Zil “Kaos” için çaldı!

Zil “Kaos” için çaldı!

Bursa’da “2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılının” ilk zilinin çalmasına saatler kala, velileri eğitim giderleri kadar, Bursa genelinde depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile yıkılan 13 okulun on binlere varan mağdur öğrencinin akıbeti de düşündürüyor. 2017-18 eğitim öğretim döneminde depreme dayanıksız denilerek yıkılan 13 okulun yerine yenisinin yapılacağı söylenmesine rağmen adım atılmadı. Okulları yıkıldığı için çevre ilçelerdeki okullarda eğitim öğretime devam eden öğrenciler dersliklerin yetersizliği ve teknik imkanların azlığı sebebiyle sıkıntılar yaşıyor. Konuyu TBMM gündemine 6 ay önce taşıyan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan; “ Yarın Bursa’nın kurtuluşu. Bursa’yı kurtardık ama on binleri bulan öğrencimizin her gün evinden kilometrelerce uzakta eğitim aldığı mürteci konumunda olan okullarından kurtaramadık. Yıkılan okullarını tekrar yapmadılar, binlerce çocuğumuz kendi doğdukları şehirde adeta ikinci sınıf statüsüne düştü.  Eğitimde mevcut olan sistem yetersizliği, Bursa’nın güzide okullarının da yıkılması ve burada eğitim gören on binlerce öğrencinin farklı okullara yönlendirilmesi ile daha büyük bir krizin kapısını aralamıştır! Konuyu Meclis gündemine taşıdığımız halde Milli Eğitim Bakanlığından bir cevap alamadık.” dedi.
 
 
Okul alanları ranta kurban mı gidecek!
 
Okulların yıkılması ile birlikte öğrenci ve velilerin mağdur olduğunu, 2017-2018 yılları içinde iki farklı okula geçişlerin olduğunu belirten Özkan, okulların birçoğunun ikili eğitim yapmak zorunda kaldığı ve öğlenci öğrencilerin akşam 20,00 gibi okuldan çıktığını söyledi. Bu durumdan Bursa’da yaklaşık 17 bin öğrenci, bin 180’e yakın öğretmen ve çalışanın doğrudan etkilendiğini ifade eden Özkan; “Yıkılan okullarda sosyal donatı alanları, 480-500 derslik, konferans salonları, atölye ve işlikler, spor salonları, yemekhaneler ve lojmanları da düşünürsek kayıp daha iyi anlaşılır” diye konuştu. Özellikle meslek liseleri bünyesinde maddi değeri yüksek makine- araç gereçlerin ve malzemelerin bulunduğunu belirten Özkan; “Bunların şehir içinde taşınması ve eğitime uygun hale getirilmesinin ne kadar güç olacağı açıktır. Bu durumdan dolayı öğrenci kaydı azalmış ve bazı bölümler öğrenci kaydı alamamıştır. Bu da bu bölümlerin kapanacağı anlamına gelmektedir. İşte sözünü ettiğimiz okullardan biri de, bu okul alanı yerine belki de AVM ve Rezidans yapılacak olan içlerinde, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, iş insanları merhum Kemal Coşkunöz, Fahrettin Gülener, Vehbi Varlık, siyasetçi Mehmet Tunçak, İrfan Tatlıoğlu, sanatçı Erkan Can  ve ismini sayamadığım çok sayıda iş cemiyet insanı, gazeteci ve  sanatçının da mezun olduğu Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi! Okul binası bir yıl önce yani 2017’de boşaltılmış, 2018 mayıs ayında tamamen yıkılmıştır. Ancak şu ana kadar yenisinin yapımı konusunda bir faaliyet görünmemektedir” dedi.
 
Vardiyalı eğitim!
 
