“İYİ’ler Büyükşehir’e Nefes Aldırmadı!” 2020 Bursa Büyükşehir Belediye ve BUSKİ Performans Bütçelerinin Meclis’te oy çokluğu ile geçmesine rağmen komisyonlarda ve meclis görüşmelerinde sert ifadelerin geçtiği anlaşıldı. İYİ Parti Nilüfer ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Gurup Sözcüsü Mehmet Temirtaş’ın açıklamaları ise Bursa gündemini salladı. Temirtaş; “Bursa’nın kazanılmış haklarını 3 kuruşa kimseye peşkeş çektirmeyiz. Bütçe oluşturulurken son 2 yılın birçok gider kalemi işlenmemiş. Bütçe raporlarında onlarca muğlak ifade var!” dedi.
Neye Göre Değerlendireceğiz…
Temirtaş; “2020-2024 stratejik plan ile mali yıl performans programı arasında uyumsuzluk dikkat çekicidir. Stratejik planda olmayan bazı hedeflerin performans programında bulunması stratejik planı ve performans programının güvenilirliğini tartışmaya açar. Yine BUSKİ’de olduğu bu planlarda da karşılaştırma yapılabilecek 2018 ve 2019 verilerinin yokluğu değerlendirmelerimizi kısıtlamıştır. Aynı şekilde hedef tablolarında hedeflerle ilgili açıklamaların olmaması 1 yıl içerisinde çalışmaların nerede yapılacağının öngörülmemesi gördüğümüz olumsuzluklardır. Örneğin muhtelif yerlerdeki köprü, muhtelif yerlerdeki hemzemin kavşak ya da muhtelif yerlerdeki küçük ve büyük sanat yapıları yapılması ifadeleri muğlaktır. Bunların nerede yapılacağı performans programının açıklamalar kısmında belirtilmelidir. Performans programı hedeflerine yerleştirilen 5 yıllık kamulaştırma programının ilk yıl hedefi olan %20 kamulaştırma gerçekçi değildir. Belediyemizin bu ekonomik koşullarda bunu sağlaması mümkün gözükmemektedir. Ulaşım koordinasyon şube müdürlüğü ile yol işleri şube müdürlüğünün birçok yol-kavşak ve köprü projelerini önemsiyoruz. Bursa’nın ulaşım problemine çare olması umuduyla bu çalışmaları olumlu bularak destekliyoruz. Ama bunun yanında elimizdeki birçok otoparkı yok pahasına satmış iken yeni otopark inşaatları manidardır. Herhalde yine satmak için yeni otoparklar yapıyoruz.” Dedi.
Denk Bütçe Olmamış…
Temirtaş; “Raylı sistemler şube müdürlüğünün performans tablosunda bitmek bilmeyen T2 tramvay hattı aslan payını almış. Bu sene bitirilmesi planlanan ama yüklenici kaynaklı geciken bu projenin hem ulaşıma hem çevre esnafına verdiği zarar küçümsenemeyecek kadar çoktur. 2020 yılında bu projenin tamamlanması zaruridir. Emek – YHT – Şehir hastanesi hattı etüt ve proje çalışmalarının hızlandırılması önem arz etmektedir. Bütçede gelir hedefimiz 2.800.000.000 TL öngörülmüş. Geçen yıla göre %10’luk bir gelir artışı konarak hazırlanan bütçe hedefleri açısından yetersiz. Gelirler ile ilgili hareketle gider bütçesini değerlendirdiğimizde 2.600.000.000 TL öngörülen gider bütçesi ile bütçe fazlası yaratılarak geriye dönük borç ödemesinin sağlıklı yapılamayacağı aşikardır. Borcumuzun 3,5 milyar civarında olduğunu biliyoruz. 2020 yılında -200 milyonluk bütçe fazlası bir kandırmacadan ibarettir. Çünkü 2020 yılında 350 milyonluk yeni bir kredi öngörüsü var. Yani yine borcu borçla ödeme alışkanlığımız devam ediyor.” Dedi.
