Dil Derneği Bursa Temsilciliği, 87. Dil Bayramı dolayısıyla Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde bir etkinliğe imza attı. Etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de katıldı. Etkinlikte dil konusunun hassasiyetine dikkat çeken bir konuşma yapan Başkan Erdem, harf devriminin önemini vurgulayarak; “Dönemin koşulları düşünüldüğünde Atatürk’ün yaptığı harf devrimi, gerçekten cesaret isteyen çok radikal bir adımdır. Arap alfabesinden Latin alfabesine geçiş aslında aydınlanma yolunda atılmış çok önemli bir adımdır. Başka bir deyişle bu bir zihniyet devrimidir. Bugün Türkiye diğer Müslüman ülkelerden daha farklı ve daha çağdaş bir noktaya gelmişse, bunu aydınlanma yolunda atılan adımlara, yani Atatürk devrimlerine borçluyuz” dedi.
“Dilimizin korunması için hassas davranıyoruz”
Türk Dil Kurumu’nun kuruluş amacının, Türk dilini geliştirmek olduğunu vurgulayan Başkan Turgay Erdem, “Bugün Dil Bayramı’nın 87. yıldönümünü kutluyoruz ve Türk Dili maalesef gittikçe yozlaşıyor. Bu yozlaşmanın pek çok sebebi var elbette. Önceleri Türkçe, İngilizce kelimelerin istilasına maruz kalıyor diye endişelendik. Sonra sosyal medyanın etkisiyle gençlik adeta kendine özgü bir dil geliştirdi. Nilüfer Belediyesi, Türkçe’nin korunması konusunda oldukça hassas davranıyor. 2002 yılından bu yana bizler Nilüfer’de iş yeri tabelalarında Türkçe dışında bir dil kullanılmaması amacıyla bazı düzenlemeler yaptık. Türkiye’de ilk kez yapılan bu düzenlemeler çeşitli kurumlar tarafından da ödüllendirildi. Türkçenin korunması konusunda hassasiyetimiz devam ediyor. Bizler hep işyeri tabelalarında İngilizce kelimeler görmekten yakınırdık ancak son yıllarda Bursa’da örneğin Altıparmak ve Darmstadt Caddesi’nde daha çok Arapça tabelalar görüyoruz. Bütün bunlar endişe verici. Tarihe dönüp baktığımızda kendi dilini ve kendi kültürünü koruyamayan toplumların kolayca başka kültürlerin ve başka toplumların buyruğu altına girdiğini görürüz. Çünkü dil, sadece düşünceyi aktaran bir ifade unsuru değil, aynı zamanda, kişinin dünyayı algılama biçimidir. O nedenle de korunmalıdır” diye konuştu.
Güney Özkılınç ve Şafak Pala’ya Onur Ödülü
Dil Derneği Bursa Temsilcisi Pelin Yılmaz da Türkçe’nin çok güzel bir dil olduğuna dikkat çekerek, korunması adına yaptığı katkılardan dolayı Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür etti.
Gecede Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç’a Dil Derneği Bursa Temsilciliği tarafından Onur Ödülü verildi. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala’da geçtiğimiz hafta Mudanya’da düzenlenen etkinlikte aynı ödüle değer görülmüştü.
Etkinlikte Yazar Alper Akçam da dil konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.