“Afet AF’fetmez”

“Afet AF’fetmez”

“Afet geliyorum demez!” adlı panel Bursa Akademik Odalar Birliği, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Remzi Erişler Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele meslek odaları temsilcileri ve üyeleri ile birlikte kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Panelin baş konuşmacı konuğu

Prof Dr. Mikdat Kadıoğlu Türk Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü’nün anlatımıyla Bursa Gerçekleri masaya yatırılarak alınması gereken önlemler konusunda panele katılanlara bilgiler aktarıldı. Kadıoğlu aynı zamanda İstanbuI Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay BiIimIeri FaküItesi MeteoroIoji MühendisIiği BöIüm Başkanı ve İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve UyguIama Merkezi Müdürüdü.

Afetlerin doğal olamayanlarından korkun!

Panele katılanlara; “Afetler ne kadar “doğal” ne kadar “doğal” değildir? Afetler onları unuttuğumuzda mı ortaya çıkar? Deprem bulutlardan, karıncalardan filan tahmin edilebilir mi? Depreme hazırlıklı olmak için neleri öğrenmeli ve yapmalıyız? Yürüyerek ya da otomobille sel suyuna girilir mi? Sellerin neden olduğu tehlikeler nelerdir? Sellerden korunmak için neler öğrenmeliyiz? Sıcak ve soğuk hava dalgalarından korunma yöntemleri nelerdir? Rüzgâr fırtınası ve hortumlarından korunma yöntemleri nelerdir? Yıldırımlardan korunmada 30/30 kuralı nedir? Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede biz ne yapmalıyız? Sorularının cevapları teker teker anlatıldı.

 Yapılacak çok şey var…

 Panele dinleyici olarak katılan Peyzaj Odası Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü; “Hocamız sayın Mikdat kadıoğlu’nun anlatımlarından afete hiçbirimizin hazır olmadığı ortaya çıkıyor. Güneşin altında depremden küresel iklim değişikliğine neredeyse söylenmedik şey kalmadı ama çoğu bilgi abartılarak kent efsanesinden öteye birer komplo teorisi haline getirildi. Artık çok sıcak ve nemli olan bunaltıcı havalarda deprem bekler, karıncadan bulutlara değişik işaretlere bakarak deprem tahmini yapar olduk. Alt geçitlerde biriken sel sularında yüzerken poz verenlerin sayısı da artıyor. Dışarıda hortum ya da saçlarımızın dikleştiğini görünce hemen çekim yapmaya kalkıyor, yıldırımdan korunmak için sadece bildiğimiz duaları okuyoruz ama fiilen yapmamız gereken başka hayati şeyler de var.” Dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?