Ölüm Sessiz Yaklaşıyor!

Ölüm Sessiz Yaklaşıyor!

Bursa’da son 4 ayda yaşanan 15 karbonmonoksit zehirlenme vakasında 4 kişinin öldüğünü belirten Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli, bu kazaların önlenebilir olduğuna dikkati çekti.
 
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli, şiddetli lodos ile yakma ve baca sistemlerindeki önlenebilir olumsuzluklar nedeniyle her yıl karbonmonoksit gazından ortalama 200 kişinin zehirlenerek hayatını kaybettiğini söyledi.
 
Oda’da basın toplantısı düzenleyen Düşünceli, zehirlenme vakalarının ağır bilançosunu açıkladı. Son 4 ayda Türkiye genelinde zehirlenen 364 kişiden 51’inin hayatını kaybettiğini belirten Düşünceli, sadece 2020 yılının ilk 6 gününde 17 kişinin öldüğüne dikkati çekti. 2017 yılında 67 şehrin 260 hanesinde bin 184 kişinin zehirlendiğini ve 206’sının yaşamını yitirdiğini anlatan Düşünceli, 2018 yılında ise 54 ildeki 234 hanede bin 98 zehirlenme vakasından 144’ünün ölümle sonuçlandığını kaydetti.
 
ZEHİRLENMELER ÖNLENEBİLİR…
 
Bursa’da ise son 4 ayda 15 zehirlenme vakasında 4 vatandaşın hayatını kaybettiğine dikkati çeken Düşünceli, bu karbonmonoksit zehirlenmelerinin önlenebilir olduğunu vurguladı. Düşünceli, şöyle konuştu: ‘‘Daha öncede bu ölümlere benzer ölümler yaşandı bu şehirde… Bu ölümlerin bazılarında, bacalı olarak kullanılması zorunlu bir şofbenin atık gaz çıkışının baca değil doğrudan duvardan dış ortama bağlanmasından kaynaklandığı saptandı. Doğalgaz sisteminin süreç içinde sağlıklı çalışması, cihazların yıllık periyodik bakımların yapılması ve standartlara aykırı uygulamaların önlenmesi ile mümkündür.”
 
DENETİMLER SIKLAŞMALI
 
Sessiz ölüm olarak adlandırılan karbonmonoksit zehirlenmelerinden korunmak için ilk adımı ‘’vatandaşın bilinçlendirilmesi” ve ”denetimlerin sıklaştırılması” olarak gösteren Düşünceli, şu ifadeleri kullandı: ‘‘Soba, şofben, kombilerin yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uygun olmayan yakıt kullanılması, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajı nedeniyle özellikle sonbahar ve kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmeleri artıyor. Karbonmonoksit zehirlenmesi acil tedavi gerektiren bir zehirlenmedir. İlk yapılması gereken, hastanın zehirli ortamdan hemen uzaklaştırılması ve saf oksijen verilerek hastaneye kaldırılmasıdır.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?