Özkan; “Yapılan planlama ile Ergin Ağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Osmangazi Çınar Anadolu Lisesi bünyesine taşındı. Taşınan okulun mesleki ve teknik Anadolu olması günlük ders saatinin fazla olması, ders giriş ve çıkışını değiştirdi ve tam günden ikili eğitime geçildi. Burada Anadolu Lisesi sabah, öğleden sonra da Meslek Lisesi eğitime devam etmekte.” dedi. Özkan “Mustafa Kemalpaşa Nilüfer Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 4 derslikli okul öncesi uygulama bölümünün yıkıldı, burası kapatılınca öğretmenlerin de norm fazlası olarak görevlendirildi. Yıkılan bina yerine yapım için herhangi bir girişim burada da yok. Bir başka örnek ise Gürsu ilçesi Yıldız Anadolu Lisesinde yaşandı. Bu okul yeni bir okul olmasına rağmen yıkım kararı olduğu söylendi. Her türlü hazırlık yapıldı hatta eğitime başka bir okulda devam edeceği bile planlandı. Ancak son anda yıkım kararının okulun kömürlük olarak kullanılan bölümü için verildiği anlaşıldı. Öğrenci yokluğu nedeniyle eğitim öğretim veremeyen meslek liselerinin bölümlerinin makine ve teçhizatları korunmalıdır. İkili eğitimden tekli eğitime geçmek için mücadele eden Milli Eğitim Müdürlüğünün bir an önce bu yıkılan okulların yerine yenisinin yapılması için çaba harcamasını CHP olarak vatandaşlarımız, öğrencilerimiz ve velilerimiz adına istiyoruz.” dedi.
 
Misafir olarak bile kaydettiremiyorsun!
 
Özkan; “Milli Eğitim Müdürlüğünün yetkili personeli yıkılan okulların arazilerin verimli bir şekilde kullanıldığını kaydeden yetkililer, Kestel Atatürk İlkokulu’nun 8 derslikten, 16 dersliğe çıkarılarak yapımının başladığını söyledi. 24 derslikli olan Yavuz Sultan Selim Ortaokulu’nun, 32 derslikli olarak inşaatı yapılmak üzere yer teslimi. Selçuk Hatun Ortaokulu 24 derslikten 32 dersliğe çıkarılıp, okulun Bakanlık tarafından ihalesinin gerçekleştirildiğini, 32 derslikli olarak projesi hazırlanan Yunuseli Hacı Naciye Kanalıcı Okulu için ise ihale hazırlığı yapıldığını, Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise aynı yerine yapılacağını hatta projesinin bile hazır olduğunu şifaen bildirdi. Biz bu gelişmeleri duyduğumuzda sevinmiştik ki; aldığımız bir haberle yıkıldık! Okullarımızdan birine yönlendiren öğrencilerin kaydı “Misafirlik” esasına göre bile alınmamış! Anadolu İnsanı misafiri başının üstünde taşır. Biz kaydedecek okul bulamıyoruz. Kendi kapasitesinin üzerinde bir öğrenci sayısını hiçbir okul kabul etmez!” dedi.
 
Öğrenci garantili özel okullara sürükleniyoruz!
 
Deprem korkusu ile yıkılan okullar yerine yeller estiğini belirten Özkan; “Üzerinden tam 6 ay geçmesine rağmen, sergilenen bu başıbozukluk ile ilgili olarak MEB’teki yetkililerinden halen herhangi bir cevap alamadım. 2019-2020 eğitim Öğretim Yılı yarın başlıyor. Mağdur öğrenci ve velilerimizin maalesef mağduriyetleri bu eğitim ve öğretim yılı da giderilememiştir. Son yıllarda Bursa’ da faaliyete geçen özel okul sayısındaki hızlı artışa karşılık, var olan devlet okullarının yıkılıp yapılamaması anlaşılır gibi değildir. Gerek nüfusu, gerekse ülke ekonomisine yapmış olduğu katma değer ile adından söz ettiren Bursa’nın birçok alanda başarısız olan ve yarım kalmış projelerine yapımı gerçekleşmeyen okullar da eklenmiştir. Yerel Yönetimin başarısızlığı, Büyükşehir Belediyesinin uhdesinde Hükümet tarafından da göz ardı edilmektedir. Tıpkı sağlık alanında yaşanan,  Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi yapımı için merkezden verilmeyen kaynaklar, eğitim için de verilmemektedir.  Bursalı hemşerilerimize yaşatılan zulüm devam ettirilmektedir. Milli Eğitim Bakanı ve yetkililerin derhal harekete geçmesi gerekmektedir. Konunun takipçisi olacağımızı söylemiştik, Meclis açılır açılmaz konuyu tekrar Meclis gündemine taşıyacağız.” İfadelerini kullandı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?