Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Tarih Buluşmaları’na konuk olan Burak Özçetin, “Televizyonlardaki Tarih Dizileri ve Muhafazakâr Tahayyül” adlı söyleşisinde tarih dizilerinin, hegemonya mücadelesinin bir parçası haline getirildiğini belirterek, tarihin bu şekilde kötüye kullanıldığını vurguladı.
Nilüfer Belediyesi’nin, Tarih Vakfı iş birliğiyle düzenlediği “Tarih Buluşmaları”, sosyal yaşam, kültür sanat, spor ve siyaset gibi konuları ele almaya devam ediyor. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirilen buluşmalara bu kez, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Özçetin konuk oldu. Katılımın yoğun olduğu “Televizyonlardaki Tarih Dizileri ve Muhafazakâr Tahayyül” adlı söyleşide Özçetin, dizileri ve tarihin kötüye kullanılarak yeniden yorumlanmasını ele aldı. Tarihin, kriz ve ulus inşa sürecinde sık sık gündeme geldiğini belirten Burak Özçetin, tarihsel gerçekliklere bakılmadan güncel, politik ve ideolojik çıkarlarla yeniden yazıldığını ifade etti. Özçetin, “Tarih, böyle dönemlerde belirli bir perspektiften bakılarak, tarihsel gerçekliklere çok da riayet edilmeden bugünün kaygılarıyla ve politik mücadeleyi meşrulaştırmak adına deforme ediliyor ve yeniden yazılıyor. Tarih dizileri, hegemonya mücadelesinin bir parçası haline getiriliyor” dedi.
Tarihin, her zaman sanatın ve popüler kültürün konusu olduğunu vurgulayan Burak Özçetin, tarihsel dizi çekilmesinde bir yanlışın olmadığını söyledi. Özçetin şöyle devam etti: “Ancak bu yapılırken, bugünün politik mücadeleleri, tarihsel olguları deforme ederek alet haline getirdiğinde, tarih kötüye kullanılmış oluyor. Günümüz mücadeleleriyle bunun arasında büyük bir ilişki var.”
Burak Özçetin, katılımcıların merak ettiği soruları da yanıtladı. Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala, günün anısına Burak Özçetin’e hediye verdi.