Sarıbal: binlerce aile kişi mağdur edildi!
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa’da uygulamaya konulan sonra da iptal edilen, şimdi yeniden başlanacağı söylenen ‘kentsel dönüşüm’ ile binlerce ailenin mağdur edildiğini söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, katıldığı bir televizyon programından, Bursa’da büyük bir soruna dönüşen kentsel dönüşüm uygulaması için yeniden çalışmalara başlanacağını açıkladı.
Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Umarım bu kez vatandaş mağdur edilmeden soruna bir çözüm bulunur” dedi. Sarıbal, uzmanların uyarısına rağmen Bursa’da imar planlarına aykırı bir şekilde kentsel dönüşüm projesine başlandığını ve birçok vatandaşın evinin yıkıldıktan sonra projenin durdurulduğunu aktardı. Sarıbal, şunları söyledi:
“Plansız, programsız birkaç kişiye rant sağlamak atına 2014 yılında girişilen kentsel dönüşüm binlerce insanı mağdur eden bir uygulamaya dönüştü. AKP’li Belediye Başkanı Recep Altepe, kentsel dönüşüm yapacağım diye 3 bin 600 daireyi yıktı. Evleri yıkılan 15 bine yakın insan kiraya çıktı. Sonra Altepe görevden el çektirildi ve yerine gelen Alinur Aktaş, kentsel dönüşüm uygulamasını iptal etti ve evleri yıkılan insanlar hem evlerinden olmuş oldu hem de kira yardımları süreleri bittiği için kira ödemek zorunda kaldılar. Ne zaman ev sahibi olacakları da belli değil.” Dedi.
Müteahhit Bursa’yı terk etti…
Sarıbal; “Her şeyden önce bu vatandaşların mağduriyetinin mutlaka giderilmesi gerekir. Bursa’daki kentsel dönüşümün uygulamasının durmasında birkaç önemli neden var. Bunlardan biri hazırlanan projeler imar planlarına uygun değil. Örneğin sosyal yaşam alanları, eğitim ve sağlık alanları, yeşil alanları 1000 kişiye uygun olan yerler için 2000 kişilik konutlar yapılmaya çalışılmış. Bu projelerin çoğu yargıya götürüldü ve mahkemeler bu projeleri imar planlarına uymadığı için durdurdu.
Bir başka neden, kentsel dönüşüm ile ilgili yasal süreç tamamlanmadan bir çok müteahhit ev sahipleri ile daire başına anlaştı. Evleri yıktı. Sonra maliyetleri karşılayamayacağını anlayınca bırakıp gitti. Anlaşmalar hayata geçmedi. Şu anda çok sayıda yüklenici evleri yıktıktan sonra kayıplara karışmış durumda.
Ama en önemli etken sanırım TİP İmar Yönetmeliğinin değişmesi oldu. Bu değişiklik ile birlikte müteahhitlerin kazançları düştü. Örneğin, daha önce 100 daire kazanmayı planlayan müteahhit TİP İmar Yönetmeliği değişikliği sonucu kendisine düşen daire sayısı 70-80’ne düşünce bu işten kar etmeyeceğini düşünüp vazgeçti.
Özetle Bursa’daki kentsel dönüşüm ‘ben yaptım oldu’ anlayışı ile yapılmak istendi ama hem maliyetlerin yükselmesi, hem projelerin imara uygun olmaması hem de yüklenicilerin vazgeçmesi ile durdu ve binlerce insanı mağdur etti. Şimdi Belediye Başkanı yeniden kentsel dönüşüme başlayacaklarını söylüyor. Umarım eski hatalar tekrarlanmaz ve mağdur edilen vatandaşların sorunlarına biran önce çözüm bulunur.” İfadelerini kullandı.