“DOĞAL AFETLER BAKANLIĞI KURULMALI”

“DOĞAL AFETLER BAKANLIĞI KURULMALI”

22 ve 23. Dönem Bursa Milletvekili Kemal Demirel, görev dönemi içerisinde TBMM Başkanlığı’na deprem ve Bursa konulu verdiği soru önergeleri ve Meclis araştırması taleplerini bir kez daha gündeme getirerek, “Deprem ülkemizin acı bir gerçeği. Er ya da geç, İstanbul ve Marmara’da büyük bir depremle yüzleşeceğiz. Zaman geçtikçe tehlike büyüyor. Bu konu asla gündemden düşmemeli, iktidar partisi depreme karşı önlem konusunda uyarılmalı ve harekete geçme konusunda teşvik edilmeli” dedi.

15 Temmuz 2008’de TBMM Başkanlığına verdiği meclis araştırması açılması önergesinde konuyu detaylandırdığını hatırlatan Demirel, “Konu deprem ve deprem tehdidi olduğunda, siyaset bir kenara bırakılmalıdır. Çünkü tehdit son derece büyük ve partiler üstü bir niteliğe sahip. Deprem, o binada oturanın hangi parti mensubu olduğuna veya hangi partiye oy verdiğine bakmaz. Sağlam olmayan binada oturmanın faturası çok ağır. Geçmişte bu konuyu defalarca gündeme getirdik ama çürük yapıların tespiti ve onarımı konusunda olumlu sonuç elde edemedik. İktidar partisini depreme karşı tedbir almaya teşvik konusunda asla geri adım atmamalıyız. Depreme karşı tedbir, deprem olduktan sonra neler yapılacağı konusunda prosedür hazırlığından ibaret değildir. Elbette bu da yapılmalıdır ama depreme karşı gerçek tedbir; sağlam bina envanterine sahip olmaktır. Uzmanların ‘deprem değil, çürük bina öldürür’ düsturuna dikkat edilmelidir” şeklinde konuştu.

15 TEMMUZ 2008’DE VERİLEN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

“…TBMM BAŞKANLIĞI’NA…
Ülkemizin büyük bölümü 1. ve 2. derece deprem kuşağında yer almaktadır. 1999 yılında yaşadığımız felaketlerin ardından; büyüklüğü o kadar olmasa da birçok depremler oldu. Üstelik olası bir Marmara depreminden de sürekli bahsediliyor. 1999’da Gölcük’te meydana gelen depremde, ölüm ve yaralanmaların büyük çoğunluğu binalardaki hatalar yüzünden meydana geldi. Yıkılan binalarda yüzlerce insan enkaz altında kaldı. Bu sayede, deprem bölgelerindeki binaların depreme dayanıklı olmadığı somut bir şekilde görüldü.

Ancak, bu olayın üzerinden geçen zamana rağmen, birçok deprem bölgesindeki binalar yine depreme dayanıksız olarak yükselmeye devam ediyor. Halk arasında ve medyada olası bir Marmara depremi ile ilgili çeşitli senaryolar sürekli tartışılıyor. Bilim adamları ve konunun uzmanları tarafından; Marmara’da olabilecek depremle ilgili çeşitli uyarılar yapılıp, zaman kaybedilmeden önlemlerin alınması gerektiği ile ilgili çalışmalar ortaya konulmuştur.

Marmara’da yaşanabilecek bir depremde özellikle İstanbul’un büyük hasar göreceği ortadadır. Bunun yanında denize kıyısı bulunan Bursa ili ve ilçelerinin de zarar göreceği bilim adamları tarafından açıklanmıştır. Mudanya, Gemlik, Karacabey ilçeleri, Marmara denizine kıyısı olduğu için etkilenme düzeyleri de fazla olacaktır. Konunun uzmanlarının ortak görüşleri arasında; özellikle yerel yönetimlerin yapması gereken çalışmaları yapmadıkları ve gerekli maddi kaynakları depremden korunma ve önlem çalışmaları için ayırmadığı, depremlerle ilgiyi ulusal ve yerel strateji belirlenmediği, Şehir planlamalarının siyasi çıkarlar yönünde şekillendiği, deprem bilinciyle hareket edilmeden, sürekliliği olan ve uygulanabilen politikalar üretilmediği konuları yer almaktadır.

…Özellikle Marmara bölgesinde; hızı nüfus artışı, plansız ve denetimsiz şehirleşme göz önüne alındığında depremin neden olacağı yıkımın tahmin edilenden yüksek olacağı ortadadır. Depremlerle ilgili ulusal düzeyde harekete geçilmesi gerekmektedir. İmar ve Yapı Denetim Kanunları olmak üzere mevzuatta yapılması gereken değişiklikler acilen tamamlanmalıdır. Kamu görevlerini yerine getiren binalarla ilgili gerekli önlemler alınmalıdır.

Yukarıda belirtilen nedenlerle, ülkemizde önümüzdeki yıllarda yaşanacak olası bir deprem felaketi öncesinde; gerekli araştırmaların yapılarak, alınabilecek tedbirlerin, çözüm önerilerinin belirlenmesi ve uygulanması konularında, Yüce Meclisimizin ve halkımızın bilgilendirilmesi amacıyla, Anayasanın 98’nci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.”

Bu önergenin altında, Kemal Demirel ve Muharrem İnce başta olmak üzere 20 milletvekilinin imzası bulunuyordu. Meclis’te önergen kabul edilmesi üzerine kurulan araştırma komisyonu İstanbul, Kocaeli, Yalova, Gemlik ve Bursa’da incelemeler ve görüşmeler yaptı. Daha sonra bu rapor TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

DEMİREL: “DOĞAL AFETLER BAKANLIĞI KURULMALI”

CHP Bursa 22 ve 23’ncü dönem milletvekili Kemal Demirel, bu raporda belirtilen konular ve çürük binaların onarımı ya da yenilenmesiyle ilgili aradan geçen 10 yıl içinde neler yapıldığını sordu. Demirel, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğu gerçeğinin bir dakika bile unutulmaması gerektiğini vurgulayarak Doğal Afetler Bakanlığı kurulmasını da önerdi. Demirel ayrıca, imar affından yararlandırılarak ruhsat verilen kaçak binaların bir an önce ve titizlikle deprem dayanıklılığı açısından kontrolden geçirilmesini de talep etti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?