsuz etkiledi. Kepenk kapatmak zorunda kalan KOBİ’ler, şalteri indirmek zorunda kalan fabrikalar, koca koca işletmelerden seyyar satıcılara kadar birçok kesimi ekonomik darboğaza götüren bu sürecin kaybedeni çok olsa da, yine de herkes kaybetti diyemeyiz. Bu sürecin bir de kazananları var. Genel bir sağlık krizi yaşanması nedeniyle elbette ki ilk sırayı sağlık ticareti yapanlar alıyordur. Ana üretimler ve yan sektörleri ile birlikte sağlık ticareti önemli bir ivme kazandı bu sürece. Özellikle hijyen ve korunma amaçlı ürünlere talebin artması, bu sektörün kazancını ciddi oranda arttırdı.” Dedi.
“Alışveriş Yapmadan Yıldızlarını Parlattılar!”
Rona; “Yine benzer şekilde gıda sektörü de yıldızı parlayanlar arasında. Evde kalma çağrıları, sokağa çıkma yasakları derken, evde kalan sayısı arttıkça gıdaya ihtiyaç da aynı oranda arttı. Günün en az bir öğününü dışarıda atıştırarak geçiren milyonlarca çalışan, şimdi evde üç öğün kazan kaynatınca, gıda harcamalarında da ciddi artışlar olduğu söylenebilir. Yine dijital medya, internet hizmeti, dijital oyun, iletişim sektörleri de pandemide kazananlar arasında. Tabi bu sektörler gelirlerini arttırırken ürettikleri bir malı – ürünü satarak kazanç sağlıyorlar. Yani parayı verenle parayı alan arasında bir alışveriş söz konusu. Bir de, alışveriş yapmadan yıldızını parlatanlar var. Yani sadece alıp, karşılığında bir şey vermeyenler. Pandemide altın çağını yaşayan özel okullar. Milli Eğitim Bakanlığı 26 Mart 2020 tarihi itibariyle örgün eğitime ara verdiğinde henüz 180 günlük eğitim- öğretim iş günü takviminin 125 günü tamamlanabilmişti. İş günü takviminden geriye 55 günlük süre kalmıştı ki pandemi nedeniyle örgün eğitim durduruldu. Ancak durdurulamayan bir şey vardı; özel okulların taksit ödemeleri. Velilere göre eğitim hizmeti almadıkları için tatil sürecinden sonraki taksitler ödenmemeliydi, özel okullara göre ise anlaşmalar yıllıktı, ödenen aylık eğitim ücreti değil, yıllık anlaşmanın aylara bölünmüş taksitleriydi ve ödenmeliydi.” Dedi.
“Özel Okullar Hizmet Üretmeden Ücret Talep Ediyor!”
Rona; “Bu süreçte ortaya çıkan ihtilafı ise Milli Eğitim Bakanı çözdü , taksitlerin ödenmesi gerektiğini, daha sonra telafi eğitimi verileceğini açıklayıp özel okulların yanında yer aldı. Önümüzdeki süreçte, velilerin olağan koşullarda yüz yüze eğitim hizmeti almak için ödemeyi taahhüt ettikleri parayı, hızlandırılmış ya da uzaktan eğitim programları için ödemelerinin haksız bir talep olup olmadığına yargı karar verecektir. Ancak bir gerçek var ki özel okullar sözleşme karşılığında vermeyi taahhüt ettikleri eğitimin %30’unu vermeden velilerden ücret toplamaya devam etmekteler. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında toplayacakları paranın hizmet olarak bir karşılığı yok. Bir buçuk milyon öğrenciden son üç taksit, dört buçuk milyon taksit, epey yüklü bir kazanç demek. Üstelik okul açıkken yaptıkları harcamaların birçoğunu yapmamaktalar. Elektrik, ısınma, su, kırtasiye gibi genel giderler şu an ceplerinde kalıyor. Peşin alınan yemek ve servis ücretleri de hizmet vermeden cepte. Okulların tamamı, çalıştırdığı öğretmenler için kısa çalışma ödeneğine başvurdu, iki ay hiç maaş ödemeyecek. Bünyelerindeki emekli öğretmenler kısa çalışma ödeneğinden de yararlanamadığı için emekli maaşıyla geçinmeye yönlendirildi. Hal böyle olunca topladıkları paranın büyük bölümü olan personel giderleri de cepte.” Dedi.
“Özel Okullar Devlet Koruması Altında”
Rona; “Hizmet üretmeden toplanan bu paralar ve yapılamayan ödemeler hesaplandığında cepte kalan miktar kar hanesine yazılıyor. Ve bu oranda karlılık, özel okullara büyük kazanç sağlıyor. Bu dönemde üretmeden böyle büyük bir kazancı toplayan başka bir sektör daha yoktur. Özel okullar kuruluşlarından bu yana hiç böyle kazançlı olmamışlardır. Kapitalizmin temel yatırım kurallarındandır. Bir ülkede yatırım yapmaya karar verirken o sektörün hükümetçe ne kadar korunduğuna bakarak karar verilir. Türkiye’de özel okullar en korunaklı yerde ve pandemi nedeniyle altın çağını yaşıyor.” Dedi.