Arsa Satışlarından Ne Kadar Kazandık…
Temirtaş; “Biz faaliyet raporlarında Türkiye’nin birçok belediyesinde olduğu gibi borç batağındayız dediğimizde kızıyorsunuz ama maalesef vahim tablo da önümüzde. 2018 bütçesinde 550 milyonluk arsa satışı yer almış ama gerçekleşme 140 milyonda kalmış. Cari yıl bütçesinde 325 milyon koymuşuz şu ana kadar 5 milyon TL gerçekleşmiş. 2020 bütçesine 324 milyon yine arsa satışı yerleştirilmiş. Bu kandırmaca her yıl devam ediyor. Bütçe denkliği sağlamak için bütçeye koyulan bu satışlar acaba bütçe üzerinden belirli oranda borçlanma yapabilen belediyelerin kaçış noktası mıdır? Giderler kısmına gelince maalesef yatırım kadar giderimiz faize gidiyor. Cari yılda şu ana kadar 300 milyonu aşan faiz giderimiz var. Önümüzdeki yıl bu giderlerin 330 milyon olması öngörülmüş. Bursa şehri hafta sonu, bayramı, seyranı dahil yaklaşık günde 1.000.000 TL Faiz ödüyor. Yani yaptığımız bütçenin % 11,7 si aslında reel bütçenin yani yeni borçlanma yapmadan oluşturacağımız bütçenin %13,4’üne tekabül ediyor. Ödeyeceğimiz borç maalesef 2020 bütçesinin %20 sini oluşturuyor.” Dedi.
Timsah Doymuyor….
Temirtaş; “Bütçenin kalan kısmıyla ne yapacağımıza bakalım. Personel giderimizin görünen kısmı 275 milyon, görünmeyen kısmı da bundan biraz fazlası ile toplamda bütçemizin yaklaşık %22’si burada harcanıyor. %31 yatırımlara ayrılmış. Bir de bütçede kendine yer bulan bitmeyen stadımız var. Muadillerinden 4 tane yapabileceğimiz bir maliyete mal ettiğimiz diyeceğim ama stadı daha tamamlayamadık. Bursa sporumuza timsah figürüyle inşa ettiğimiz stadın açık ağzı doymak bilmedi. Hala bütçelerde yer bulabiliyor. İnşallah bu son olur ve stadımız UEFA kriterlerine ulaşarak uluslararası arenada yer alabilir.” Dedi.
Alternatif Enerji Kaynaklarına Yönlendirilme Neden Yok…
Temirtaş; “Performans programında geçmişe yönelik karşılaştırma yapacağımız 2019 verilerinin bulunmaması olumsuz bir noktadır. Kayıp kaçak su oranlarında merkez ilçelerdeki %20 oranına ulaşılmış olması memnuniyet verici ama diğer ilçelerde bu oranların %50’nin üzerinde olması kaygı vericidir. Ayrıca programda bunu önlemek için ilçelere ayrılan rakamların sabit bir değer olmasını eleştirmemiz gerekir. Örneğin Harmancık ile İnegöl ilçelerindeki maliyetlerin aynı olmaması gerekir. Bir diğer sorumuzda performans programına dere ıslahı ile ilgili 2 yıl için herhangi bir hedef konmaması ve bir bütçe ayrılmamasıdır. Bu rakam sonraki 3 yıl içinde yıllık 1 km civarındadır. Bunun sebebi nedir? Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerji sistemleri ile ilgili 2 yıl herhangi bir çalışmanın olmaması ve buna bütçe ayrılmamasını doğru bulmuyoruz. Programda yer alan doğayı tahrip ederek yapılan HES’ler yerine güneş enerjisi hatta rüzgar enerjisi ile ilgili çalışmaların arttırılması gerekir.
BUSKİ’de Mali Yapı Çatlağı…
Temirtaş; “2020 mali yılı bütçesi komisyonlarında talep ettiğimiz bazı verilerin gerek toplantılar sırasında gerek ise sonrasında bize ulaştırılmamış olmasını kabul edemeyiz. Ama biliyoruz ki BUSKİ’nin mali yapısı bozuktur. Borç miktarı bütçe miktarını kat be kat aşmıştır. Bütçenin en olumlu tarafı geriye yönelik borçların kapatılmasına yönelik gelir bütçesinin gider bütçesinden 188 milyon fazla olmasıdır. Ama burada da mali yılda hiç borçlanmadığımız anlamı çıkarılmamalıdır. Önümüzde ki mali yılda ödeyeceğimiz faiz ödemeyi planladığımız borcun %29’udur. Bu kadar yüksek oranlı bir borçlanma neden kaynaklanmıştır. Bunun çok yüksek olmasının gerekçesi nedir? Aynı zamanda ödediğimiz borç bütçemizin %25’ini faiz ise %7,5 oluşturmaktadır. Yıllar önce bu meclisten yapılan borçlanmaların bizleri çıkmaza götürdüğünü söylemiştik ama dinlenmemiş ve borçlanmaya devam edilmişti. Yine buradan değerli yöneticilerimizi uyarmak zorundayım. Bu bütçeler bu borçlarla sürdürülebilir değildir.” Dedi.